Korčok po porážce: Toto vám nikdy nezapomenu
RSS

Korčok po porážce: Toto vám nikdy nezapomenu




JAKUB JUREK
Příštím prezidentem Slovenska bude Peter Pellegrini . Ve druhém kole prezidentských voleb porazil bývalého šéfa slovenské diplomacie Ivana Korčoka. Zatímco Pellegrini měl řadu důvodů k optimismu a ve svém prvním projevu po vítězství především děkoval, Korčok nešetřil ani kritikou slovenských občanů. Slova se v Pellegriniho štábu ujal i slovenský premiér Robert Fico.
Bývalý slovenský ministr zahraničí Korčok Pellegrinimu pogratuloval, dále ale nešetřil kritikou. „Jsem upřímně zklamaný, jsem rozčarovaný,“ uvedl na úvod svého vystoupení poté, co už bylo Pellegriniho vítězství jisté. Vyjádřil naději, že nový prezident se bude chovat podle toho, jak mu ukládá slovenská ústava. „V celé kampani jsem se snažil mluvit pravdu. Na Slovensku se dá stát prezidentem i tak, že povedete netransparentní kampaň,“ dodal.
Vyzval Slováky, ať společně jdou „nanovo vybudovat vztah k naší krásné zemi“. Na to mu hosté hromadně odpověděli „ano“. „Odcházím s tím, že jsem zklamaný, ale ne zlomený.“
Dále sdělil, že „toto nezapomene ani občanům Slovenské republiky“, protože „rozhodl strach“. Podle něj Pellegriniho kampaň byla plná šíření strachu, mimo jiné ze zatažení země do války. „Zprivatizovali si vlastenectví, zprivatizovali si vlajku,“ přiblížil, „součástí vlastenectví musí být i to, abychom si říkali pravdu.“
Ve volebním štábu budoucího prezidenta bylo o mnoho živěji, jeho podporovatelé zde za všeobecného jásotu pokřikovali „Pele na Hrad!“ . Při svém prvním proslovu po zvolení měl Pellegrini přímo vedle sebe na pódiu i premiéra Roberta Fica. „Je to pro mě obrovský závazek a chci být prezidentem všech občanů,“ řekl Pellegrini při svém projevu. „Národ rozhodl, koho chce za prezidenta,“ doplnil.
Ten se po Pellegriniho proslovu rovněž ujal slova. Korčok podle něj při svém proslovu prokázal, že není připravený být ve vysoké politice. „Dnes lidé ukázali že ví, co zemi ve skutečnosti hrozí,“ nastínil například s odkazem na liberální média, která považuje za ohrožení Slovenska a aktivně proti nim bojuje.
 
Jakub Jurek

The post Korčok po porážce: Toto vám nikdy nezapomenu first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden