Konec Green Dealu a Výborného, chtěli farmáři. U Sněmovny skončili předčasně
RSS

Konec Green Dealu a Výborného, chtěli farmáři. U Sněmovny skončili předčasně


Zemědělci v Praze protestovali proti situaci ve svém oboru. Do metropole přijeli se zhruba 500 kusy techniky. Traktory přes den zastavily dopravu před ministerstvem zemědělství, ministru Markovi Výbornému předali demonstranti dopis s žádostí o odstoupení od Green Dealu. Na následný mítink před Sněmovnu dorazila jen část protestujících a demonstrace tu skončila předčasně.





Policie informovala o odjezdu farmářů před druhou hodinou odpoledne na  sociální síti X . Koordinátor protestu pro Ústí nad Labem a Litoměřice Miloš Malý v České televizi (ČT) hovořil o „ukradeném protestu“. Části zemědělců se podle něj nelíbí provolávání protivládních hesel, chtěli poklidný protest.
„Když se podíváme na skupinu lidí, kteří tady provolávají protivládní hesla a nadávají všem, tak to není, co my jsme chtěli. My jsme chtěli poklidný protest, chtěli jsme ukázat, že náš protest jsou traktory na magistrále, zemědělci. Ale my jsme tady dnes v menšině,“ uvedl Malý v ČT.


Kolem třetí odpoledne policie informovala o tom, že provoz na magistrále byl plně obnoven a všechna zemědělská technika odjela. Řidičům, kteří v pondělí do ulic nevyjeli, odpoledne poděkoval i primátor hlavního města Bohuslav Svoboda (ODS).


„Chtěl bych poděkovat všem Pražanům, i těm kteří do hlavního města dojíždějí, za trpělivost. Zvláště díky zodpovědnému chování řidičů, z nichž mnozí vyslyšeli výzvy a nechali auta doma, nezpůsobila blokáda zemědělců ještě větší komplikace,“ řekl primátor.
Zemědělci nakonec neblokovali celou magistrálu, ale většinu doby stáli v jednom jízdním pruhu v každém směru, jen ráno blokovali dva pruhy v každém směru. Policie za stání na magistrále hned ráno rozdala pokuty a řešila mimo jiné i jednu dopravní nehodu traktoru s osobním vozidlem. Problémy v MHD byly hlavně brzy ráno na příjezdu do Prahy a následně ve Vinohradské ulici, kde šířka projíždějících traktorů nedovolovala současný průjezd tramvajím.

Výborný si převzal dopis, protest se přesunul ke Sněmovně

Ministr zemědělství Marek Výborný se s protestujícími střetl, vyšel z úřadu a převzal od nich dopis. To vše za hlasitého skandování. Demonstranti požadovali jeho demisi a vyčítali mu nečinnost. Dopis jej žádá především o to, aby Česko odstoupilo od Green Dealu. „Zelený úděl je likvidační nejen pro zemědělce, ale pro celé národní hospodářství,“ stojí v dopise.
Část protestujících farmářů se před polednem vydala od budovy ministerstva zemědělství na Malostranském náměstí, kde byla od tří hodin odpoledne naplánovaná demonstrace. Na pódiu se střídali řečníci, kritizovali mimo jiné platy poslanců, které jsou podle nich neúměrně vyšší než platy v zemědělství. Akce po zhruba hodině skončila.










174  fotografií





Organizátoři protestu přesunuli tiskovou konferenci, kterou původně avizovali na pondělní večer. V jaké formě budou protesty pokračovat nakonec oznámí až v úterý v 10 hodin dopoledne.


Podle policistů do Prahy dorazilo zhruba 500 zemědělských vozidel, prostor před úřadem byl zaplněný. Před budovu ministerstva zemědělství přivezli farmáři polní kuchyni, která se jim starala o občerstvení protestujících.


„Myslím, že je to úplně na hlavu. Měli by demonstrovat tam, kde jsou pole. Nevím, co dělají v Praze,“ říká paní Iveta, která ráno na I.P.Pavlova čekala s dětmi na tramvaj. Právě kolem tohoto přestupního uzlu mezi metrem a tramvajemi byl střídavě kolonou zastavován provoz.





Online reportáž



 

Vážení čtenáři, tímto se s vámi v online reportáži loučíme. Děkujeme za pozornost.



16:13

Představitelé opozice považují požadavky zemědělců za pochopitelné a oprávněné. Schillerová se nediví, že se ozvali, když s nimi vláda nemluví.



16:06

Demonstrace zemědělců na Malostranském náměstí v Praze kolem 16:00 skončila. Tisková konference se uskuteční v úterý v 10:00, řekl organizátor Dufek .


 

Zobrazit celou online reportáž




Dnešní demonstrace nemá podle premiéra Petra Fialy s bojem za lepší podmínky zemědělců mnoho společného. „Demonstraci pořádají lidé, kteří se netají např. svou podporou Kremlu a sledují jiné cíle než zájmy zemědělců. Asi i proto se od dnešního protestu distancovaly všechny hlavní organizace, které zemědělce zastupují,“ napsal na svůj účet na sociální síti X.



Petr Fiala @P_Fiala


Dnešní demonstrace nemá s bojem za lepší podmínky zemědělců mnoho společného. Demonstraci pořádají lidé, kteří se netají např. svou podporou Kremlu a sledují jiné cíle než zájmy zemědělců. Asi i proto se od dnešního protestu distancovaly všechny hlavní organizace, které zemědělce…  https://t.co/PmWKDf8HbL

19. února 2024 v 11:02, příspěvek archivován: 19. února 2024 v 11:20

oblíbit retweet odpovědět
 



Protestující přišel podpořit šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. „Jsem přesvědčen o tom, že protesty jsou správné, a že se musí změnit systém zemědělství v celé Evropě z dotačního zemědělství na zemědělství takové, jak ho známe. Dneska už ani nevidíme živočišnou výrobu, na polích se pěstuje řepka a kukuřice, která se potom spaluje,“ řekl.



Máme svých odborníků dostatek. Moje rodina to dělá 300 let, říká zemědělec z Kladenska  | (1:36) | video:  iDNES.tv






Demonstraci podle premiéra pořádají lidé, kteří se netají podporou Kremlu




Stejně jako řada dalších je proti Green Dealu. Zároveň uvedl, že nechápe, proč se Agrární komora spolu se Zemědělským svazem od pondělních protestů distancovala.



Kdo je v čele protestu? Bývalý šéf Agrární komory, který má své vlastní hnutí




Protestující navíc podle mapy trvalých dopravních omezení TSK na náměstí neměli povolený vjezd. Do historického centra mohou totiž jen auta pod tři a půl tuny.
„Nenecháme si už s*át na hlavu. To, co předvádí tahle vláda, která není vládou, ale jen bandou pablbů, kteří plní příkazy z Bruselu a židozednářů z Ameriky, to je neuvěřitelné. Jsou to už poslední kapky. Byrokracie, která nás zemědělce ničí, je neuvěřitelná,“ říká zemědělec Pavel hospodařící na šedesáti hektarech půdy u Kovářova nedaleko Orlické přehrady.




Nesmysl, odmítá Výborný požadavek zemědělců, ať vláda odstoupí od Green Dealu




Do Prahy vyrazil po půlnoci z jižních Čech spolu se zhruba desítkou dalších strojů. Chce vládě jasně vzkázat, že jej ničí byrokracie a nízké ceny komodit, které pěstuje. „Ceny jsou likvidační a dotace vysají jen nájmy půdy, které jsou vyšší a vyšší. Děláme jako blbci čtyřiadvacet hodin denně a výdělek z toho není žádný,“ popisuje.
Traktory jely mimo dálnice, na které podle zákona nesmí tyto stroje vjet. Všechny nájezdy například na dálnici D4 z jižních Čech do Prahy hlídali policisté, jejich služební auta stála u nájezdů se zapnutými majáky už od půlnoci. „Čekáme, jestli někdo ze zemědělců poruší silniční zákon a vjede na dálnici, kde samozřejmě traktor nemá co dělat,“ popsal jeden z policistů.

„Chlapi, hlavně maximální opatrnost. Po Praze budou nějaké provokace, budou se snažit nám to znepříjemnit. Vím, že je to už skličující, ale chovejme se slušně,“ vyzýval při zastávce na pumpě organizátor z jihu Čech.



 
„Slušní jsme byli dost dlouho!“ vykřikl František Beneš, další z farmářů, který má na svém traktoru jasný vzkaz – „Vládo, přestaň s námi orat!“


Farmáři jsou připraveni v Praze zůstat dva dny. „Budeme spát v autě, které jede s námi,“ ukázal na kombík šofér traktoru Jiří. Toho vyslal do hlavního města jeho šéf, ředitel zemědělského podniku z Klatovska.



Češi nejsou patrioti, chtějí to levnější. Problém jsou dotace, znělo od farmářů




Zemědělce do Prahy svolal předseda jejich odborů Bohumír Dufek, pořádá protest společně s bývalým prezidentem Agrární komory ČR a šéfem podniku Rabbit Trhový Štěpánov  Zdeňkem Jandejskem  a „zemědělskými nadšenci“. Mezi krajskými koordinátory se objevuje mnoho lidí spojených s neparlamentní stranou PRO Jindřicha Rajchla. Protest má trvat dva dny, hlavní zemědělské organizace se od něj distancovaly.
Mnoho z regionálních koordinátorů je spojováno se stranou PRO Jindřicha Rajchla a dezinformačními weby. Organizátoři požadují například to, aby česká vláda odstoupila od Zelené dohody pro Evropu (Green Deal).
Od akce, do které se podle organizátorů mělo zapojit 600 až 1000 traktorů, se již dříve distancovaly hlavní zemědělské organizace, jako Agrární komora ČR i Asociace soukromého zemědělství ČR. Nechtějí totiž, aby protest dopadl jako nedávná stávka, kde se měli podpořit nepedagogičtí pracovníci. „Poté se tam však hovořilo o defenestraci,“ řekl prezident Agrární komory ČR  Jan Doležal .
Velké oborové organizace ve čtvrtek plánují  vlastní symbolický protest  proti politice EU na hraničních přechodech.





Zdroj:  https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zemedelstvi-zemedelci-protest-odbory-dufek-agrarni-komora.A240216_123050_domaci_nema


Nejčtenější za týden