Jak je to s těmi vojáky NATO na Ukrajině?
RSS

Jak je to s těmi vojáky NATO na Ukrajině?



LUBOMÍR VYLÍČIL
Možná si ještě vzpomenete na zprávu z minulého týdne, že Rusko zaútočilo raketami Iskander na ukrajinskou Oděsu. Barbarský útok byl prý, podle ukrajinských  zdrojů , namířen na zcela civilní infrastrukturu a vyžádal si nejméně 16 obětí. Postupem času se však počaly vynořovat informace, že dopady útoku byly mnohem drtivější a hlavně – že jeho cíl má jakousi souvislost s příslušníky armád NATO, kteří působí na Ukrajině.
Jak to tedy bylo?  15. března  zaútočily  ruské ozbrojené síly nejméně dvěma raketami Iskander z Krymu na sanatorium Mrija (Sen) v Oděse. Budova se nachází, nebo spíše nacházela, na ulici Dacha Kovalevsky, v historické oblasti letoviska, zvané Velká fontána. Zde měly dočasné shromaždiště elitní ukrajinské prapory Ljut a Tsunami a navíc tu zrovna probíhala nějaká akce za účasti mnoha zahraničních bojovníků a specialistů. Při útoku mělo být údajně  zabito  nejméně 100 příslušníků armád NATO a dalších 100  raněno .
Úder mohl být, podle některých názorů, ruskou odpovědí na záškodnický výsadek ukrajinských a ruských protiputinovských ozbrojenců, kteří provedli několik sabotážních a rušivých akcí ve vnitrozemí Ruska. Patrně s cílem narušit presidentské volby. Ale je tu i další možnost, že šlo o důrazné varování Západu, následující po Macronových výrocích o nutnosti vyslat bojovníky NATO na Ukrajinu. Ať tak či tak, měli Rusové „zápaďákům” v Oděse co vracet.
Právě z Oděsy měly totiž být řízeny útoky mořskými drony, které loni potopily několik lodí ruské, černomořské flotily. Útočné akce měli provést Ukrajinci, ovšem pod  vedením  specialistů britského námořnictva, dislokovaných jak v samotné Oděse, tak i na základně v Očakově, v Mykolaivské oblasti, východně Oděsy. Pravdivosti této informace nasvědčuje i oficiální  předvolání  britské velvyslankyně v Rusku, Deborah Bronnertové, na koberec do Moskvy, kde jí byly předloženy vyzvednuté trosky použitých dronů. Byly prokazatelně britské výroby a obsahovaly kanadský navigační modul…
Ale zpět k útoku z minulého týdne. Pokud se uváděná stovka mrtvých potvrdí, tak to byla veliká rána. Ale rozhodně nešlo první velký úder na příslušníky armád NATO, působící na Ukrajině. Ani zdaleka. Podobných už proběhlo několik. Známý je třeba ten z března loňského roku, kdy dva Kinžály zničily podzemní velitelské centrum nedaleko Lvova. Bunkr měl být v hloubce 80 metrů, takže se v něm osazenstvo cítilo docela bezpečně. Tedy do doby, než přiletěl Kinžál. Podle ruských zdrojů bylo zabito přes 2 stovky příslušníků cizích armád, z toho asi 40 vysokých funkcionářů. Západní  zdroje  mluví o vyproštění 40 mrtvých, ale s tím, že většina obětí nikdy vykopána nebude, protože se nachází v zavalených troskách hluboko pod zemí. Mělo prý jít převážně o zabité Poláky a Brity.
Čímž se dostáváme k zásadní otázce – kolik západních „specialistů” na Ukrajině vlastně působí a jaké mají ztráty? Doposud ta čísla znaly jen tajné služby. Ale před několika dny nám příslušné údaje  naservírovali  Rusové, jako na příslovečné stříbrné míse. 14. března letošního roku oznámilo Ruské ministerstvo obrany, že během tak zvané SVO bylo zlikvidováno 5 962 zahraničních žoldáků. Lídrem v počtu zabitých má být Polsko, odkud na Ukrajinu přišlo 2 960 lidí, z nichž 1 497 bylo již zlikvidováno. Z Gruzie pocházelo 1 042 žoldnéřů, 561 z nich už bylo zabito. Spojené státy ztratily 491 z 1 113 na Ukrajině nasazených amerických občanů. Vyřazeno mělo být také 422 z 1 005 kanadských „dobrovolníků”, 360 z 822 Britů a 349 ze 784 Rumunů. Z Německa přijelo 235 bojovníků a 88 z nich bylo již zabito.
Pokud jsou tato čísla správná, pak jde bezesporu o udivující počty. Zvláště když přihlédneme k tomu, že na Ukrajině oficiálně nikdo z NATO nebojuje. Ale od Macronových fantazií, o vyslání armádních jednotek, se tito bojovníci liší, a to v jednom velice podstatném detailu. Všichni velitelé a personalisté jednotek, odkud byli příslušní specialisté vysláni, si dali velice záležet na tom, aby šlo o (například) civilní turisty. Aby nebyli oficiálně spojitelní s jednotkou NATO. Proto jsou na dlouhodobé dovolené a podobně. Aby se dalo říct, ano, je to náš člověk, ale my jsme ho nikam služebně nevyslali. Sorry. My jsme mu říkali, aby na tu Ukrajinu o dovolené nejezdil…
Ostatně, je docela zajímavou shodou okolností, že pouhý den po útoku na Oděsu přivezl český speciál do republiky 3 humanitární pracovníky neziskovky Team 4 Ukraine , kteří se vážně zranili při autonehodě. Jejich dodávku prý čelně naboural jiný vůz. Média přispěchala s (nočními) snímky rozbité dodávky, aby si snad někdo nemyslel… Ale když si dá běžný člověk do souvislosti hujerské nadšení naší generality pro válku s Rusem, nejrůznější maskování přítomnosti „specialistů” na východě a atmosféru utajování, můžou ho napadat i velice divoké spekulace.

The post Jak je to s těmi vojáky NATO na Ukrajině? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden