„Vědci“ zkoušejí riskantní experimenty se vzduchem a vodou, údajně tak chtějí zastavit změnu klimatu
RSS

„Vědci“ zkoušejí riskantní experimenty se vzduchem a vodou, údajně tak chtějí zastavit změnu klimatu


Už roky probíhají různé geoinženýrské experimenty, takže vlastně ani nemůžeme mít zcela jasno, kdy je aktuální počasí ovlivněno pouze přírodou a kdy jde o vnější zásahy. Totéž se týká i různých přírodních katastrof.
Bylo by asi naivní věřit tomu, že mnoho experimentů, které každoročně probíhají, nepřineslo – přinejmenším lokálně – žádné patrné důsledky.
Nápadů na ovlivnění počasí je nepřeberně, mnohé jsou vskutku bizarní, takže se nabízí otázka, co za „vědce“ může podobné šílenosti vymýšlet.
„Vědci,“ kteří se údajně zoufale snaží zastavit nebo zvrátit změnu klimatu, vypouštějí chemikálie do oceánů a rozprašují slanou vodu do vzduchu. Co se může – v krátkodobém či dlouhodobém horizontu –  pokazit?
Vědci se uchylují ke kdysi nemyslitelným řešením, jak ochladit planetu:
Vyhazování chemikálií do oceánu? Rozprašování slané vody do mraků? Vstřikování reflexních částic na oblohu? Vědci se uchylují k bizarním  technikám ochlazování planety údajně proto, že globální snahy o kontrolu emisí skleníkových plynů selhávají.
Tyto geoinženýrské přístupy byly kdysi považovány za tabu mezi vědci a regulačními orgány, kteří se obávali, že zasahování do životního prostředí by mohlo mít nezamýšlené důsledky, ale nyní výzkumníci dostávají peníze daňových poplatníků a soukromých investorů, aby se dostali z laboratoře a testovali tyto metody venku.

Následující experimenty jsou již v plném proudu a „vědcům“ jde zřejmě především o tučné granty, které lze na podobné pokusy získat:


Výzkumníci na palubě lodi u severovýchodního pobřeží Austrálie poblíž ostrovů Whitsunday rozprašují do vzduchu slanou směs přes vysokotlaké trysky ve snaze rozjasnit mraky v nízkých výškách, které se tvoří nad oceánem (viz titulní obrázek). Vědci doufají, že větší a jasnější mraky budou odrážet sluneční světlo pryč od Země, stínit hladinu oceánů a ochlazovat vody kolem Velkého bariérového útesu, kde oteplování oceánů údajně přispělo k masivnímu vymírání korálů (jak se záhy ukázalo, tak toto tvrzení není pravdivé). Výzkumný projekt, známý jako zjasnění mořských mraků, je veden Southern Cross University jako součást programu obnovy a adaptace útesů. Projekt stojí 64,55 milionu amerických dolarů, neboli 100 milionů australských dolarů.

Stardust Solutions: V Izraeli začal startup s názvem Stardust Solutions testovat systém, který rozptýlí oblak drobných reflexních částic ve výšce asi 60 000 stop (něco přes 18km), které odrážejí sluneční světlo pryč od Země a ochlazují atmosféru v konceptu známém jako řízení slunečního záření nebo SRM.

Vypouštění louhu do oceánu : V Massachusetts plánují výzkumníci z Woods Hole Oceanographic Institution letos v létě nalít 6 000 galonů kapalného roztoku hydroxidu sodného, složky louhu, do oceánu 10 mil jižně od Martha’s Vineyard. Vědci doufají, že chemická báze bude fungovat jako velká tableta Tums, která sníží kyselost povrchové vody a absorbuje 20 tun oxidu uhličitého z atmosféry a bezpečně ho uloží do oceánu.

Experimenty zaměřené na ochlazování atmosféry odrazem slunečního světla od Země jsou pokusem napodobit to, co se stane, když vybuchne sopka. V roce 1991 Mount Pinatubo, aktivní sopka na Filipínách, chrlila síru a popel do horních vrstev atmosféry, čímž snížila teplotu Země o 0,5 stupně Celsia na celý rok.
Ještě před několika lety se však mnozí vědci stavěli proti lidským zásahům, protože se obávali, že podobné experimenty by se nakonec mohly obrátit proti nim.
Biden má také pokyny pro modifikaci slunečního záření:
Tento výzkumný plán byl připraven v reakci na požadavek ve společném vysvětlujícím prohlášení doprovázejícím oddíl B zákona o konsolidovaných rozpočtových prostředcích z roku 2022, který nařizuje Úřadu pro vědeckou a technologickou politiku (OSTP) s podporou Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA), aby poskytl výzkumný plán pro „solární a jiné rychlé zásahy do klimatu.“
Nejen, že podle Bidena potřebujeme jasnější mraky, ale potřebujeme více popela na obloze, abychom ji zatemnili (viz obrázek níže).

Krátkodobá a dlouhodobá rizika:
Krátkodobým rizikem je, že jeden z těchto plánů by mohl být skutečně úspěšný.
A mějte na paměti, že s daty bude manipulováno tak, aby se ukázal úspěch, když už pro nic jiného, tak proto, aby se na podobné experimenty  získalo více finančních prostředků.
Dlouhodobým rizikem je, že ti šílenci udělají něco opravdu hloupého, jako je vypouštění dřevěného uhlí na Arktidu, jak bylo navrženo v 60. letech, kdy ještě propagandisté očekávali novou dobu ledovou.
Účelem tehdy mělo být, aby se rozpustil led v Arktidě…


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 2 Průměrně: 5 ]







Článek „Vědci“ zkoušejí riskantní experimenty se vzduchem a vodou, údajně tak chtějí zastavit změnu klimatu se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden