Jaká je v zemích EU „obliba“ stávající šéfky EK? Kde ji mají rádi a kde ji nesnáší?
RSS

Jaká je v zemích EU „obliba“ stávající šéfky EK? Kde ji mají rádi a kde ji nesnáší?


Nedávno proběhl průzkum oblíbenosti stávající  šéfky EK, která má i přes aféry s utajovanými SMS s střetem zájmů ohledně spolupráce jejího manžela s Pfizerem v některých zemích stále docela slušnou podporu.
Dalo by se očekávat, že většina Evropanů bude Lejno usazené v čele 4. říše kritizovat a bude chtít, aby již stávající šéfka EK na svém postu dalších 5 let nepůsobila, nicméně stále se najdou země, kde ji mají kupodivu docela v oblibě.
U nás však naštěstí takové přízně jako jinde nepožívá. Řadíme se totiž k zemím s nejmenším počtem lidí, kteří ji označili jako oblíbenou političku. Lze předpokládat, že jde zejména o voliče stávajícího pětislepence.
Nicméně v průměru celé EU podporuje Lejnovou a její práci pouze menšina lidí, většina na ni nemá názor nebo ji nepodporuje. Nutno podotknout, že šlo nejen o práci zkorumpované Ursuly, ale také zbytku EK.
Ovšem v případě „práce“ jedinců jako Jourová , Johanssonová nebo Breton lze zkonstatovat, že EK si ani bez Lejna v čele plusové body nezaslouží.
37 procent oprávněných voličů ve všech zemích EU vnímá práci Evropské komise pod vedením Ursuly von der Leyenové pozitivně. 31 procent má negativní názor a 32 procent odpovědělo „nevím.“
Vyplývá to z průzkumu, který pro probruselský televizní kanál Euronews provedl institut pro výzkum veřejného mínění Ipsos.
Podpora je obzvláště nízká ve Francii, druhé největší zemi EU, kde je spokojeno pouze 18 procent respondentů, zatímco 36 procent je nespokojeno s Leyenovou a Komisí.
V České republice (21%:38 %), Maďarsku (23:38), Slovensku (26:37), Bulharsku (33:36), Rakousku (35:41) a Polsku (36:37) také převažuje nad souhlasem odmítnutí.
Průzkum ukazuje, že celých 41% našinců nemá na Ursulu a její skvadru žádný názor. To možná vypovídá víc, než oněch 21% eurohujerů, zřejmě zejména voličů Pirátů, TOP, KDU a STAN, kteří Lejno a její práci podporují:

I přes poměrně malou podporu EK a její šéfky existuje mnoho náznaků, že politička CDU si bude moci ponechat svůj úřad i po volbách do Evropského parlamentu, které se budou konat 6. až 9. června.
O této funkci rozhodnou hlavy států a předsedové vlád a poté ji předloží Evropskému parlamentu k hlasování. Křesťanští a sociální demokraté, liberálové a zelení tam budou mít pravděpodobně i nadále většinu a na jmenování kývnou.
Sama Ursula von der Leyenová do Evropského parlamentu nekandiduje. Není ani na volebních lístcích v Německu.
Největšími fanoušky Evropské komise a Leyenové jsou Portugalsko (61:14 procent), Dánsko (54:14) a Španělsko (53:32). Jsou to jediné tři země, kde její obliba přesahuje 50 procent.
A jaká je obliba Lejna v její vlastní zemi? 41 procent Němců má pozitivní názor na německou šéfku a její komisi. 30 procent odmítá její práci a 29 procent nemá žádný názor.
Výsledky podle Euronews také naznačují, že asi třetina Evropanů neví o Komisi a šéfce EU dost, aby si mohla vytvořit názor na její práci.
Agentura Ipsos se dotazovala 26 000 občanů v 18 členských státech EU.



Nejčtenější za týden