Macron se Zelenským podepíše bezpečnostní dohodu
RSS

Macron se Zelenským podepíše bezpečnostní dohodu


PAŘÍŽ – Francouzský prezident Emmanuel Macron podepíše v Paříži dvoustrannou bezpečnostní dohodu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. (Foto: Flickr)









Konkrétní podrobnosti o dohodě, která má být podepsána v Elysejském paláci, nezveřejnilo.



Macron již dříve v tomto roce uvedl, že Francie jedná o dvoustranné dohodě po vzoru té, kterou Ukrajina nedávno uzavřela se Spojeným královstvím a která se vztahuje na 10 let.




Macron při „železném stisku“ nedokázal skrýt zmatek a obavy

Půjde o třetí návštěvu Zelenského v Paříži od ruské invaze na Ukrajinu před téměř dvěma lety, která bude následovat po návštěvách v únoru a květnu 2023, uvádí se v prohlášení.



Francouzské předsednictví uvedlo, že návštěva bude pro Macrona příležitostí „potvrdit odhodlání Francie nadále poskytovat Ukrajině a ukrajinskému lidu neochvějnou podporu, a to dlouhodobě a se všemi partnery“.



Oba lídři budou jednat o situaci na frontové linii, o vojenských, hospodářských a humanitárních potřebách Ukrajiny, jakož i o jednáních o snaze země vstoupit do Evropské unie, kterou Francie plně podporuje, uvádí se v prohlášení.




Zelenskyj nahradil Zalužného a jmenoval nového vrchního velitele

Ukrajinská prezidentská kancelář ve čtvrtek uvedla, že Zelenskyj navštíví Německo, kde se setká s kancléřem Olafem Scholzem, a v pátek Francii.



Následující den se rovněž zúčastní Mnichovské bezpečnostní konference a na její okraj uskuteční bilaterální jednání, mimo jiné s americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, českým prezidentem Petrem Pavlem, dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou a nizozemským premiérem Markem Rutte.



Zdroj: abcnews.go.com




Macron vyzval k deportaci všech migrantů s vazbami na islámský extremismus

Článek Macron se Zelenským podepíše bezpečnostní dohodu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden