Ukrajinci jsou naštvaní na polské zemědělce, kteří blokují hranice, nazývají je proruskými provokatéry (video)
RSS

Ukrajinci jsou naštvaní na polské zemědělce, kteří blokují hranice, nazývají je proruskými provokatéry (video)


Jistě vám nemusím připomínat, že také někteří naši politici již podobným stylem napadli ty zemědělce, kteří se vydají na protesty v pondělí. Například Výborný nazval tyto demonstranty „dezinformační scénou“ a Zdechovský je nazval „pátou kolonou.“
Podobné nálepky pak měl na adresu protestujících také Fiala – a jak se zdá, nejsou v tom sami. Ostatně, také německá vláda nazvala tamní zemědělce „extrémními pravičáky“ a dalšími aktuálně oblíbenými nálepkami.
Ovšem nyní se do napadání zemědělců pustila i Ukrajina poté, co polští farmáři obsadili ukrajinské hranice na protest proti dovozu levných a nekvalitních ukrajinských produktů do Evropy.
Také oni si vyslechli nadávky kvůli tomu, že odmítají nekalou konkurenci – a to přímo od Ukrajinců.
Jaká je tedy aktuálně situace na hranicích?
Několik tisíc polských zemědělců protestuje proti nekontrolovanému přílivu zemědělských produktů z Ukrajiny. Silnice na několika hraničních přechodech do sousední země na východě dlouhodobě blokují stovky traktorů.
Ukrajina vrátila úder polským rolníkům a obvinila je, že jsou „proruští provokatéři“.
V posledních týdnech zemědělci používali traktory a zemědělské stroje, aby zabránili průjezdu kamionů přes přechody na polsko-ukrajinské hranici v obou směrech.
Na hraničních přechodech v Doruhúzsku, Hrebbenne a Dołhobyczowě jsou vidět kolony několika stovek kamionů. Řidiči možná budou muset čekat až dvě stě hodin od vjezdu do Polska nebo z Polska.
Na sociálních sítích kolují videa a obrázky, které údajně ukazují náklaďáky z Ukrajiny naplněné shnilým obilím. Polští zemědělci v neděli zastavili na hraničním přechodu Doruhusk několik ukrajinských kamionů, které převážely obilí do Litvy.
Rozzlobení zemědělci z Polska otevřeli náklad, aby se pochlubili kvalitou ukrajinského obilí. Na sociálních sítích uživatelé píší, že dovážené obilí je „svinstvo“.
Ukrajinský starosta města Lvov na západě Ukrajiny Andrej Sadovy zahájil ostrý útok na akce polských zemědělců. Rolníky nazývá „proruskými provokatéry.“
„Ukrajinské obilí vysypávají z ukrajinských kamionů Poláci, ale ve skutečnosti jsou to proruští provokatéři. Ukrajinská krev je doslova prolévána na bojištích, kde se toto obilí pěstuje. Sklízet pšenici na polích ve válce je jako pracovat jako voják. Takové jednání Poláků je ostuda.“

 
Téměř tři týdny trvající rolnické protesty probíhají v Polsku po celé zemi. Na mnoha místech zemědělci blokují venkovské silnice, ulice ve městech a dokonce i hraniční přechody s Ukrajinou.
Stávkují nejen proti nekontrolovanému a bezcelnímu přílivu zemědělských produktů z Ukrajiny, ale také proti klimatické politice EU, která zvyšuje výrobní náklady.
Složité žádosti o půjčky z fondů EU – například na nákup zemědělských strojů – odsuzují i zemědělci, kteří se po slibech, že se situace zlepší, cítí podvedeni polskou vládou.
Podle polských zemědělských sdružení budou ve svých protestních akcích pokračovat i v budoucnu, a pokud úřady nebudou jednat, stávky budou eskalovat.

Polska: w ostatnich dniach rolnicy z Lubelszczyzny i Podkarpacia stracili cierpliwość. #ProtestRolników zablokował 5 przejść granicznych z Ukrainą. Na miejscu była też policja i straż graniczna. Służby współpracowały z rolnikami. #BauernProtest #FarmersProtest pic.twitter.com/TE2YdDdOLB
— Myślozbir (@myslozbir) February 13, 2024


Ukrajinská černozem patří k nejúrodnějším na světě a země je jedním z největších světových vývozců obilí. Podle amerického think-tanku  Oakland Institute  se od počátku 90. let 20. století zemědělská půda koncentruje kolem ukrajinských oligarchů.
Ve velkém se obhospodařuje přibližně 4,3 milionu hektarů, přičemž tři miliony hektarů vlastní desítky velkých zemědělských společností. Ty jsou z velké části vlastněny nebo financovány zahraničními aktéry, zejména evropskými a severoamerickými (zejména Monsanto-Bayer), ale je do nich zapojen i státní fond Saúdské Arábie.
Pouze jedna z 10 největších korporací je registrována na Ukrajině, zatímco všechny ostatní sídlí v daňových rájích, jako je Kypr nebo Lucembursko, uvádí Oakland Institute.
Většina velkých vlastníků půdy je silně zadlužena u západních fondů a finančních institucí, zejména u Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) a Světové banky.


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 4 Průměrně: 4.8 ]







Článek Ukrajinci jsou naštvaní na polské zemědělce, kteří blokují hranice, nazývají je proruskými provokatéry (video) se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden