Miliónová vláda
RSS

Miliónová vláda




LADISLAV JAKL
Poslední průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) přinesl výsledky – vládě a sněmovně důvěřuje pětina lidí. Právě tyto dvě instituce mají v průzkumu nejhorší výsledky. Co z toho plyne?
Je dvacet procent hodně, nebo málo? Jak se to vezme. Pokud si dáme panáka s dvaceti procenty alkoholu, bude to nějaký hodně slabý likér. Ale pokud bude mít dvacet procent alkoholu pivo, půjde už o hodně vrcholnou specialitu, vyrobená nejspíše vymražováním, protože ta nejsilnější piva vzniklá běžným kvašením dosahují maximálně tak patnácti procent. Při vyšším procentu už kvasinky v alkoholu, který je jejich produktem, hynou.
20 procent může být dost
Podle průzkumu veřejného mínění má současná fialová vláda právě dvacetiprocentní důvěru. Je to hodně, nebo málo? Jak se to vezme. Voličů je v naší republice něco málo přes osm milionů. Z nich v průzkumech deklaruje ochotu jít k volbám asi pět milionů. Z toho dvacet procent činí asi tak milion voličů, a to se nevejde ani do hodně velikého výtahu.
Vzhledem k tomu, jak poslušným je aktuální vláda bruselským mopslíkem, poštěkávající zpoza plotu na žluté bambusáky, jak nás sešněrovává dalšími regulacemi, jak omezuje svobodu slova, jak ničí prosperitu českých domácností hysterickým bojkotem levných surovin, jak naskakuje na fantasmagorické boje s podnebím za cenu totálního zchudnutí, jak zvyšuje daně, a přitom dál zadlužuje veřejné finance, jak protlačuje panoptikum sexuálních bizarností, je to tedy číslo pořád ještě hodně vysoké.
Kdo zvedne hlasy nespokojených?
Čím je to relativně stále velké číslo dáno? Zklamaný volič vládních stran nemá dnes moc na výběr. SPD se takovému voliči zdá ekonomicky vlevo, ANO se mu zdá příliš zprofanované, ostatní strany vidí tenhle volič jako bezvýznamné. A tak se z něj stává volič stále vlažnější, až se stane nevoličem. A žádnou náhradní variantu politického uspořádání neposílí.
Co z toho plyne? Že tu leží nejméně milion potenciálních hlasů na ulici. Jen se shýbnout. Jenže ty, co by to mohli udělat, asi bolí záda. Nebo kdoví, v čem je problém. V každém případě platí, že ten milion, který ještě při vládě stojí, jí může stačit k vládnutí ještě po dlouhou dobu. Ale není to krásné, mít milionovou vládu?
Zdroj

The post Miliónová vláda first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden