Ukrajina měla zasáhnout kopuli v jaderné elektrárně Záporoží
RSS

Ukrajina měla zasáhnout kopuli v jaderné elektrárně Záporoží


Ukrajina zasáhla kopuli nad odstaveným reaktorem v jaderné elektrárně Záporoží, tvrdí Rusko. (Foto: Flickr)









Obě strany by se měly zdržet akcí, které „ohrožují jadernou bezpečnost“, říká generální ředitel mezinárodního orgánu Ukrajina v neděli zasáhla kopuli nad odstaveným reaktorem v Ruskem kontrolované jaderné elektrárně Záporoží, ačkoli úroveň radiace byla v normě a nedošlo k žádnému vážnému poškození, uvedla správa elektrárny, kterou instalovalo Rusko.



Nebylo bezprostředně jasné, jaká zbraň byla použita proti jaderné elektrárně, kterou ruské síly obsadily krátce po své plné invazi na Ukrajinu v roce 2022.




MAAE našla miny v Záporožské jaderné elektrárně

Elektrárna již dříve uvedla, že na ni zaútočily ukrajinské bezpilotní letouny. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), která má na místě své experty, uvedla, že ji Ruskem řízená elektrárna informovala o tom, že na místě vybuchl dron, a informace „odpovídá“ pozorování MAAE .



Generální ředitel MAAE Rafael Grossi uvedl, že obě strany by se měly zdržet akcí, které „ohrožují jadernou bezpečnost“.



Jaderná elektrárna má šest vodou chlazených a vodou moderovaných reaktorů VVER-1000 V-320 sovětské konstrukce, které obsahují uran 235, a v zařízení se nachází také vyhořelé jaderné palivo.




Šéf ukrajinské špionáže tvrdí, že hrozba pro jadernou elektrárnu v Záporoží klesá

Reaktory 1, 2, 5 a 6 jsou podle elektrárny ve studené odstávce, zatímco reaktor 3 je odstaven kvůli opravě a reaktor 4 je v tzv. horké odstávce. Elektrárna, která je největší v Evropě, uvedla, že ukrajinské ozbrojené síly „zaútočily na kopuli“ budovy, v níž se nachází reaktor 6. „Úroveň radiace v elektrárně a okolí se nezměnila.“



Agentuře Reuters se nepodařilo bezprostředně ověřit zprávy z bojiště z obou stran. Ukrajina se k situaci bezprostředně nevyjádřila.



Zdroj: irishtimes.com
Článek Ukrajina měla zasáhnout kopuli v jaderné elektrárně Záporoží se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden