Čína nabízí větší otevření ekonomiky
RSS

Čína nabízí větší otevření ekonomiky


ZBYNĚK FIALA
Zemi mají znovu rozhýbat zelené obory jako jsou elektrická auta, akumulátory a fotovoltaika.


Nám se možná globalizace zamlouvá čím dál méně a sníme o větší soběstačnosti a nižší závislosti, ale Čína má zájem na jejím pokračování. Důrazně to opakoval premiér Li Čchiang ze svébytné parlamentní tribuny (Všečínské shromáždění lidových zástupců) před třemi týdny, a je to také nejsilnější téma probíhající sezóny velkých mezinárodních konferencí jako bylo Čínské rozvojové fórum, které proběhlo v Pekingu na počátku týdne, nebo probíhající „asijský Davos“ Boao Forum for Asia. Boao je letovisko na čínském tropickém ostrově Chajnan.

https://www.cgtn.com/specials/2024/boao-forum-for-asia-bfa.html

Vedle toho se velká pozornost soustředila na středeční setkání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga s početnou delegací nejvýznamnějších amerických podnikatelů, kteří se účastnili i Čínského rozvojového fóra.. Byli mezi nimi zakladatel společnosti Blackstone Stephen Schwarzman, předseda agentury Bloomberg Mark Carney, prezident společnosti FedEx Rajesh Subramaniam nebo prezident a generální ředitel společnosti Qualcomm Cristiano Amon. Během setkání Si prohlásil, že čínská ekonomika je “zdravá a udržitelná”, což je úspěch, který “nelze oddělit od mezinárodní spolupráce“.
Konkrétnější ve věcech podnikání byl ve čtvrtek Čeng Šan-ťie, předseda Národní rozvojové a reformní komise, která je přímo propojená se Státní radou (vládou) Číny. Čang, je proto vnímán jako čínská trojka, hned po premiérovi. V Boao informoval, že Čína bude pokračovat v optimalizaci podnikatelského prostředí a nadstandardním otevíráním země. Slíbil také, že na „negativním seznamu“, který vyčísluje omezení pro zahraniční investory, toho bude brzy mnohem míň.

https://www.nbcnews.com/news/world/china-xi-jinping-economy-american-business-apple-blackstone-great-hall-rcna145231

Náměstek ministra obchodu Kuo Tching-tching upřesnil, že Čína bude více pouštět investory do výrobního sektoru a více otevře i telekomunikace a lékařskou péči. Údaje ministerstva obchodu ukázaly, že během prvních dvou měsíců letošního roku vzniklo v celé Číně přibližně 7 160 nových firem se zahraničními investicemi, což je meziročně o 34,9 % více, tedy nejvyšší nárůst za posledních téměř pět let.

https://english.www.gov.cn/news/202403/26/content_WS6602c11ac6d0868f4e8e578f.html

Čína se snaží zotavit z tříleté pandemické izolace a její hospodářské oživení je zatíženo strukturálními problémy, mezi něž patří krize v oblasti nemovitostí, vysoké zadlužení místních samospráv, nadměrné průmyslové kapacity, nedostatečná spotřeba a nezaměstnanost mladých lidí, ačkoli ekonomika loni dosáhla 5,2% růstu, pokouší se o velký obraz televize NBC News.
Jednou z cest, jak překonat zpomalování ekonomiky, je rozvoj elektromobility, baterií a fotovoltaiky. Mluvil o tom v Boao předseda Stálého výboru Všečínského shromáždění lidových zástupců Čao Lei-ťi. Takový zelený a nízkouhlíkový rozvoj Číny podle něj povede k obrovskému urychlení hospodářského růstu. Trh s investicemi a spotřebou v této oblasti odhaduje na 10 bilionů jüanů (asi 1,4 bilionu USD) ročně.
Jak připomněl, v současné době je v Číně téměř polovina světové instalované kapacity fotovoltaické energie, v zemi jezdí více než polovina světových vozidel na novou energii, ale najdeme tam také čtvrtinu světového nárůstu nových zalesněných ploch.

https://news.cgtn.com/news/2024-03-28/Zhao-Leji-addresses-Boao-Forum-for-Asia-Annual-Conference-2024-1skz8OcsPS0/p.html

Dalším živým tématem byl projekt Pás a stezka, který má dát větší šanci rozvojovým zemím. Zpráva agentury Bloomberg zaznamenává, že Kolumbie má zájem o podporu při výstavbě dvou obrovských železničních projektů propojujících zemi s domácími přístavy a sousedními zeměmi. Jako pohon má přitom sloužil vodík a elektřina. V zemi, kde se tradičně většina dopravy odehrávala na silnici, má během několika let téměř polovina dopravní intenzity přejít na železnici, letadla a řeky.
Laos už má železniční spojení s Čínou v rámci projektu Pás a stezka hotové a snaží se toho využít k přilákání čínských firem, aby do Laosu přenesly část svého dodavatelského řetězce. Vedle toho má zájem o investice do zemědělských projektů podél této dopravní cesty a také o pomoc s rozvojem energetiky. Bilaterálním jednáním nad podobnými projekty byl v programu vymezen čtvrtek a pátek.
Část programu v Boao byla pochopitelně věnována politickým tématům jako je Globální bezpečnostní iniciativa, navržená Si Ťin-pchingem před dvěma lety. Orientuje se na mírové soužití, respekt, dodržování principů OSN, diplomatická řešení konfliktů. Po panelu věnovaném bezpečnosti o tom mluvil s novináři Bill Hayton, odborník na Asii z Chatham House a autor knihy The Invention of China. Řekl, že západní země mají tendenci odmítat Globální bezpečnostní iniciativu a další projekty jako “politiku hesel”.
“Je to proto, že politici v průmyslových zemích si myslí, že vládnou světu a ovládají mocné instituce, jako je Mezinárodní měnový fond a Světová banka,” řekl. Jak však dodal, takový přístup je riskantní. “Evropské mocnosti, státy NATO, Japonsko a Austrálie si musí uvědomit, že se zde hraje širší hra a že Čína odvádí velmi dobrou práci při jednání s Afrikou, Latinskou Amerikou a dalšími asijskými státy.”

https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-03-27/boao-latest-australia-wine-tariff-boj-s-take-on-asia-economy 

 




Zbyněk Fiala



The post Čína nabízí větší otevření ekonomiky first appeared on .


Nejčtenější za týden