Farmáři v pondělí zablokují Prahu. Policie je na dálnici nepustí
RSS

Farmáři v pondělí zablokují Prahu. Policie je na dálnici nepustí


Čeští zemědělci chystají protestní shromáždění od pondělí 19. února do čtvrtka 22. února v Praze. (Foto: X / ilustrační)










Protestující belgičtí farmáři jsou před sídlem Evropského parlamentu


Již delší dobu upozorňujeme ministra zemědělství i celou vládu, že provádí politiku směřující k  likvidaci českého průmyslu i zemědělství.  Nejsme vyslyšeni a naše argumenty jsou odmítány. Nemáme jinou možnost, jak upozornit na tristní situaci, než pomocí  občanského protestu a blokád.
Proto dne  19.2.2024  vyjedeme v kolonách na Prahu. Bojujeme  za národní energetiku, domácí potravinářství a zemědělskou výrobu ve vlastních rukou. Bojujeme za budoucnost. Bojujeme, aby se v naší zemi dobře žilo i pracovalo.  Bojujeme za budoucnost našich dětí a celého národa.  Nejsme proti zemědělským organizacím, ale pasivita jejich vedení nás nutí, abychom vzali situaci do vlastních rukou. Nejsme členy žádné politické strany, nekandidujeme ve volbách. Není nám ale lhostejné, jak tato vláda ničí samotné základy země, které naši předci draze a těžce vystavěli. Nesmiřme se s greendealovou likvidací průmyslu a zemědělství! Inspirujme se kolegy v okolních zemích. Vyjeďme spolu tam, kde náš protest bude nejvíc vidět!
Zdroj: myzemedelci.cz





Francouzští farmáři blokují dálnice, některé úseky mění na pole






V pondělí do Prahy zamíří kolony traktorů a zemědělské techniky z několika míst republiky. Žádáme proto řidiče, aby s touto situací počítali a cestu si naplánovali s ohledem na uvedené informace. 
Na příští týden jsou v Praze naplánovaná shromáždění zemědělců na Malostranském náměstí, která mají trvat každý den od pondělí 19. února do čtvrtka 22. února. Účastníci mají v plánu při pondělní jízdě zemědělské techniky, v brzkých ranních hodinách, zablokovat magistrálu v obou směrech před Ministerstvem zemědělství ČR a v širokém okolí. Z tohoto důvodu upozorňujeme řidiče na možné výrazné dopravní komplikace, které způsobí problémy nejen v Praze, ale také na příjezdech do metropole a v přilehlých lokalitách. Protestů by se dle organizátorů mohly zúčastnit stovky až tisíce strojů.
Konání veřejných shromáždění je ústavně zakotveno v čl. 19 Listině základních práv a svobod (LZPS) a právo pokojně se shromažďovat je jedním ze základních lidských práv. Výkon shromažďovacího práva ovšem neposkytuje ochranu jednáním nezákonným, šikanózním či zneužívajícím jej k jiným účelům – mezi taková jednání lze řadit i některé formy blokování vozovek nebo obecněji určité formy bránění jiným ve svobodě pohybu či jiné činnosti. Dále bychom rádi upozornili, že v případě řádně ohlášeného shromáždění standardně dohlížíme na dodržování veřejného pořádku a pravidel silničního provozu. Takovéto ohlášené shromáždění Policie České republiky nemůže zakázat. V dané věci tak mohou učinit pouze pracovníci Magistrátu hl. m. Prahy, kdy důvody jsou taxativně stanoveny v ustanovení § 10 zákona č. 84/1990 Sb., o právu shromažďovacím. Shromáždění, které nebylo zakázáno, může být na místě pouze rozpuštěno, a to opět pouze v zákoně uvedených důvodů. Rozpouští zástupce úřadu a v případě, že nekoná, nebo je nepřítomný, může tak učinit policista dle § 12 odst. 6 zákona č. 84/1990 Sb., o právu shromažďovacím. Vzhledem k předpokládanému masivnímu dopadu na plynulost dopravy komunikujeme s Magistrátem hlavního města Prahy, dalšími složkami IZS a pořadateli.
I přes pozitivní komunikaci se zástupci účastníků protestu, kterému má předcházet přesun zemědělské techniky po komunikacích směrem k místu pořádání shromáždění, touto cestou upozorňujeme na postoj Policie ČR především ve spojitosti s přesunem zemědělské techniky na místo shromáždění a rizika s tímto spojená.
Z pohledu ochrany bezpečnosti silničního provozu není možné, aby Policie ČR akceptovala porušování zákona. Policisté a policistky jsou připraveni nepovolit vjezd na dálniční tělesa vozidlům, která nesplňují zákonné požadavky. Toto jednání nejde legalizovat ani v rámci zákona č. 84/1990 Sb. Do současné doby nám není taktéž známo, že by v uvedené věci bylo vydáno rozhodnutí o zvláštním užívání komunikace.  
Současně však nic nebrání tomu, aby se zemědělská technika přesouvala po silnicích I. a nižších tříd, pokud například svými rozměry nebude spadat do kategorie zvláštního nebo obecného užívání. Upozorňujeme, že dále může být jízda těchto vozidel limitována místní nebo přechodnou úpravou.  Proto je nezbytné s tímto při plánování trasy počítat. Rovněž zdůrazňujeme, že na dálnice i pro silnice pro motorová vozidla je dle § 35 odst. 1 a 38 zákona č. 361/2000 Sb.  zakázán vjezd vozidlům s konstrukční rychlostí do 80 a více km/h mimo obec a 65 km/h v obci.
V souvislosti s protestem jsme připravili bezpečnostní opatření, na kterém se budou podílet stovky policistů z celé republiky, včetně členů antikonfliktního týmu. 
Závěrem však důrazně upozorňujeme, že naší ambicí rozhodně není znemožnit projevení svého názoru, ale zajistit, aby bylo shromáždění a především doprava na něj proběhlo v souladu s platnými právními předpisy. Proto upozorňujeme účastníky protestu, aby při nájezdu do místa konání dodržovali ustanovení vyplývajících ze zákona o silničním provozu. Nebezpečné počínání neukázněných řidičů by totiž v důsledku mohlo vést až k tragickým následkům. A to rozhodně není zájmem žádné ze stran.
Policie ČR




Oznámené trasy nájezdů do Prahy:



D7 – seřadiště: Letiště Panenský Týnec



Slaný směr D7 – Evropská – Svatovítská – Hradčanská – Milady Horákové – Veletržní – Bubenská – Hlávkův most – Wilsonova
D8 – seřadiště: Lovosice



Liberecká – Holešovičky – most Barikádníků – Argentinská – Za Viaduktem – nábř. Kpt. Jaroše – Hlávkův most – Wilsonova
D1 – seřadiště nájezd na D1 od Benešova – směr Praha



5. května – Legerova – Wilsonova
D4 – seřadiště Cukrák (Jíloviště naproti občerstvení Cukrák)



Strakonická – Hořejší nábř. – Jiráskův most – Resslova – Ječná – Wilsonova
D11 – příjezd z D11



Olomoucká – Pražský okruh – Českobrodská – Hartigova – Husitská – Wilsonova
Zdroj: policie.cz




Hněv francouzských farmářů neslábne, napadají zahraniční kamiony

Článek Farmáři v pondělí zablokují Prahu. Policie je na dálnici nepustí se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden