CDC potvrdila šíření „neznámé“ nákazy na palubě výletní lodi
RSS

CDC potvrdila šíření „neznámé“ nákazy na palubě výletní lodi


CDC potvrdila, že se na palubě výletní lodi šíří „neznámá“ nákaza, kterou se nakazilo nejméně 154 lidí. (Foto: Flickr)









V aktualizované zprávě z tohoto týdne agentura uvedla, že na lodi Queen Victoria společnosti Cunard Cruise Line, která patří společnosti Carnival, dosud onemocnělo 25 členů posádky a 129 cestujících poté, co bylo před několika týdny nahlášeno 15 případů. Na palubě lodi Queen Victoria je 1 824 cestujících a 967 členů posádky.



Onemocnělí hlásili „příznaky gastrointestinálního onemocnění“, CDC však zatím přesnou diagnózu neurčila.




99 % úmrtí na „Covid“ není primárně způsobeno virem, vyplývá z údajů CDC

„Společnost Cunard potvrzuje, že na palubě lodi Queen Victoria na plavbě V405, která vyplouvala z Floridy dne [22. ledna] a dorazila do San Francisca dne [7. února], bylo několik hostů, kteří hlásili příznaky gastrointestinálního onemocnění,“ uvedla společnost Cunard Cruise Lines v prohlášení pro novináře. „Okamžitě aktivovala své posílené zdravotní a bezpečnostní protokoly, aby zajistila pohodu všech hostů a posádky na palubě, a tato opatření byla účinná.“



Podle portálu CruiseMapper je loď Queen Victoria v současné době na 55denní cestě, která ji zavede z Německa do Austrálie, přičemž její konečnou destinací bude 4. března Honolulu na Havaji.



Minulý měsíc onemocnělo norovirem téměř 100 cestujících na palubě lodi Constellation společnosti Celebrity Cruises, která vyplouvala začátkem ledna z Floridy.




Experti předpovídají novou pandemii, nemoc X se prý blíží

Společný zdroj epidemie



Ačkoli zpráva CDC stále neodhalila příčinu epidemie na výletní lodi Cunard, norovirus je v posledních letech nejčastějším zdrojem onemocnění na výletních lodích. Agentura zaznamenala v roce 2023 14 případů vypuknutí onemocnění na výletních lodích, přičemž norovirus byl uveden jako původce ve všech případech kromě jednoho.



Například v loňském roce onemocnělo norovirem na výletní lodi společnosti Celebrity více než 170 osob, přičemž hlavními příznaky byly průjem, zvracení, křeče v břiše a bolesti hlavy.



Podle CDC způsobuje norovirus v běžném roce ve Spojených státech 19 až 21 milionů případů zvracení a průjmů, 109 000 hospitalizací a 900 úmrtí. Virus je také spojen s přibližně 495 000 návštěvami pohotovosti, většinou u menších dětí, uvádí CDC.




CDC varuje zdravotníky, aby se měli na pozoru před smrtícím virem podobným ebole v USA

Pokud se objeví nový kmen viru, může se podle CDC v daném roce vyskytnout až o 50 % více norovirových onemocnění.



Na webových stránkách CDC se k noroviru uvádí, že virus je velmi nakažlivý a obvykle způsobuje zvracení a průjem. „Norovirem se může nakazit a onemocnět kdokoli. Noroviru se někdy říká ‚žaludeční chřipka‘ nebo ‚žaludeční bacil‘,“ uvádí agentura. „Onemocnění noroviry však s chřipkou nesouvisí.“



Kromě výletních lodí se epidemie noroviru často vyskytují ve zdravotnických zařízeních, zařízeních dlouhodobé péče, restauracích, dětských centrech a školách. CDC upozorňuje na souvislost mezi výskytem norovirových onemocnění a plavbami na výletních lodích a uvádí, že více než 90 % „výskytů průjmových onemocnění na výletních lodích“ je způsobeno tímto virem.




WHO varuje před záhadnou nemocí „X“, která bude horší než covid-19

„Těmto epidemiím se často věnuje pozornost médií, a proto někteří lidé nazývají norovirus ‚virus výletních lodí‘,“ uvádí CDC . „Výskyt noroviru na výletních lodích však představuje pouze malé procento … všech hlášených výskytů noroviru. Kontrola noroviru na výletních lodích může být obzvláště náročná kvůli těsnému sousedství, společnému stravování a rychlé obměně cestujících.“



Zdroj: cdc.gov
Článek CDC potvrdila šíření „neznámé“ nákazy na palubě výletní lodi se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden