Vedení AfD dnes podpořilo Bystroně, předpokládá jeho nevinu v kauze „Voice of Europe“
RSS

Vedení AfD dnes podpořilo Bystroně, předpokládá jeho nevinu v kauze „Voice of Europe“


Již včera jsem zde na toto téma přinesla článek, ve kterém upozorňuji na mnohá fakta, která nasvědčují tomu, že takzvaná kauza „Voice of Europe“ byla záměrně zkonstruovaná s cílem poškodit německou AfD.
Pokud pak mohu mluvit alespoň za sebe, tak uvedený web jsme znala v minulosti, ale tehdy psal v angličtině a věnoval se z 90% výměně obyvatel a islamizaci Evropy. Jiná témata probíral spíš okrajově.
Někdy zhruba v roce 2020 nebo 21 web skončil a od té doby jsem ani netušila, že pod stejným názvem opět existuje, jen s poněkud jiným obsahem a provozovatelem.
Tedy osobně jsem jeho novou podobu vůbec neznala a při svých početných cestách webem, kdy narážím na bezpočet různých politicky zaměřených stránek, jsem na tento web v nové podobě ani nenarazila.
Je tedy otázka, jak dalece byl vůbec znám.
Ať je to jak chce, tak v Německu jde zejména na alternativních médiích už týden o jedno z hlavních témat. Celá kauza totiž nese znaky další snahy o potlačení rostoucí přízně AfD – a nyní zejména pro volby do europarlamentu.
Ještě před pár dny bylo vedení AfD ve vztahu k Petru Bystroňovi spíše rozpolcené – zatímco Alice Weidelová byla spíš pro jeho vyřazení z kandidátky, Tino Chrupalla, další člen vedení strany, stál za ním.
Ještě včera byl osud kandidáta na europoslance nejistý, dnes již AfD oznámila, že za Petrem Bystroněm pevně stojí. K tomuto rozhodnutí jistě přispěl i fakt, že to stejně viděla i většina voličů AfD – a strana by bez něj mohla u voleb do EP jen ztratit.
Předsedové   AfD  Alice Weidelová a Tino Chrupalla předběžně  podpořili poslance Bundestagu Petra Bystroně . Podle prohlášení dvou předsedů AfD v pondělí ráno vysvětlil federální exekutivě Alternativy pro Německo obvinění vznesená proti jeho osobě.
Bystroň se obvinění vehementně brání. Vedení strany se zavázalo ke komplexnímu vyšetřování, a proto vyzývá všechny, kteří tvrdí, že mají nepřímé důkazy, aby je začlenili do vyšetřování. V tomto okamžiku musí Federální výkonná rada předpokládat nevinu pana Bystroně.
Poslanec Spolkového sněmu, který je také na druhém místě kandidátky pro volby do Evropského parlamentu, byl v posledních dnech obviněn z přijímání finančních prostředků od proruské propagandistické sítě.
Bystroň obvinění popřel. Vyloučil přijímání peněžních plateb z Ruska nebo od proruských Ukrajinců.
Na pozadí jsou zprávy v českých médiích, podle nichž jsou Bystroň,  ale i hlavní kandidát AfD do evropských voleb Maxmilián Krah, součástí proruské sítě, která se údajně zformovala kolem dnes již smazaného webu Voice of Europe.
Podle informací českých médií má prý i tajná služba země magnetofonové nahrávky, které mají dokazovat, že Bystroň také přijímal peníze.
Tyto informace však prozatím údajně zůstávají pod zámkem. Česká domácí zpravodajská služba uvedla, že je neplánuje zveřejnit, protože se jedná o utajovaný materiál. Není také zvykem vyměňovat si je s jinými zpravodajskými službami.
Mnichovské státní zastupitelství však oznámilo, že se případem bude zabývat.
„Zahájili jsme předběžné vyšetřování a v současné době přezkoumáváme zjištění.“ Podle informací deníku  Bild prý „usvědčující materiál“ z Česka skončil na Úřadu pro ochranu ústavy, kde ho nyní vyhodnocují němečtí vyšetřovatelé.
Už o víkendu lídr AfD Tino Chrupalla podpořil Bystroně.
„Je to výpověď proti výpovědi. Pan Bystroň se jasně distancoval od toho, že by peníze přijímal,“ řekl televizi ARD.
Chrupalla hovořil o „pochybných zdrojích,“ které pomohly politika AfD usvědčit.
„V tuto chvíli nevidím důvod, proč ho odrazovat od jakýchkoli vystoupení v kampani.“
Tím se Chrupalla distancoval od Kraha, který Bystroňovi radil, aby se neúčastnil žádných schůzek v kampani, dokud nebudou obvinění objasněna.
Strana však svou předvolební kampaň do Evropského parlamentu ještě oficiálně nespustila.
Tolik zprávy z Německa, ze kterých je patrné, že se vše záměrně zdržuje, aby se kauza táhla až do voleb. Německo má nejvíc europoslanců z celé EU, což znamená, že velký úspěch AfD by znamenal značné posílení frakce ID.
Ta by se pak mohla stát příliš nebezpečnou a mohla by blokovat třeba různé šílenosti, se kterými EU přichází.
A to je pro Brusel zcela nepřijatelné…



Nejčtenější za týden