VAROVÁNÍ: ZÁKAZ AUT NA FOSILNÍ PALIVA V EU ZNIČÍ AUTOMOBILOVÝ PRŮMYSL
RSS

VAROVÁNÍ: ZÁKAZ AUT NA FOSILNÍ PALIVA V EU ZNIČÍ AUTOMOBILOVÝ PRŮMYSL


Vzhledem k tomu, že se naše země do značné míry zaměřila právě na automobilový průmysl, byli bychom mezi bruselskou politikou zničenými zeměmi na předních příčkách.

 

Green deal likviduje nejen zemědělství, ale také průmysl.  Zajímavé je, že zatímco zemědělci se bouří, průmysl se podřizuje a aby se zavděčil, platí nejen povinné uhlíkové „odpustky,“ ale většina firem se také snaží plnit „body ESG,“ což má signalizovat neutuchající podporu Agendě 2030.

Mnohá odvětví tak budou v podpoře agendy pokračovat až do sebezničení. A právě automobilový průmysl bude v tomto směru jedním z prvních odsouzených k sebedestrukci.
 
Do roku 2035  se EU rozhodla zakázat prodej nových benzinových automobilů.  Podle jednoho odborníka je však tento přechod příliš uspěchaný a hrozí, že místo toho vyřadí evropský automobilový průmysl, což bude stát miliony pracovních míst a vytvoří recesi na zbytek našich životů.
Lars Carlström je generálním ředitelem společnosti Italvolt, která výrazně investuje do bateriových úložišť, což je něco, co je podle něj pro budoucnost elektromobilů nutností.
Podle Carlströma nejsou baterie v dnešních elektromobilech dost dobré na to, aby konkurovaly spalovacím motorům, a technologie není dostatečně vyspělá, aby se ujala.
 
„Abychom dostali všechny na palubu, potřebujeme rychlejší nabíjení a delší dojezd v zimě.“ Dnešní továrny na baterie podle něj riskují, že za pět let nebudou aktuální.
„Investují do továren se sušárnami, které nebudou potřeba, pokud přejdeme na baterie s pevným elektrolytem. Dnešní továrny na baterie musí být také schopny vrátit investice,“ říká.
Nemyslí si, že konečné datum EU pro benzinová auta v roce 2035 je realistické.  Vzhledem k tomu, že jsou ohroženy miliony pracovních míst, mohla by také vzniknout recese, která by přetrvávala desítky let. Vyzývá k měkčímu přechodu na roky 2040-2045.
Zároveň poukazuje na to, že Čína je již ve své transformaci napřed. Tam jsou doby rozhodování mnohem kratší a nový důl můžete založit za 1,5 roku, zatímco v Evropě to trvá 20 let.
Carlström odmítá myšlenku, že automobily jsou pro klima klíčové, a poukazuje na to, že po celém světě existuje řada uhelných elektráren, které stále fungují.
„Elektrické sítě nejsou dimenzovány tak, aby všechna auta jezdila na elektřinu, zejména ne ve Spojených státech. Aby to bylo možné, jsou zapotřebí systémy skladování energie.
V příštích deseti letech nebude možné uspokojit potřeby skladování energie, a to ani v případě, že se výroba rychle zvýší. Jsou zapotřebí velké zásoby, a to i na nabíjecích stanicích.“
Zdroj



Nejčtenější za týden