Jaderná válka za humny? Rusko možná ostřeluje Kyjev hypersonickými Zirkony
RSS

Jaderná válka za humny? Rusko možná ostřeluje Kyjev hypersonickými Zirkony


SM
Vojenští představitelé ukrajinského hlavního města začátkem týdne publikovali informace, které by měly dokládat útok několika hypersonických střel Zirkon na Kyjev. Rakety 3M22 se semi-balistickými vlastnostmi a možností nést jadernou hlavici představují potenciální vážné nebezpečí pro celou Evropu.

Podle představitelů vojenské správy města Kyjev bylo ruskou armádou od začátku roku na hlavní město Ukrajiny vypáleno nejméně pět hypersonických střel s plochou dráhou letu Zirkon 3M22. S těmito informacemi přišel Kyjev v pondělí 1. dubna avšak současně uvedl, že  hlavice střel pravděpodobně nenesly plnou hmotnost 150 kg munice , ale spíše se jejich nálož pohybovala okolo  40 kg . Navzdory nesrovnalostem s hmotností munice ukrajinská strana tvrzení o útoku raket Zirkon postavila na specifickém tvaru nalezených šrapnelů, které by podle jejího tvrzení měly odpovídat střele 3M22.
Snížení obsahu výbušniny tak nakonec ukrajinská armáda zdůvodnila snahou Rusů dosáhnout doletu 1 000 km potřebného pro zasažení cílů ve vnitrozemí Ukrajiny. První  šrapnely rakety Zirkon 3M22 byly na ukrajinském území nalezeny již v prosinci roku 2023 . Kyjevský vědecko-výzkumný ústav pro soudní zkoušky následně zbytky raket vystřelených na Kyjev na začátku roku 2024 analyzoval a v polovině února přišel s finální zprávou. Vědci argumentovali, že nápisy 3M22 na šrapnelech střely jednoznačně  prokazují , že šlo opravdu o raketu Zirkon, kterou Rusko zaútočilo na ukrajinské hlavní město.

Na základě zveřejněných fotografií však tyto informace nešlo jednoznačně potvrdit či vyvrátit, jelikož byly na střepech nalezeny také další značky a nápisy, které nebyly vysvětleny. Prezident Ruské Federace  Vladimír Putin však ve svém projevu na konci února 2024 potvrdil informace , že byly na ukrajinské území opravdu Zirkon vystřeleny. Blíže ale již nespecifikoval datum útoku nebo zamýšlený cíl raket. Nejasnosti týkající se autentičnosti šrapnelů by mohla vyřešit skutečnost, že střely mířené na Ukrajinu by mohly být testem nové pozemní verze střely původně zamýšlené pro útoky na námořní cíle. Střela by totiž podle ruských zdrojů měla v současnosti procházet vývojem své pozemní verze.
Ani k těmto spekulacím se však Putin blíže nevyjádřil, stejně jako dále neuvedl, proč by střelami, jejichž hodnota se pohybuje  v rozmezí od 10 do 210 milionů dolarů (237 milionů Kč – 4,9 miliard Kč) , mělo Rusko zaútočit na blíže nespecifikované cíle. Pokud by se však zprávy o útocích hypersonické střely s plochou dráhou letu  Zirkon na ukrajinské hlavní město nakonec ukázaly jako pravdivé, pro Ukrajinu a potažmo také celou Evropu by z toho plynulo množství velmi závažných potenciálních hrozeb.



The post Jaderná válka za humny? Rusko možná ostřeluje Kyjev hypersonickými Zirkony first appeared on .


Nejčtenější za týden