Nová studie ukazuje, že američtí lékaři obdrželi miliardy z farmaceutického průmyslu a průmyslu zdravotnických zařízení
RSS

Nová studie ukazuje, že američtí lékaři obdrželi miliardy z farmaceutického průmyslu a průmyslu zdravotnických zařízení


Jisté je, že pokud by se stejná studie zaměřila na Evropu, nezjistila by nic jiného. Je také o něco jasnější, proč se již neskládá Hippokratova přísaha. Mnoho „lékařů“ (čest výjimkám) již dnes nepracuje v zájmu pacientů, ale v zájmu farmaceutických korporací.
To jsme měli možnost nejlépe vidět za „doby covidové,“ kdy se ihned většina takzvaných „lékařů“ podřídila nařízení a ordinovala po telefonu, později oddaně plnila tzv. „nemocniční protokoly“ a podávala experimentální genové injekce.
Ovšem plnění kont farmaceutickým koncernům (a potažmo i „lékařům“ v jejich vleku) zdaleka není jen o „době covidové.“
I když je článek o USA, pak jistě není pochyb, že totéž bychom zjistili i v Evropě…
Američtí lékaři obdrželi více než 12 miliard dolarů v platbách z farmaceutického průmyslu a průmyslu zdravotnických zařízení během 10 let,  podle nové analýzy .
Výzkumný dopis zveřejněný 28. března v Journal of the American Medical Association zjistil, že v letech 2013 až 2022 provedlo toto odvětví více než 85 milionů plateb více než 820 300 (57 procent) způsobilým lékařům ve 39 specializacích.
Téměř 94 procent plateb se týkalo jednoho nebo více zdravotnických produktů uváděných na trh.
Výzkumníci zkoumali data z databáze Open Payments, aby zjistili, které platby byly provedeny v různých specializacích, a které lékařské produkty byly spojeny s nejvyššími celkovými platbami.
Údaje zahrnovaly pouze platby za poradenství, nekonzultační činnosti (jako jsou honoráře přednášejícím nebo lektorům), cestování, stravování, zábavu, školení, dary, granty, charitativní dary a honoráře.
Databáze otevřených plateb je federální program transparentnosti vytvořený v roce 2013 kvůli obavám, že finanční vztahy mezi lékaři a průmyslem nepatřičně ovlivňují rozhodování a náklady na zdravotní péči.
Analýza zjistila , že platby se významně liší v různých specializacích a mezi lékaři ve stejné specializaci .
Například průměrná částka vyplácená hornímu 0,1 % lékařů se pohybovala od 194 933 USD pro hospitalisty po 4,8 milionu USD pro ortopedické chirurgy.
Ortopedi dostali nejvyšší částku ve výši 1,4 miliardy dolarů, následováni neurology a psychiatry s 1,3 miliardy dolarů, kardiologové 1,3 miliardy a hematologové/onkologové 825,8 milionů dolarů.
Téměř 55 procent pediatrů a 63 procent  lékařů z infekčních oddělení obdrželo platby od farmaceutického průmyslu, zatímco lékaři provozující preventivní lékařství obdrželi nejmenší částky.
„ Od roku 2013 do roku 2022 zaplatil farmaceutický průmysl americkým lékařům 12 miliard dolarů. To je šílené.  
Takto se kupuje ticho, ovlivňují se názory lékařů a v konečném důsledku jsou ovlivněny vzorce péče o pacienty a předepisování léků,“ řekl Dr. Manni Mohyuddin, onkolog, hematolog a odborný asistent na Huntsman Cancer Institute.
Dr. Mohyuddin zdůraznil, že průměrná kompenzace je nízká, ale někteří lékaři dostávají značné částky a mají vliv na vytváření pokynů, předsedání komisím, provádění klinických studií, ovlivňování názorů a další.
Hlavní léky a zařízení, za které se platilo
Tři léky s nejvyššími platbami byly  Xarelto (176,3 milionů dolarů), Eliquis (102,6 milionů dolarů) a Humira (100,2 milionů dolarů)  .
Xarelto, společně vyvinuté společnostmi Johnson & Johnson’s Janssen Pharmaceuticals a Bayer, se používá k prevenci a léčbě krevních sraženin.
Janssen také vyvinul vakcínu Johnson & Johnson COVID-19, která způsobuje vzácné – a někdy smrtelné – poruchy srážení krve.
Eliquis je miliardový přípravek na ředění krve vyrobený společnostmi Bristol-Myers Squibb a Pfizer. Droga představovala 12 procent celkových tržeb společnosti Pfizer v roce 2023 – druhá za vakcínou Comirnaty COVID-19.
Takzvaná vakcína COVID-19 od společnosti Pfizer je také spojována s poruchami srážlivosti krve.
Humira je imunosupresivní lék vyráběný společností AbbVie, který se používá k léčbě artritidy, plakové psoriázy, ankylozující spondylitidy, Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy.
 
Na dalších třech místech následují léky na cukrovku 2. typu Invokana, Jardiance a Farxiga.
Podle analýzy byly třemi zdravotnickými zařízeními, které obdržely nejvíce plateb, chirurgický systém daVinci ve výši 307,5 ​​milionu USD, Mako SmartRobotics ve výši 50,1 milionu USD a CoreValve Evolut ve výši 44,8 milionu USD.
Vysoce zaměřené na lukrativní postupy
„  Náš článek je skromnou analýzou. Nevysvětluje problém finančního střetu zájmů . Ale je to hodně peněz. A je vysoce zaměřen na lukrativní procedury,“ napsal spoluautor a srdeční elektrofyziolog Dr. John Mandrola v příspěvku na Substacku.
Dr. Mandrola věří, že silný vliv tohoto odvětví lze spatřovat ve schvalování mnoha zdravotnických prostředků americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv navzdory „sporným důkazům.“
„Kardiologie je technický obor. Používáme zařízení. Inovace vyžaduje určitou míru spolupráce. Inovace udělala kardiologii lepší. Ale vliv průmyslu je příliš silný,“ řekl. Dr. Mandrola věří, že platby uvedené ve studii jsou určeny nejen za spolupráci mezi lékaři a průmyslem, ale také za marketing a dobrou vůli, což pomáhá zavést mezi lékaři modely praxe.
Farmaceutický průmysl je ziskový, a kdyby nefungovaly přímé platby lékařům, průmysl by za to neutrácel miliardy, dodal.
Platby mohou vést ke střetu zájmů
Dr. Andrew Foy, spoluautor a kardiolog, řekl, že analýza ukazuje silný vztah mezi lékaři a průmyslem, ale existují i ​​další indikátory tohoto vztahu.
Není například neobvyklé, že se na domovských stránkách významných lékařských časopisů objevují průmyslové reklamy nebo že jsou lékaři bombardováni průmyslovou reklamou na lékařských konferencích nebo setkáních.
„  Když to zažívám na konferencích, cítím, že farmaceutický průmysl je na těchto akcích nejen vítán, ale že se akce přímo  zaměřuje na tento průmysl a jeho účast ,“ řekl Dr. Foy.
„Určitě neexistuje žádný pokus tyto vztahy skrývat. Hlavním důvodem, alespoň podle mého názoru, je to, že mnoho lékařů, možná dokonce většina, věří, že spolupráce mezi lékaři a průmyslem je prospěšná pro pacienty a společnost.“
Dr. Foy řekl, že tento názor nezbytně nesdílí, ale nevěří, že existují silné, objektivní důkazy na podporu jedné nebo druhé strany, pokud jde o celkové přínosy nebo škody vztahu mezi lékařem a průmyslem.
Dr. Foy uvedl, že je znepokojen tím, že střety zájmů přímo související s tím, jak průmysl platí lékaře, by mohly vést lékařské organizace k tomu, aby vydávaly příliš nadšená doporučení nebo pokyny pro používání nových produktů, i když nebyly dostatečně testovány nebo důkazy o jejich prospěšnosti nejsou dostatečně silné.
Podle dr. Foye je  kromě toho velkým problémem plateb ze strany farmaceutického průmyslu lékařům v tom, že zvyšují „sympatie lékařů k průmyslu“ a jeho „lékařskému pokroku,“ což vede lékaře k nákupu nových produktů v zájmu „pokroku průmyslu.“
Jsou pak o to více ochotni jakýkoli nový produkt přijmout, i když nemají přímý střet zájmů s daným produktem.
„  Svým způsobem se stávají zastánci tohoto odvětví a jsou otevřenější k zavádění nových produktů právě kvůli tomuto spojení ,“ říká Dr. Foy The Epoch Times.
„Myslím, že naše studie poskytuje některá čísla, která mohou někteří považovat za šokující, a doufejme, že podnítí zájem o rozhovory o platbách lékařům ze strany farmaceutického průmyslu a střetu zájmů a možná podpoří další vyšetřování,“ dodal.
 



Nejčtenější za týden