Ukrajina může s Ruskem prohrát, připustil Zelenskyj
RSS

Ukrajina může s Ruskem prohrát, připustil Zelenskyj


LUCIE PODZIMKOVÁ






Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli připustil, že jeho země může prohrát válku s Ruskem, která probíhá už přes dva roky. Klíčová bude pro Kyjev i nadále americká pomoc, která v poslední době vázne.













Podle Zelenského jeho země prohraje válku, pokud americký Kongres neschválí další balík pomoci ve výši 60 miliard dolarů , který již několik měsíců vázne kvůli sporům mezi demokraty a republikány. Ukrajinský prezident prohlásil, že pro jeho zemi bude bez pomoci těžké i jakkoliv přežít.





“Pokud Kongres Ukrajině nepomůže, Ukrajina válku prohraje,” řekl Zelenskyj podle deníku  Le Monde  na nedělní videokonferenci se zástupci platformy United 24, jejímž prostřednictvím mohou lidé přispívat napadené zemi. “Pokud Ukrajina válku prohraje, budou napadeny další státy,” dodal ukrajinský lídr.


Zelenskyj opakovaně apeluje na americké politiky, aby balík schválili. Bidenova administrativa se domnívá, že jde zřejmě o poslední možnost k zajištění dalších prostředků pro Ukrajinu před listopadovými prezidentskými volbami, po nichž by se do Bílého domu mohl vrátit Donald Trump. V takovém případě by další pomoc byla ohrožena.


USA již poskytly Ukrajině pomoc za více než 110 miliard dolarů. Kyjev dostává vybavení z amerických zásob, které jsou následně doplňovány z prostředků uvolněných Kongresem. Nyní je tento způsob financování pomoci ochromen. Balík v hodnotě 60 miliard dolarů zatím prošel jen Senátem, nikoliv však Sněmovnou reprezentantů.







eurozprávy.cz

The post Ukrajina může s Ruskem prohrát, připustil Zelenskyj first appeared on .


Nejčtenější za týden