Protest zemědělců byl zakončen na Malostranském náměstí
RSS

Protest zemědělců byl zakončen na Malostranském náměstí


PRAHA – Dnes 19. 2. se konal protest zemědělců s traktory , který je namířen proti vládě, Green Dealu a dovozu různých levných komodit.









Demonstrace skončila na Malostranském náměstí krátce po 16. hodině. Tiskový brífink organizátoři přesunuli na úterní 10. hodinu ranní.



Níže můžete sledovat živý přenos a aktualizované zpravodajství z centra dění. Vážení čtenáři, dnešní on-line přenos skončil, děkujeme Vám!







16:01 Demonstrace byla oficiálně ukončena



Demonstrace skončila na Malostranském náměstí krátce po 16. hodině. Tiskový brífink organizátoři přesunuli na úterní 10. hodinu ranní.



12:47 Babiš vrací úder Vondrovi kvůli protestujícím zemědělcům







11:44 Protest před Ministerstvem zemědělství




Část nespokojených zemědělců předala kolem 11:00 dopis ministrovi Výbornému, ve kterém ho žádá, aby Česko odstoupilo od Green Dealu. Redaktor ČT Ondřej Pražák před ministerstvem zemědělství mluvil také s jedním z organizátorů protestů, bývalým prezidentem Agrární komory Zdeňkem… pic.twitter.com/vJ9M3sMoIC — ČT24 (@CT24zive) February 19, 2024
11:00 Protestující vypískali ministra zemědělství Marka Výborného





Sv. Scurvil, patron Fialovy vlády, se sice ráno přimluvil za deštivé počasí, ale při předání požadavků zemědělců ministru @MarekVyborny už bylo hezky. Pískot a skandování "demisi, demisi" je přiměřená reakce na křivé označení protestujících za proruské. pic.twitter.com/9QoWzH6mIq — Ondřej Dostál (@dostalondrej) February 19, 2024


10:30 ZÁBĚRY Z MÍSTA PROTESTU









10:25 Premiér Fiala se staví kriticky k protestu




Dnešní demonstrace nemá s bojem za lepší podmínky zemědělců mnoho společného. Demonstraci pořádají lidé, kteří se netají např. svou podporou Kremlu a sledují jiné cíle než zájmy zemědělců. Asi i proto se od dnešního protestu distancovaly všechny hlavní organizace, které zemědělce zastupují – Agrární komora, Zemědělský svaz i Asociace soukromého zemědělství.
S těmi, kteří skutečně reprezentují zemědělce, jednáme a společně se bavíme o tom, co naše zemědělství potřebuje. Naposledy jsme se sešli ve čtvrtek. Chceme, aby zemědělství nadále plnilo svoji zásadní roli v rozvoji venkova, kvality a dostupnosti potravin a péče o krajinu. A aby pro to měli naši farmáři dobré podmínky.
Po roce fungování nové společné zemědělské politiky společně vyhodnocujeme, jak se daří plnit její cíle. Ostatně, to jsme slíbili, když vstoupila v platnost. Ministerstvo zemědělství dále připravuje řadu opatření, která mají pomoci českým zemědělcům se snížením dopadů evropských regulací a přebujelé byrokracie. Právě sílící byrokracie a negativní dopady přílišné regulace a omezení uplatňovaná mj. v souvislosti s Green Dealem jsou hlavním zdrojem problémů v zemědělství napříč Evropou. Proti přílišné byrokracii a regulaci jsme vždy v evropských institucích vystupovali a budeme tak činit i nadále.
Zároveň u nás chceme podpořit středně velké zemědělce. Dnes víme, že podpora malých farem díky opatřením naši vlády funguje, ale středně velcí zemědělci potřebují úpravu podmínek, protože dopad regulací na ně byl významnější než na jiné typy zemědělských podniků.
Vláda se kontinuálně baví se všemi, kteří mají zájem o dialog. Proto jsme schopni nacházet dobrá řešení. Za poslední dva roky jsme to dokázali již mnohokrát. Mezi ty, kterým jde o zlepšování kvality života v naší zemi a o její prosperitu, ale bohužel nepatří organizátoři dnešních demonstrací. Ukazuje to i jejich průběh, který komplikuje život občanům hlavního města a žádná řešení skutečných problémů českých farmářů nepřinese.
Petr Fiala, český premiér




10:00 Vyjádření k protestu zemědělců




Čeští zemědělci splnili co slíbili a obsadili Prahu @Marek_Novak_ plně podporuje jejich protest Díky za podporu Marku pic.twitter.com/B9wRAXARGt — SORRY JAKO (@pozorzmena) February 19, 2024
08:51 MHD v Praze běží bez komplikací i zpoždění




Takhle zelené pondělní ráno jsme tu už dlouho neměli. momentálně provoz PID bez větších komplikací i zpoždění. Nicméně situaci budeme i nadále pilně monitorovat. Připomínáme, že ode dneška se vrací plný provoz pražské MHD a intervaly metra, tramvají i autobusů jsou opět kratší. pic.twitter.com/562DhcIQY4 — PID (@PIDoficialni) February 19, 2024
08:30





Dnešní složitou dopravní situaci, kterou způsobil protest zemědělců, pečlivě monitorujeme. Doporučujeme všem, kteří nemusí, aby raději do centra Prahy nejezdili. A stále platí i můj apel: Chovejte se prosím všichni slušně! pic.twitter.com/G6TfXcOU5D — Bohuslav Svoboda, primátor hl. m. Prahy (@Svoboda_Slavek) February 19, 2024


06:48 Protestující zemědělci jsou se svou technikou už v centru Prahy. Podle odhadů policie je v ulicích zhruba 500 kusů techniky. Komplikace v dopravě jsou zatím zdržení v řádu minut.



06:20 První protestující zemědělci dorazili do Prahy





#traktory #praha pic.twitter.com/iD3MwKVZMy — Pan Klobouk (@pan_klobouk) February 19, 2024




Přeji vám dobré ráno, jako novinář se snažím zajímat o veškeré dění a samozřejmě se snažím být u toho, kde se něco děje. Tady jsem zachytil před šestou příjezd traktorů a další techniky k ministerstvu zemědělství. Na konci je krátký rozhovor s jedním z řidičů. Déle jsem s ním… pic.twitter.com/GfQ8eJvDPB — Radek Bartoníček (@R_Bartonicek) February 19, 2024


Článek Protest zemědělců byl zakončen na Malostranském náměstí se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden