EU stále více kriminalizuje hotovost, počítá s postupným přechodem na digitální měnu
RSS

EU stále více kriminalizuje hotovost, počítá s postupným přechodem na digitální měnu


Nyní je samozřejmě o to důležitější nepřecházet na euro, protože všechny země eurozóny přestanou používat hotovost naráz, jakmile ECB zavelí.  Tedy ty země eurozóny, které zavádí různé zákony mající zaručit ochranu hotovosti, vlastní občany podvádí.
Ve skutečnosti země eurozóny nic podobného zaručit nemohou, to by samozřejmě musely nejprve prosadit návrat k národní měně. A zatím není patrné, že by se jakákoli země eurozóny k něčemu podobnému chystala.
To, že bude v rámci EU prosazováno omezení hotovosti, bylo jasné už před lety, když první země zakázaly hotovostní transakce od předem dané výše. U nás jsme to záhy zavedli také, vlastně jako jedni z prvních, nicméně několik dalších zemí – mezi nimi například Německo a Rakousko – dosud platby v hotovosti nijak neomezovalo.
Nyní je však omezení hotovosti povinné – maximální povolená výše je 10 000 eur, nicméně tato hranice se má postupně snižovat a mezitím se bude hotovost dále omezovat.
Toto nařízení musíme dodržovat i my, protože platí pro všechny země EU, včetně těch, které zatím nejsou v eurozóně, nicméně náš „strop“ je ještě přísnější než ten, který stanovuje EU.
Kromě celoevropského stropu ve výši 10 000 eur má 5. směrnice EU   o praní špinavých peněz také zavést monitorování toho, co dělají uživatelé hotovosti, kteří provádí podezřelé platby
Podle předběžné dohody musí všechny „povinné strany“ identifikovat a ověřit totožnost lidí, kteří příležitostně provádějí hotovostní transakce mezi 3 000 a 10 000 eur. Mezi povinné osoby patří banky, aukční domy, realitní kanceláře a obchodníci s luxusním zbožím všeho druhu.
Banky budou muset v budoucnu evidovat, kontrolovat a trvale uchovávat identitu jednotlivých hotovostních transakcí v hodnotě 3 000 eur a více a zjišťovat, o jaký druh transakce se jedná.
Ale sledovat se má dokonce i častější ukládání či výběr menších než výše uvedených částek v hotovosti.
Pokud vložíte nebo vyberete například 2 500 eur několikrát, budete ještě podezřelejší. Rozhodně však mají být považováni za podezřelé všichni, kdo příliš často nakládají s hotovostí. A to nejen při koupi nemovitostí nebo luxusního zboží.
Pokud si Evropská komise prosadí své, plánované digitální euro vytlačí také euro hotovost. 
Náklady pro maloobchodníky a spotřebitele jsou udržovány uměle nízké a všichni maloobchodníci – s výjimkou velmi malých – budou v budoucnu povinni přijímat digitální euro, nikoli však euro hotovost.
Nakonec se bude už jen čekat na záminku k tomu, aby mohla být hotovost zrušena úplně…


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 1 Průměrně: 5 ]







Článek EU stále více kriminalizuje hotovost, počítá s postupným přechodem na digitální měnu se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden