Hútíové vyřadily podmořské kabely spojující Evropu a Asii
RSS

Hútíové vyřadily podmořské kabely spojující Evropu a Asii


Íránem podporovaná skupina vyřadila čtyři kabely mezi Saúdskou Arábií a Džibutskem, naznačuje zpráva izraelského zpravodajského serveru Globes. (Foto: Flickr)









Čtyři podmořské komunikační kabely mezi Saúdskou Arábií a Džibutskem byly v posledních měsících vyřazeny z provozu, uvedl izraelský zpravodajský portál Globes.




Hútíové varují EU, že si v Rudém moři „zahrávají s ohněm“

Má se za to, že útoky Íránem podporovaných Hútíů poškodily kabely patřící do systémů AAE-1, Seacom, Europe India Gateway (EIG) a TGN.



Vyřazení znamená vážné narušení komunikace mezi Evropou a Asií. Bezprostřední škody zatím pocítí státy Perského zálivu a Indie, poznamenal Globes.




Poškozený podmořský kabel odpojil komunikaci skotských Shetland

Kabel AAE-1 spojuje východní Asii s Evropou přes Egypt a spojuje Čínu se Západem přes Pákistán a Katar. Kabelový systém EIG spojuje jižní Evropu s Egyptem, Saúdskou Arábií, Džibutskem, SAE a Indií. Kabel Seacom slouží jako spojnice mezi Evropou, Afrikou a Indií a je také propojen s Jižní Afrikou.



Centrální velení Spojených států (CENTCOM) v pondělí oznámilo, že v oblasti jižního Rudého moře byly sestřeleny dva jednosměrné útočné bezpilotní letouny (UAV).



Zdroj: i24news.tv




Britská loď šla ke dnu po zásahu jemenských povstalců

Článek Hútíové vyřadily podmořské kabely spojující Evropu a Asii se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden