Nový člen NATO Finsko schvaluje útoky Ukrajiny na ruském území
RSS

Nový člen NATO Finsko schvaluje útoky Ukrajiny na ruském území


Nejnovější člen NATO Finsko dalo ukrajinským silám zelenou k použití finských zbraní při útocích na ruském území. (Foto: Flickr)









Předseda parlamentního výboru pro obranu Jukka Kopra (NCP) prohlásil: „Ukrajina má právo použít tyto [finské] zbraně proti vojenským cílům i na ruském území.“



Budoucí velitel estonských obranných sil pro Yle uvedl, že Ukrajina musí být schopna vést válku s Ruskem pomocí zbraní poskytnutých západními zeměmi.



Podle zdrojů z ministerstva obrany a předsedy parlamentního výboru pro obrannou politiku Finsko nestanovilo žádná omezení pro použití zbraní dodaných Ukrajině.



Podle finského ministra obrany Anttiho Häkkänena (NCP) omezení na použití zbraní stanovily především země, které Ukrajině dodaly zbraňové systémy dlouhého doletu.



Příští velitel estonských obranných sil, plukovník Andrus Merilo, ve středu pro Yle uvedl, že západní země udělaly chybu, když omezily použití zbraní, které poskytly Ukrajině, pouze na ukrajinské území.



Häkkänen uvedl, že Finsko vede se svými spojenci diskusi o omezení zbrojní pomoci Ukrajině.



V prvních měsících války například Spojené státy v podstatě zakázaly Ukrajině používat zbraně dodané USA proti cílům na ruském území.



Zdroj: yle.fi
Článek Nový člen NATO Finsko schvaluje útoky Ukrajiny na ruském území se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden