ŽIVĚ: EU zaostává za slíbenou pomocí Ukrajině, píše Bloomberg
RSS

ŽIVĚ: EU zaostává za slíbenou pomocí Ukrajině, píše Bloomberg

24. února Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Na zpravodajství AC24.cz můžete sledovat aktualizované dění. (Foto: Flickr / ilustrační)







20:03 Bloomberg: EU zaostává za slíbenou pomocí Ukrajině



Pomoc ve výši 9 miliard eur, kterou EU slíbila před dvěma měsíci, na Ukrajinu zatím nedorazila, protože blok čelí vyhlídkám na silné ekonomické bolesti, uvedla agentura Bloomberg. EU se dohodla pouze na tranši ve výši 1 mld.



19:40 Srbský prezident uvedl předpověď, co nastane na Ukrajině




Srbský prezident uvedl předpověď, co nastane na Ukrajině
17:00 Polský představitel kritizuje plán EU na omezení spotřeby plynu



Nejvyšší polský úředník odpovědný za energetickou bezpečnost prohlásil, že plány Evropské komise na podporu členských států, aby snížily spotřebu plynu, by porušily národní suverenitu,



„Jedná se o opatření, která jdou nad rámec smluv EU,“ řekl Piotr Naimski, nejvyšší polský úředník odpovědný za energetickou bezpečnost, v rozhovoru pro televizi Republika.



Očekává se, že plán EU, který má být zveřejněn příští týden, bude motivovat průmyslová odvětví, aby spotřebovávala méně plynu a připravila se tak na možné další omezení ruských dodávek.



16:01 „Připravujeme se na členství“ – Saúdská Arábie, Turecko a Egypt plánují vstoupit do BRICS




„Připravujeme se na členství“ – Saúdská Arábie, Turecko a Egypt plánují vstoupit do BRICS
15:15 Ruský šéf pro vesmír Rogozin byl odvolán Putinem



Ruský prezident Vladimir Putin odvolal z funkce šéfa vesmírné agentury Dmitrije Rogozina, zapáleného nacionalistického politika a jednoho z nejhorlivějších stoupenců moskevské ofenzívy na Ukrajině.



Dekret zveřejněný Kremlem nařídil Rogozinovo odvolání „z funkce generálního ředitele státní vesmírné korporace Roskosmos“ a nahradil ho místopředsedou vlády Jurijem Borisovem.



Nebylo bezprostředně jasné, zda 58letému Rogozinovi, který v květnu prohlásil, že Rusku by trvalo jen půl hodiny, než by v jaderné válce „zničilo“ země NATO, bude nabídnuta nová práce.



14:46 Okamžitě opusťte Ukrajinu, vyzvalo své občany americké velvyslanectví




Okamžitě opusťte Ukrajinu, vyzvalo své občany americké velvyslanectví
12:03 HIMARS v akci? V Kaadivce hoří sklad s ruskou municí



Un entrepôt contenant des munitions russes est en feu à #Kadiivka , dans la région de #Lougansk , en #Ukraine , occupée par la #Russie . HIMARS en action #UkraineRussiaWar #HIMARS #UkraineWar Michael MacKay pic.twitter.com/bmS4GE7nB3 — Support Ukraine (@UA_22_Ukraine) July 15, 2022 10:33 Ukrajina žádá o zvláštní tribunál pro ruskou invazi



Ukrajinský vůdce Zelenskyj vyzval k vytvoření „zvláštního tribunálu“ , který by vyšetřil ruskou invazi do jeho země.



„Stávající soudní instituce nemohou postavit před soud všechny viníky. Proto je zapotřebí zvláštní tribunál, který by se zabýval zločinem ruské agrese proti Ukrajině,“ uvedl Zelenskyj prostřednictvím videospojení na konferenci v Haagu zaměřené na válečné zločiny na Ukrajině.



Podle něj by měl tribunál „zajistit spravedlivé a zákonné potrestání těch, kteří tuto sérii katastrof zapříčinili“.



09:40 Putin podepsal zákon o zajištění operací ozbrojených sil v zahraničí



Mezi zvláštní vládní opatření patří také „odblokování státních rezervních prostředků, dočasné zapojení mobilizačních kapacit a zařízení“.



Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon o zajištění protiteroristických a jiných operací ruských ozbrojených sil, jiných sil, protiteroristických a jiných operačních jednotek v zahraničí. Dokument byl ve čtvrtek zveřejněn na oficiálních stránkách s právními informacemi.



Zákon dává ruské vládě pravomoc zavádět zvláštní ekonomická opatření. Umožňuje také státním zadavatelům – ministerstvu obrany, ministerstvu pro mimořádné situace, Národní gardě, Federální bezpečnostní službě a Federální ochranné službě – rozšířit nebo snížit objem zboží a služeb v rámci jejich smluv.



14. července 2022



16:00 45 zemí se zavázalo koordinovat důkazy o válečných zločinech na Ukrajině



Více než 40 amerických a evropských soudních orgánů se dohodlo, že budou koordinovat vyšetřování podezření z válečných zločinů na Ukrajině, a to krátce poté, co podle Kyjeva došlo k ruskému raketovému útoku, při němž byli zabiti civilisté daleko od frontové linie.



Na konferenci v Haagu – sídle Mezinárodního trestního soudu (ICC) – podepsaly země politické prohlášení o spolupráci při vyšetřování.



Přislíbily rovněž 20 milionů eur (20 milionů dolarů) na pomoc ICC, jakož i úřadu generálního prokurátora na Ukrajině a podpůrným snahám OSN.



14:40 „Nemůžeme ho nechat vyhrát!“ Válka na Ukrajině může trvat dlouho, uvedl Biden




„Nemůžeme ho nechat vyhrát!“ Válka na Ukrajině může trvat dlouho, uvedl Biden
11:14 Osm mrtvých po útoku ruskou raketou na Vinnycji



Při ruském raketovém útoku na středoukrajinské město Vinnycja zahynulo osm lidí, uvedl úřad prezidenta Zelenského.



„Jsou tu mrtví a zranění,“ napsal Serhij Borzov, gubernátor Vinnycké oblasti, v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram. Policie později uvedla původní počet dvou mrtvých a šesti zraněných a uvedla, že hoří asi 50 vozidel.



2 dead, including 1 child, 6 injured in strike on central Vinnitsya. Russian gloves are off (as if they were ever on) pic.twitter.com/4cMLvApQPl — Oliver Carroll (@olliecarroll) July 14, 2022 09:44 Ukrajinská armáda zahájila nový útok na ruské síly v Chersonu



Ukrajinské síly zasáhly dvě vojenská kontrolní stanoviště a přistávací plochu v Ruskem ovládané oblasti na jihu Ukrajiny.



Při novém útoku na Novou Kachovku v Chersonské oblasti zahynulo 13 „okupantů“, citoval mluvčí Oděské oblastní správy Serhij Bratčuk operační velení Jih. Neuvedl žádné důkazy o počtu mrtvých.



Ruské ministerstvo obrany se bezprostředně nevyjádřilo.



13. července 2022



21:00 Ruský Gazprom již nemůže zaručit provoz plynovodu Nord Stream 1 do Německa.



Odůvodnil to tím, že není jasné, zda dostane opravenou turbínu zpět.



JUST IN – Russia’s Gazprom cannot guarantee the operation of the Nord Stream 1 natural gas pipeline to Germany anymore. pic.twitter.com/2JvnzFCAuc — Disclose.tv (@disclosetv) July 13, 2022 13:43 Ukrajina oficiálně přiznala nelegální prodej zbraní darovaných Západem




Ukrajina oficiálně přiznala nelegální prodej zbraní darovaných Západem
12:24 Kreml doufá, že se Biden nebude snažit poštvat Saúdskou Arábii proti Rusku



Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov vyjádřil naději, že návštěva prezidenta Joea Bidena v Saúdské Arábii nebude využita ke snaze podpořit protiruské vztahy v době, kdy se Spojené státy snaží přesvědčit Rijád, aby zvýšil těžbu ropy při rostoucích cenách.



Peskov dodal, že Rusko, které je po Saúdské Arábii druhým největším světovým vývozcem ropy a největším světovým vývozcem zemního plynu, si vysoce cení spolupráce se Saúdskou Arábií v rámci skupiny předních světových producentů ropy OPEC+.



„Velmi si vážíme našich vztahů a naší interakce s Rijádem a rozhodně doufáme, že budován í vztahů a rozvoj vztahů mezi Rijádem a dalšími světovými metropolemi nebude v žádném případě namířeno proti nám,“ řekl v každodenním konferenčním hovoru s novináři.



12:30 Kuleba říká, že pro vývoz obilí je nutná „jistota“, ale dohoda je na dosah



Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba novinářům řekl, že je třeba „zajistit bezpečnost“, aby lodě s obilím mohly bezpečně proplouvat ukrajinskými přístavy.



„Bezpečnost pro nás znamená, že [ruské] námořnictvo nebude moci napadnout naše přístavy z moře v… těchto otevřených koridorech, protože nevíte, víte, nemůžeme Rusům věřit,“ citovala Kulebu agentura AP.



V rozhovoru pro španělský list El Pais vyjádřil optimismus a zdůraznil, že Ukrajina je „připravena vyvážet obilí na mezinárodní trh“. „Jsme dva kroky od dohody s Ruskem,“ řekl Kuleba.



08:57 Ruskem podporovaní separatisté tvrdí, že ukrajinské síly střílely na Luhansk pomocí HIMARSů



Ruskem podporovaní separatisté ze samozvané Luhanské lidové republiky (LLR) tvrdí, že Ukrajina vypálila na Luhansk několik raket z vysoce mobilních dělostřeleckých raketových systémů (HIMARS) darovaných USA.





„Ze strany ozbrojených formací Ukrajiny bylo zaznamenáno ostřelování: 23.35 ze směru od osady Artemovsk (Bachmut) směrem k osadě Luhansk za použití raketometů HIMARS MLRS (devět raket),“ uvedl zástupce LPR na Telegramu, informovala ruská státní tisková agentura RIA.



12. července 2022



18:22 USA oznámily další pomoc Ukrajině ve výši 1,7 miliardy dolarů



Ministerstvo financí Spojených států oznámilo, že pošle Ukrajině dodatečnou hospodářskou pomoc ve výši 1,7 miliardy dolarů, aby pomohlo financovat obnovu země po ruské invazi.



„Tato pomoc pomůže ukrajinské demokratické vládě zajistit základní služby pro obyvatele Ukrajiny,“ uvedla v prohlášení ministryně financí Janet Yellenová. Tyto prostředky jsou součástí balíčku pomoci ve výši 7,5 miliardy dolarů, který v květnu podepsal prezident Joe Biden.



15:05 Westinghouse postaví ukrajinskou jadernou elektrárnu



Americké energetické konsorcium Westinghouse oznámilo, že v souvislosti s hrozící energetickou krizí v této válkou zmítané zemi postaví ukrajinskou jadernou elektrárnu.



Společnost Westinghouse uvedla, že dokončí výstavbu dvou bloků v elektrárně Chmelnickij ve střední Ukrajině, která bude fungovat na palivové tyče vyrobené v USA namísto paliva ruské výroby.



„Jedná se o významné kroky pro energetickou nezávislost Ukrajiny,“ uvedl David Durham, prezident společnosti Westinghouse Energy Systems, v pondělním prohlášení.



Navzdory výbuchu v černobylské jaderné elektrárně v roce 1986 vyrábí Ukrajina téměř polovinu elektřiny ve čtyřech jaderných elektrárnách.



12:35 Poprvé po 20 letech má 1 euro stejnou hodnotu jako 1 dolar




Poprvé po 20 letech má 1 euro stejnou hodnotu jako 1 dolar
11:15 Rusko a Ukrajina budou s OSN jednat o obilné krizi v Turecku



Nové kolo jednání mezi Ruskem, Ukrajinou, Tureckem a OSN o vývozu obilí z Ukrajiny se uskuteční ve středu v Istanbulu, informovala agentura Interfax s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí.



Ukrajina je klíčovým vývozcem zemědělských produktů a její neschopnost dodávat životně důležité zásoby obilí způsobila prudký nárůst cen potravin, což prohloubilo obavy z celosvětové potravinové krize.



10:33 Putin podepsal dekret o ruském občanství pro všechny Ukrajince




Putin podepsal dekret o ruském občanství pro všechny Ukrajince
09:16 Kyjevské síly útočí na okupovaný Cherson



Počet obětí raketového útoku na obytný dům ve městě Chasiv Jar vzrostl na 34, uvedla ukrajinská Státní služba pro mimořádné situace.



Mezi mrtvými je i devítiletý chlapec, uvádí služba.



„Pod troskami je stále mnoho lidí. Zranění jsou odváženi do nemocnice, ale mnoho lidí je zablokováno ve svých bytech a domech,“ dodal Leonťjev.



Ukrajinští představitelé tvrdí, že jejich síly zničily muniční sklad v Nové Kachovce. Mluvčí oděské administrativy Serhij Bratčuk na svém kanálu Telegram napsal, že v Nové Kachovce je nyní „mínusový“ muniční sklad.



Advisor to Head of Kherson administration Serhii Khlan confirmed that Ukrainian Army hit the ammunition warehouse that Russia had in Nova Kakhovka. What a pretty sight. pic.twitter.com/AvFKeR15Zt — Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) July 11, 2022 11. července 2022



21:47 Válka na Ukrajině představuje riziko šíření drog a obchodování s lidmi



Evropská unie musí spolupracovat s Ukrajinou a Moldavskem, aby omezila kriminální a bezpečnostní rizika, která způsobila ruská invaze, varovala evropská komisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová.



„Viděli jsme to již dříve, obchod se střelnými zbraněmi, obchod s lidmi, obchod s drogami [a] riziko infiltrace teroristů,“ uvedla Johanssonová na tiskové konferenci po neformálním zasedání ministrů vnitra EU v Praze.



19:11 ČR a Německo si pomůže v případě zastavení dodávek ruského plynu



Německo a Česká republika podepsaly společné prohlášení, v němž se zavázaly překonat závislost na fosilních palivech z Ruska a urychlit přechod na nízkouhlíkovou energetiku, protože klesající dovoz ruského plynu ohrožuje bezpečnost dodávek v celé Evropě.



„Dohodu o solidárních opatřeních k zajištění bezpečnosti dodávek plynu mezi našimi zeměmi dokončíme před začátkem nadcházející zimní sezóny,“ uvádí se v prohlášení.



Bylo vydáno v době, kdy největší jednotlivý plynovod přivádějící ruský plyn do Německa zahájil každoroční údržbu, přičemž se očekává, že tok bude zastaven na 10 dní, ale vlády, trhy a společnosti se obávají, že by se odstávka mohla prodloužit kvůli válce na Ukrajině.



Německý ministr hospodářství Robert Habeck, který je na návštěvě Prahy, a český ministr průmyslu Jozef Sikela uvedli, že je třeba se připravit na různé varianty, včetně toho, že dodávky plynovodem Nord Stream 1 nebudou obnoveny, až 21. července skončí plánovaná údržba.



16:11 Bolsonaro je blíko k dohodě o nákupu levnější nafty z Ruska



Brazilský prezident Jair Bolsonaro prohlásil, že jeho vláda je blízko k dohodě s Moskvou o nákupu mnohem levnější nafty z Ruska.



Bolsonaro, který má přátelské vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, neuvedl žádné další podrobnosti o možné dohodě.



Vysoké ceny pohonných hmot poškodily jeho naděje na znovuzvolení před říjnovým prezidentským hlasováním a v průzkumech veřejného mínění zaostává za bývalým brazilským vůdcem Luizem Inaciem Lulou da Silvou.



15:23 Putin a Lukašenko jednají o společných krocích proti Litvě kvůli Kaliningradu



Putin a jeho běloruský protějšek Alexandr Lukašenko jednali o možných společných opatřeních proti Litvě kvůli podle nich „nezákonným“ tranzitním omezením, která se týkají Kaliningradu, uvedl Kreml.





„Důraz byl kladen na situaci v souvislosti s nezákonnými omezeními, která Litva uvalila na tranzit zboží do Kaliningradské oblasti,“ uvedl Kreml v prohlášení po pondělním telefonickém jednání dvojice. „V této souvislosti byly projednány některé možné společné kroky.“



Vilnius od poloviny června omezil tranzit zboží, na který Evropská unie uvalila sankce, do Kaliningradu, ruské oblasti sevřené mezi členskými státy NATO Litvou a Polskem.



13:05 Mimořádné zasedání ruského parlamentu proběhne 15. července



Dolní komora ruského parlamentu se sejde 15. července na mimořádném zasedání, rozhodla její rada, jen několik dní poté, co prezident Vladimir Putin varoval, že Moskva sotva zahájila ofenzívu na Ukrajině.



Ruský parlament, ovládaný stranou, která vždy podporuje Putina, neprozradil, o čem se bude na mimořádné schůzi jednat.



Vladimir Vasiljev, šéf strany Jednotné Rusko, která má ve 450členném parlamentu 325 křesel, uvedl, že zákonodárci budou projednávat více než 60 otázek.



Putin využil čtvrtečního setkání s vedoucími představiteli parlamentu k tomu, aby vyzval Spojené státy a jejich spojence, aby se pokusili porazit Rusko na Ukrajině. Zopakoval také, že cílů „speciální vojenské operace“, kterou Moskva sama označuje, bude „dosaženo“.



10:50 Bývalý polský prezident Walesa vyzval ke snížení počtu obyvatel Ruska na 50 milionů




Bývalý polský prezident Walesa vyzval ke snížení počtu obyvatel Ruska na 50 milionů
08:55 Ukrajina plánuje použít západní zbraně k znovudobytí jižního území



Ukrajina shromažďuje milionové bojové síly vybavené západními zbraněmi, aby získala zpět své jižní území od Ruska, řekl ministr obrany země deníku The Times.



Ve svém prvním rozhovoru pro britské noviny od zahájení invaze Oleksij Reznikov uvedl, že prezident Zelenskyj nařídil ukrajinské armádě, aby znovu dobyla okupované pobřežní oblasti, které jsou pro ekonomiku země životně důležité.



„Chápeme, že z politického hlediska je to pro naši zemi velmi potřebné. Prezident proto vydal rozkaz nejvyššímu vojenskému veliteli, aby vypracoval plány. Poté generální štáb dělá domácí úkoly a říká, že k dosažení tohoto cíle potřebujeme XYZ,“ řekl. „To je moje práce. Píšu dopisy kolegům v partnerských zemích, generálové mluví o tom, proč potřebujeme tento druh výzbroje, a pak dostáváme politická rozhodnutí.“



Reznikov řekl deníku The Times, že intenzita války rychle vyčerpává zásoby ze sovětské éry: „Byl to dlouhý proces, měsíc a půl, ale máme výsledek. Ukrajina měla ozbrojené síly ze sovětské éry s třicet let starými zbraněmi. To jsme změnili za tři měsíce.“



10. července 2022



20:34 Za vyvolání nepokojů na Srí Lance může Rusko, tvrdí USA




Za vyvolání nepokojů na Srí Lance může Rusko, tvrdí USA
19:05 Ukrajinští vojáci zahájili vojenský výcvik vedený Spojeným královstvím



Do Velké Británie dorazila první skupina ukrajinských vojáků, kteří se účastní nového vojenského výcvikového programu.



Podle britského ministerstva obrany zahájily britské síly výcvik ukrajinských vojáků v rámci nového programu, který jim má pomoci v boji proti ruské invazi.



Britský ministr obrany Ben Wallace navštívil vojenský tábor na severozápadě země, kam má přijet až 10 000 ukrajinských vojáků na vojenský výcvik.



14:05 Rusko zasáhlo hangáry s dělostřeleckými zbraněmi americké výroby



Podle ruského ministerstva obrany ruské síly zasáhly dva hangáry ukrajinské armády, v nichž jsou uskladněny houfnice M777 americké výroby.



Hangáry se nacházejí poblíž Kostantinovky v Doněcké oblasti, uvedlo ministerstvo obrany.



13:40 10 mrtvých při raketovém útoku na obytný dům



Počet mrtvých při ruském raketovém útoku, který zničil pětipatrový bytový dům ve východní Doněcké oblasti, se podle úředníků zvýšil na 10.



Pavlo Kyrylenko, gubernátor Doněcké oblasti, uvedl, že v troskách mohou být uvězněny asi tři desítky lidí. Záchranáři navázali kontakt se dvěma lidmi, kteří jsou pod troskami, uvedl v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram.



Ukrajinské záchranné služby původně uváděly šest mrtvých, později však uvedly, že počet obětí vzrostl na deset. Kolik lidí se ještě může nacházet v troskách, neuvedla.



11:59 Inflaci vyřeší jen jedna věc. Ropný miliardář přináší odpověď




Inflaci vyřeší jen jedna věc. Ropný miliardář přináší odpověď
10:24 Ukrajinský hněv nad rozhodnutím Kanady vrátit opravenou turbínu



Ukrajinsko-kanadský kongres odsoudil rozhodnutí kanadské vlády vrátit opravenou ruskou turbínu do Německa kvůli údržbě plynovodu Nord Stream 1.



Alexandra Chyczijová, národní prezidentka Ukrajinského kanadského kongresu, v prohlášení uvedla: „Naše komunita je hluboce zklamána rozhodnutím kanadské vlády podlehnout ruskému vydírání.“



Podle něj Kanada vytváří „nebezpečný precedens, který povede k oslabení režimu sankcí uvalených na Rusko“.



09:03 Kanada udělí výjimku ze sankcí a vrátí opravenou turbínu pro Nord Stream 1



Kanada udělí výjimku ze sankcí, aby mohla do Německa vrátit opravené ruské turbíny potřebné pro údržbu plynovodu Nord Stream 1, uvedl v prohlášení kanadský ministr přírodních zdrojů.



Kanada rovněž oznámila, že rozšíří sankce proti ruskému energetickému sektoru o průmyslovou výrobu.



9. července 2022



19:54 V roce 2018 se Trumpovi Němci vysmáli, nyní se ukázalo, že měl pravdu




V roce 2018 se Trumpovi Němci vysmáli, nyní se ukázalo, že měl pravdu
18:58 Zelenskyj odvolal ukrajinského velvyslance v Praze



Ukrajinská prezidentská kancelář informovala o odvolání českého velvyslance v Praze ukrajinským prezidentem Zelenským.



Odvoální se mělo týkat také vylvaslanců v Německu, Maďarsku, Indii a Norsku.



17:44 Rusko může přijmout „tvrdá“ opatření kvůli tranzitu přes Kaliningrad



Rusko varovalo Litvu a Evropskou unii, že by proti nim mohlo přijmout „tvrdá opatření“, pokud nebude obnoven tranzit některého zboží do a z ruské exklávy Kaliningrad.



„Pokud se situace v nejbližších dnech nestabilizuje, pak Rusko přijme vůči Litvě a Evropské unii tvrdá opatření,“ uvedla v prohlášení mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová. „Vyřešení této záležitosti trvá příliš dlouho.“



Litva zakázala tranzit zboží podléhajícího sankcím EU přes své území do pobaltské exklávy a z ní. Rusko se zavázalo k odvetným opatřením.



15:50 Rusko se snaží „rozpoutat opravdové peklo“, říká ukrajinský guvernér



Ruským silám se daří „rozpoutat pravé peklo“ v průmyslovém srdci východní Ukrajiny, přestože se objevily zprávy o jejich operační pauze, uvedl regionální gubernátor.



Na východě a jihu Ukrajiny bylo hlášeno smrtící ruské ostřelování.



Luhanský gubernátor Serhij Hajdaj uvedl, že Rusko v noci na dnešek podniklo v provincii více než 20 dělostřeleckých, minometných a raketových úderů a jeho síly se tlačí k hranici se sousedním Doněckem.



11:55 Biden chválí americké zpravodajské služby za varování před Putinem:



Americký prezident Joe Biden poděkoval pracovníkům Ústřední zpravodajské služby za to, že varovali svět před plány ruského prezidenta Vladimira Putina na invazi na Ukrajinu.



Při příležitosti 75. výročí založení CIA Biden řekl: „Díky neuvěřitelné práci našich zpravodajských profesionálů jsme byli schopni varovat svět před tím, co Vladimir Putin plánuje na Ukrajině.“



Dodal: „Odhalení Putinova plánu udělalo obrovskou díru do přetvářky a zdiskreditovalo jeho lži o tom, co jsme na Ukrajině dělali.“



09:30 „Co si tenhleten par*chant dovoluje,“ rozohnil se Okamura nad ukrajinským velvyslancem




„Co si tenhleten par*chant dovoluje,“ rozohnil se Okamura nad ukrajinským velvyslancem
09:21 Zelenskyj chválí USA za posílání dalších zbraní



Ukrajinský prezident poděkoval svému protějšku Joe Bidenovi za „pokračující účinnou podporu“ jeho země v boji proti Rusku, včetně nových dodávek odpalovacích zařízení HIMAR.



„Je to to, co nám pomáhá tlačit na nepřítele. Vážíme si této podpory! Pojďme společně k vítězství!“, řekl.



Truly grateful to President @POTUS , the people for continuing effective support of in countering Russia’s aggression. More #HIMARS , 155mm shells are our priority needs. It is what helps us press on the enemy. We appreciate the support! Let’s go to victory together! — Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 8, 2022 8. července 2022



19:24 Ukrajina naléhá na Kanadu, aby nepředávala plynové turbíny Rusku




Ukrajina naléhá na Kanadu, aby nepředávala plynové turbíny Rusku
19:30 Mexiko zůstane v otázce Ukrajiny neutrální, uvedl prezident



Mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador prohlásil, že jeho administrativa zachová neutrální postoj k ukrajinsko-ruskému konfliktu i po nadcházející schůzce s americkým prezidentem Joem Bidenem.



Lopez Obrador dostal na tiskové konferenci řadu otázek o tom, jak by jeho návštěva ve Washingtonu příští týden mohla ovlivnit postoj Mexika ke konfliktu. Řekl, že Mexiko zůstane neutrální a že doufá, že dojde k příměří.



16:16 Virální video ukazuje jihokorejskou stíhačku nové generace na vzletové dráze




Virální video ukazuje jihokorejskou stíhačku nové generace na vzletové dráze
12:51 Kdo zaplatí obnovu Ukrajiny?



Více než čtyři měsíce trvající válka zničila na Ukrajině nespočet měst a obcí. Její spojenci však chtějí začít s obnovou co nejdříve.



Více než 40 států a mezinárodních organizací vytyčilo priority pro obnovu Ukrajiny. Sešly se ve švýcarském Luganu a dohodly se na Luganských zásadách.



Nejedná se však o malý úkol. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal odhaduje, že náklady na obnovu dosáhnou 750 miliard dolarů. Vzhledem k tomu, že válka stále zuří, není tato diskuse poněkud předčasná?



09:29 Vezmeme si Aljašku „zpět“, pronesl bizarní hrozbu ruský politik




Vezmeme si Aljašku „zpět“, pronesl bizarní hrozbu ruský politik
09:15 Lavrov odmítá „zběsilou“ kritiku Západu na G20



Ruský ministr zahraničí Lavrov odmítl „zběsilou“ kritiku Západu ohledně války na Ukrajině na zasedání G20 a pokáral ruské soupeře za to, že zmařili příležitost řešit globální ekonomické otázky.



„Během diskuse se západní partneři vyhnuli tomu, aby se řídili mandátem G20, aby se zabývali otázkami světové ekonomiky,“ řekl Lavrov.



Západ podle něj v diskusi „téměř okamžitě, jakmile se ujal slova, odbočil k zuřivé kritice Ruské federace v souvislosti se situací na Ukrajině. ‚Agresoři‘, ‚útočníci‘, ‚okupanti‘ – slyšeli jsme dnes spoustu věcí,“ řekl Lavrov.



7. července 2022



22:00 Ukrajina si nárokuje kontrolu nad Hadím ostrovem



Ukrajinská armáda tvrdí, že získala zpět kontrolu nad symbolickým Hadím ostrovem v Černém moři poté, co tam tento týden po stažení ruských sil vztyčila svou vlajku.



„Fakticky jsme obnovili naši kontrolu nad Hadím ostrovem,“ uvedl podle ukrajinské tiskové agentury Interfax vysoký představitel ukrajinské armády Oleksij Gromov.



Dodal, že ukrajinské síly mají nad ostrovem „fyzickou kontrolu“.



18:22 NATO neplánuje zřídit základny ve Finsku a Š védsku poté, co Putin přinesl varování?




NATO neplánuje zřídit základny ve Finsku a Švédsku poté, co Putin přinesl varování?
14:40 Ruští politici oslavují pád Johnsona a říkají, že „hloupý klaun“ je pryč



Ruští politici oslavují pád Borise Johnsona a označují britského vůdce za „hloupého klauna“ , který se konečně dočkal spravedlivé odměny za vyzbrojování Ukrajiny proti Rusku.



„Nemá nás rád, my ho také nemáme rádi, “ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov krátce předtím, než Johnson stanul v Downing Street, aby oznámil svou rezignaci.



Ruský magnát Oleg Děripaska na Telegramu uvedl, že jde o „neslavný konec“ pro „ hloupého klauna“ , jehož svědomí bude poznamenáno „desítkami tisíc životů v tomto nesmyslném konfliktu na Ukrajině“ .



„Klaun odchází,“ uvedl předseda dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin. „Je to jeden z hlavních ideologů války proti Rusku do poslední Ukrajiny. Evropští lídři by se měli zamyslet nad tím, kam taková politika vede.“



13:22 Ukrajinský poradce děkuje Johnsonovi za podporu Ukrajiny



Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského poděkoval odcházejícímu britskému premiérovi Borisi Johnsonovi za to, že vždy stál v čele podpory Ukrajiny.



Mychajlo Podoljak ve videu, které doprovází příspěvek na Twitteru, dodal, že Johnson, který prohlásil, že ve funkci premiéra skončí, byl „člověkem, který od počátku“ ruské invaze na Ukrajinu začal nazývat věci pravými jmény.



To be a leader – to call evil a evil and to take responsibility in the hardest times. To be a leader – to be the first to arrive in Kyiv, despite missile attacks. Thanks @BorisJohnson for realizing the threat of RF monster and always being at the forefront of supporting . pic.twitter.com/vIuXVjUbzG — Михайло Подоляк (@Podolyak_M) July 7, 2022 11:59 Rusko tvrdí, že válečné letadlo zasáhlo ukrajinské jednotky na Hadím ostrově



Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ruské vojenské letadlo v noci zasáhlo ukrajinský Hadí ostrov v Černém moři krátce poté, co ukrajinské jednotky prohlásily, že nad ostrovem vztyčily svou vlajku.



Andrij Jermak, náčelník štábu ukrajinského prezidenta, zveřejnil na Twitteru video, na němž tři vojáci vztyčují velkou ukrajinskou vlajku na ostrově, ze kterého se ruské síly stáhly 30. června poté, co se dostaly pod těžké ostřelování ukrajinským dělostřelectvem.



Na denním brífinku ruského ministerstva obrany mluvčí generálporučík Igor Konašenkov uvedl, že část ukrajinského oddílu na ostrově byla „zničena“.



The flag of Ukraine on Snake Island. More videos like this ahead from Ukrainian cities that are currently under temporary occupation. We need to tell more about Ukraine’s victories over Russia. Snake Island is one such victory. We are proud of our warriors. Glory to Ukraine pic.twitter.com/TpoU6NtAEa — Andriy Yermak (@AndriyYermak) July 7, 2022 08:55 Rusku nelze dovolit, aby zasedání G20 využívalo jako platformu, říká německý ministr



Německý ministr zahraničí prohlásil, že Rusku nesmí být dovoleno využít zasedání skupiny G20 jako platformy vzhledem k jeho válce na Ukrajině.



„Je v zájmu nás všech zajistit, aby bylo respektováno a dodržováno mezinárodní právo. To je společný jmenovatel,“ uvedla Annalena Baerbocková v prohlášení před svým příletem na Bali.



„A je to také důvod, proč nebudeme jednoduše stát stranou a nedovolíme Rusku, aby schůzku využilo jako platformu.“



08:23 Zasedání G20 nemůže být kvůli ruské invazi obvyklé, říká představitel USA



Zasedání ministrů zahraničí zemí G20, které se tento týden koná na Bali, nemůže být kvůli situaci v Rusku obvyklé, uvedl vysoký představitel amerického ministerstva zahraničí.



Spojené státy se chtějí ujistit, že nic z jednání skupiny G20 neposkytne legitimitu tomu, co Rusko dělá na Ukrajině, uvedl úředník a dodal, že zasedání bude dobrou příležitostí k prosazení agendy potravinové bezpečnosti.



Úředník uvedl, že Antony Blinken uspořádá třístranné setkání se svými japonskými a jihokorejskými protějšky a že jeho setkání s čínským ministrem zahraničí se týká odpovědného řízení vzájemných vztahů.



06. července 2022



20:01 Jaká by podle Trumpa byla inflace, kdyby byl stále prezidentem?




https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/jaka-by-podle-trumpa-byla-inflace-kdyby-byl-stale-prezidentem/
16:59 Rusko tvrdí, že na Ukrajině zničilo dva americké raketové systémy



Ruské ozbrojené síly podle ruského ministerstva obrany zničily na východě Ukrajiny dva moderní raketové systémy HIMARS americké výroby a jejich muniční sklady.



Ministerstvo uvedlo, že Rusko zničilo dvě odpalovací zařízení pro vysoce mobilní dělostřelecké raketové systémy (HIMARS), které USA a jejich spojenci dodávají Kyjevu.



Rovněž uvedlo, že ruské síly zničily dva muniční sklady skladující rakety pro HIMARS poblíž frontové linie ve vesnici jižně od Kramatorsku v ukrajinské Doněcké oblasti – hlavním ohnisku zájmu ruských vojsk po dobytí Luhansku o víkendu.



14:40 EU se během českého předsednictví zaměřuje na dodávky


Nejčtenější za týden