Slovenské volby: Česká alternativa se raduje, kavárna kvičí
RSS

Slovenské volby: Česká alternativa se raduje, kavárna kvičí




PL
Prezidentské volby na Slovensku vyhrál Peter Pellegrini. Na sociálních sítích mu k vítězství gratulovali přední čeští političtí představitelé včetně premiéra Petra Fialy, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové i lídra opozičního hnutí ANO Andreje Babiše.


Novým prezidentem Slovenské republiky se stal Peter Pellegrini, současný předseda parlamentu a vládní strany Hlas-SD. Ve druhém kole získal 53,12 % hlasů a porazil Ivana Korčoka.

Výsledek slovenských voleb komentuje i šéfredaktor Deníku TO Marek Stoniš. Zmiňuje situaci v České televizi a na online platformě X, kde si povšimnul, že k slovenským volbám včera začala „noc dlouhých ksichtů“. Aneb, „jak se stalo, že Pellegrini vyhrál“?
„Danuše Nerudová asi napsala málo apelativních postů, aby Slováci volili správně, Markéta Pekarová Adamová vypravila málo volebních vlaků proti fašismu. A Petr Fiala odhalil málo špionů, “ podotýká Stoniš.
„Gratuluji Peteru Pellegrinimu k vítězství v prezidentských volbách. Věřím, že budeme nadále co nejlépe rozvíjet výborné a hluboké vztahy mezi Českou republikou a Slovenskem,“ vyjádřil se předseda vlády Petr Fiala (ODS).
„Gratuluji Peteru Pellegrinimu ke zvolení slovenským prezidentem. Přeji mu hodně úspěchů v práci ve prospěch občanů Slovenska,“ popřála Pellegrinimu Pekarová Adamová (TOP 09).
Slovo ke slovenským volbám dodala i senátorka Miroslava Němcová (ODS) . Ta nevěří, že Pellegrini coby prezident se dokáže oddělit od politiky slovenského předsedy vlády Roberta Fica, kterého Pellegriniho vítězství ve volbách posílilo. „Přijdou ještě ostřejší útoky na justiční soustavu, veřejnoprávní média… budeme se divit. A Rusko bude intenzivněji pokračovat v destabilizaci části zemí EU, i u nás,“ vyjevila Němcová.
„Tak už je Slovensko v té ruské pr… celé,“ napsal senátor Tomáš Goláň (ODS) na svém facebooku svým přátelům.
Podobně to vidí i europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). „ Volby bohužel potvrdily, že Slovensko se postupně stává dalším trojským koněm Putina v EU a následuje tak cestu Maďarska,“ politoval Slováky.
A ještě odvážněji, než politická reprezentace, se na síti X rozepsal občan ze Slovácka, vystupující jako Mirek K. Ten připsal i básničku, zvanou „povolební“.

„Pele, Pele, do prdele,“ začal veršování. Nový prezident prý vyhrál čachry a bude si notovat s Ficem, protože jim to nakázal Putin.

Takže Slováci zase budou kolonií Ruska. Lidé se však vzbouří a oběma podle slováckého barda nabijí huby.
A pak skutečně nastane ten mír, o kterém „Pelé“ pořád mluvil.
Ke zvolení Pellegriniho celému Slovensku gratuluje předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který při kampani Pellegriniho i osobně přijel podpořit. „Slováci si vybrali dobře, budou mít hrdého prezidenta, který vždy bude ve světě hájit jejich zájmy a bude stát za všemi občany. Věřím, že se Peter zasadí i o zlepšení vztahů mezi ČR a Slovenskem,“ napsal Babiš na X.
Poslanec a pražský zastupitel Petr Nacher (ANO) též gratuloval a poukázal na to, jak se výsledek liší od předběžného odhadu.
Palce nahoru Pellegrinimu poslala i poslankyně Karla Maříková z SPD : „Novým prezidentem Slovenské republiky se stal Peter Pellegrini. Gratuluji!“
Z jeho zvolení má radost strana Trikolora . „Trikolora z celého srdce blahopřeje Peteru Pellegrinimu ke zvolení prezidentem Slovenské republiky!“ K blahopřání Trikolora připojila ilustrační foto korkové zátky od vína s nápisem PELLEGRINI. „Máme radost. Tak na Pelleho a další úspěchy, bratia!“
První místopředsedkyně Trikolory Zuzana Majerová Zahradníková ještě poukázala na „nezvládnutý, ukřivděný, útočný projev“ neúspěšného Pellegriniho protikandidáta Ivana Korčoka. „Věta ‚To Vám nezapomenu!‘ byla jen smutnou ukázkou toho, jak se demokrat-politik nikdy nemá chovat. Nicméně očekávám totéž u nás na síti X a u většiny našich fialových vládních politiků…“

PL

The post Slovenské volby: Česká alternativa se raduje, kavárna kvičí first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden