Smrt vězně a odpůrce Putinova režimu, Alexeje Navalného. Komentáře českých politiků
RSS

Smrt vězně a odpůrce Putinova režimu, Alexeje Navalného. Komentáře českých politiků


ET
Rusko se chová ke svým občanům stejně jako ve své zahraniční politice . Proměnilo se v násilnický stát, který zabíjí lidi snící o lepší budoucnosti, okomentoval dnes v tiskové zprávě ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) zprávu o smrti ruského opozičního politika Alexeje Navalného. Další čeští politici hovoří o Navalném na sociálních sítích jako o další oběti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, píší o stalinistických praktikách či pošlapávání hodnot v Rusku.
Navalnyj byl pokládán za hlavního odpůrce Putinova režimu , ruského prezidenta obviňoval, že dal svého času rozkaz jej otrávit. V roce 2021 hned po návratu do vlasti z Německa, kde jej z otravy vyléčili, byl Navalnyj uvězněn. Postupně dostal za různé delikty tresty 2,5 roku, devět let a 19 let vězení. Vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze režimu umlčet veškeré odpůrce a kritiku.
Lipavský vedle Navalného  připomněl  také zastřeleného ruského opozičního politika Borise Němcova. “Stále platí, že stejně jako se Rusko chová ve své zahraniční politice, chová se i ke svým občanům. Proměnilo se v násilnický stát, který zabíjí lidi, kteří sní o lepší budoucnosti, jako byl Němcov nebo nyní Navalnyj – uvězněný a umučený k smrti za to, že se postavil Putinovi. Čest jeho památce,” napsal.



Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)  uvedla , že Navalnyj se rozhodl čelit Putinovi, ačkoli si byl vědom, co mu hrozí. “Byl otráven, mučen v gulagu a dnes zemřel. Stalinistické praktiky ovládají současné Rusko. A přesto se (bohužel) u nás najdou lidé, kteří k Putinovu Rusku vzhlíží,” napsala.



Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL)  napsal , že jde o čin totalitního režimu v režii Putina se vším všudy. “Kritici a odpůrci jeho režimu buď padají z oken nebo se jen tak ‘ztrácí’, či umírají v lágrech. Základní lidské hodnoty jsou v Rusku dnes a denně pošlapávány, chutí udržet si moc za každou cenu, bez ohledu na cokoliv,” uvedl.



“Není to poprvé, podruhé, ani potřetí, co vidíme, jak krutě Putinův režim účtuje se svými oponenty . Je to velká rána pro všechny svobodně smýšlející Rusy. Upřímnou soustrast jeho rodině a blízkým,”  napsal  vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti).



Někdejší šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (SOCDEM)  míní , že Navalného smrt znovu odhaluje podstatu ruského režimu. “Osoba Vladimira Putina bude ještě méně přijatelná v jakékoli mezinárodně-politické debatě. Je na ruských občanech, aby zvážili, jestli stojí o takovýto stát,” uvedl.



“ Smrti Alexeje Navalného předcházely mimo jiné vykonstruované procesy , pokusy o otravu a věznění v otřesných podmínkách. Tak zachází ruský fašistický režim s představiteli opozice. Alexej Navalnyj jako Putinův vyzyvatel čelil nekonečné přesile a zasluhuje naši úctu,”  napsal  senátor Pavel Fisher.




The post Smrt vězně a odpůrce Putinova režimu, Alexeje Navalného. Komentáře českých politiků first appeared on .


Nejčtenější za týden