ENERGETIKA: Čtyři bloky můžou být málo
RSS

ENERGETIKA: Čtyři bloky můžou být málo


Jednou z mála oblastí, ve které současná vláda prokázala aspoň špetku vizionářského ducha, je jaderná energetika. Tam se hovoří o možném tendru  až na čtyři nové bloky  v existujících lokalitách.

Osobně si myslím, že se jich nedočkáme, protože z výsledného čísla na papíře s rozpočtem se zodpovědné osoby po…děsí. Tato „defekace z vlastní odvahy“ je vůbec jedním z průvodních jevů našich dějin, a to i u jinak kvalitních jedinců. Patrně není náhoda, že největší stopy tu zanechali lidé, kteří tímto přizdihráčstvím netrpěli (Karel IV., rodina Baťů).
Nicméně potřebovali bychom je (ty bloky; ale nakonec i toho Karla). A dost možná bychom jich potřebovali  víc  než jen čtyři. Toto je infrastrukturní stavba, která bude fungovat cca do roku 2100, kdy může ekonomika vypadat úplně jinak než dnes.
Zajímavé pozorování v této souvislosti: na civilizační scénu se nám dere další extrémně energeticky hladové odvětví. Už teď, ne za pět nebo deset let. Teď, v přímém přenosu.



Odpich vysoké pece, autor Jean Beaufort, zdroj:  Public Domain Pictures .
Pod pojmem „energeticky hladový průmysl“ si člověk představí něco jako rozpálenou vysokou pec, ze které prýští bíle žhnoucí tekutá ocel. Tentokrát ale mluvíme o umělé inteligenci čili strojovém učení.
Poslední článek na blogu Scotta Alexandera  přibližuje situaci. Ke strojovému učení potřebujete:
a) stroje (nepřekvapivě; řekněme abstraktněji  výpočetní výkon ),
b) elektřinu pro pohon a chlazení těchto strojů,
c) data, na kterých se ta flotila strojů bude učit.
Jakmile přitom váš projekt přeroste meze nějakého akademického pokusu, potřebujete těchto zdrojů hodně, a to tak, že  šíleně moc .
Co se objemu dat týče, už teď narážíme na to, že všechny texty, obrázky a filmy, které lidstvo vyprodukovalo za posledních několik tisíc let, přestávají stačit, a že je potřeba vytvářet takzvaná syntetická data k učení. To na první pohled vypadá jako dobrodružství barona Prášila, tahajícího sebe sama z bažiny za vlasy, ale v některých kontextech to fungovat může. AI může například hrát šachy sama proti sobě a učit se z vlastních vítězství a porážek.
(Nebo zahajovat  fiktivní jaderné války . Různé sci-fi scénáře se naplňují, naštěstí zatím jen na obrazovkách. Nedávejte té věci zatím do ruky raději ani dětský prak, prosím.)
Spotřeba výpočetního výkonu a s ním spojená spotřeba elektřiny ale také raketově rostou. Vezmu-li jen OpenAI, tak momentálně máme čtvrtou generaci GPT a začíná se pošilhávat po páté, která bude odhadem 30x komplexnější. Tím pádem by trénink páté generace GPT už mohl vyžadovat něco přes  jedno procento  veškeré instalované výpočetní kapacity lidstva a cca  1500 GWh energie . A to patrně není poslední generace.



Renčín je nesmrtelný … a taky měl pěkný odhad na budoucí vývoj.
To, že datová centra jsou velkým žroutem energie, není žádná novinka. Microsoft nedávno v irském Dublinu  dostal povolení k tomu , postavit si ke svému datovému centru vlastní elektrárnu za 100 milionů eur, protože veřejná síť už nestačí jeho potřebám – a bude to plynová elektrárna, což jde poněkud proti slibu Microsoftu zajistit si do roku 2025 všechnu elektřinu z obnovitelných zdrojů. V americkém Connecticutu se uvažuje  o výstavbě datového centra a jaderné elektrárny  na jednom místě – proč taky „tahat“ vyrobenou elektřinu někam daleko, když ji počítače mohou zkonzumovat na místě.
Takto vypadá historie a odhadovaná budoucnost spotřeby energie datovými centry  jen v samotných USA  (graf nalevo)



Zdroj: McKinsey,  leden 2023
10 % ročně vypadá jako malý nárůst, ale je to exponenciální křivka, a trvá-li takový nárůst celou dekádu nebo dokonce dvě, dostanete se na fantastická čísla. Samozřejmě, někde to bude mít nějaký strop. Planeta Země je konečná, žádný stát na světě nezvládne rozšiřovat svoji energetickou infrastrukturu o 10 procent ročně, a tak se ta rostoucí křivka někde zasekne. Nicméně na tom,  kde  ten strop bude, bude patrně záležet i budoucí regionální rozmístění AI průmyslu po naší planetě.
Počítačům je samozřejmě jedno, jakou energii žerou, a můžete je zásobovat i z větrníků a solárů. Dokonce by v tomto směru byly i užitečné, protože jeden z mnoha problémů obnovitelných zdrojů je, že občas produkují přemíru energie, kterou nikdo není schopen rychle spotřebovat. Ta by se mohla „vsáknout“ právě do podobných AI výpočtů.
Jenže   toto jde zase proti efektivitě celého procesu. Pořídíte-li si už nějaké obří mračno špičkových procesorů k rozsáhlým výpočtům, ideální je zatížit je 100 % času, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, a ne jen tehdy, když zrovna sluníčko sluní a vítr fouká. Kdyby ty procesory byly aspoň levné a daly se „přehazovat vidlemi“ za padesát centů kus, tak budiž; ale nejsou. Ideální kombinace je zkrátka „nadupané počítačové centrum“ a „spolehlivý, nepřetržitý zdroj energie pro něj“.
Před několika týdny přijala EU  regulační mechanismus pro AI , který je poměrně restriktivní a jehož budoucí dopady na rozvoj sektoru v Evropské unii jsou nejasné. Hodně toho bude záležet na tom, jak bude vypadat reálné vymáhání této normy. Takové GDPR je sice legendárně přísné, ale taky se mu legendárně úřady téměř nevěnují.
Nicméně i když evropská AI legislativa vzbudila značný zájem, pořád je to jenom papírová norma. Dá se změnit, nebo se řekněme dají aspoň změnit priority v jejím vymáhání, a to ze dne na den.
Pokud nám ale bude scházet potřebná energetická infrastruktura, tak nás tenhle obor „objede obloukem“ sám od sebe a bude se rozvíjet tam, kde ta elektřina bude k dispozici. Přičemž to už ze dne na den nezměníte, ani z roku na rok. Tahle infrastruktura má pořádnou setrvačnost. A teď mluvím jak o ČR, tak o Evropské unii jako celku.
Jistě, třeba ten celkový dopad strojového učení na ekonomiku bude nakonec menší, než se teď čeká. Ale třeba taky ne. Ten obor je pořád ještě ve své pionýrsko-akademické fázi, teprve teď pomalu přechází k reálným aplikacím, a není úplně patrné, kam až sahá jeho pomyslný strop. A nám na starém kontinentě hrozí možnost, že se na ten vývoj budeme jen pasivně dívat, protože „šťáva pro křemíkové bestie“ tady prostě nebude k dispozici.
(Vzpomenu-li si na jednu podobnou situaci, tak budoucí nositel Nobelovy ceny Paul Krugman  prorokoval roku 1997 , že ta nová senzace jménem internet brzy vyprchá a že nebude mít na světovou ekonomiku větší efekt než fax. To ještě valná většina dnešních softwarových gigantů v Křemíkovém údolí vůbec neexistovala. Dnes jsou jejich produkty rozlezlé úplně všude.)
Možná, možná bychom těch bloků měli postavit ještě o pár kousků víc…
Update 13.2.2024 ve 12:25 –  Ejhle, podobný problém z trochu jiného konce:  město Utrecht má problém  se uzásobovat elektřinou a musí kvůli tomu rušit výstavbu nových budov.  Energie je civilizace je energie .
Nizozemsko je jedním z historických středobodů moderní evropské civilizace. Mají-li tam tak zásadní problém, musíme jej také brát vážně, a to už předem. Netřeba si do něj se zavřenýma očima naběhnout taky.  Konec update.
Diskusní fórum ke článku  najdete zde .
Hudební epilog

************************************************************************************ ZAPOMENUTÉ PŘÍBĚHY 6
Šesté pokračování série Zapomenutých příběhů, dalších třináct kapitol na různá témata. Dozvíte se něco o padajících Kometách, válce s červy nebo o řešení životně důležité otázky „Kde probůh jsem?“. Jeden příběh za druhým je fascinujícím dílkem skládačky v obraze světa, ve kterém žijeme v blahoslavené nevědomosti. Kniha je jako vždy doprovázena rozsáhlou obrázkovou přílohou. Zapomenuté příběhy 6  si můžete objednat na  této adrese .
Všechny knihy autora lze získat  ve zvýhodněném balíčku zde .

Zdroj



Nejčtenější za týden