Záhadné rušení GPS v Evropě zasáhlo více než tisíc letadel
RSS

Záhadné rušení GPS v Evropě zasáhlo více než tisíc letadel


Více než 1600 letadel bylo zasaženo záhadným rušením, za kterým podle mnohých stojí Rusko. (Foto: Flickr)









Letadla létající nad Baltským mořem a v jeho okolí v severní Evropě trpí technickými problémy způsobenými rušením od neděle, přičemž od té doby hlásí problémy 1614 letadel, většinou civilních.



Ačkoli se zdá, že většina z nich se odehrává v polském vzdušném prostoru, blogy OSINT uvádějí, že problémy s rušením měla i letadla letící v německém, dánském, švédském, lotyšském a litevském vzdušném prostoru.




FAA varuje: Velké zatmění Slunce může způsobit hromadný chaos

Pozoruhodné je, že v Bělorusku, které je věrným spojencem Ruska, a v Kaliningradu, ruské provincii oddělené od pevniny mořem a pevninou, nedochází k žádnému rušení.



Zdá se, že letadla trpí rušením GPS, které může piloty zmást, protože se mohou domnívat, že se nacházejí na jiném místě, než ve skutečnosti.



Newsweek uvedl, že nárůst rušení lze z velké části přičíst Kaliningradské oblasti, kde má Rusko podle předpokladů značné prostředky pro použití elektronického bojového systému.




Je to uvěřitelné? Co způsobilo náhlý pád Boeingu 787?

Litevský zdroj z oblasti obrany listu řekl: „Ruské ozbrojené síly disponují širokým spektrem vojenského vybavení určeného k rušení GNSS (globální navigační družicový systém), včetně rušení a spoofingu, a to na různé vzdálenosti, s různou dobou trvání a intenzitou.



Jeden z předních vojenských expertů uvedl, že ruská dominance ve válce s elektronikou by měla být pro britskou armádu „budíčkem“.



Dr. Melanie Garsonová, docentka mezinárodní bezpečnosti na University College London, řekla serveru Forces.net: „Zejména Rusko mělo v této oblasti dříve převahu a je to pro ně nutnost.




Polská letecká navigační agentura hlásí anomálii signálu GPS

‚Matka vynálezů v posledních dvou letech během války vlastně aktivně upevnila jejich schopnosti v tomto ohledu.



‚Měli možnost je konkrétněji využít a existuje reálná obava, že zejména NATO v současnosti těmto schopnostem neodpovídá.‘



Zdroj: dailymail.co.uk
Článek Záhadné rušení GPS v Evropě zasáhlo více než tisíc letadel se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden