Nenávist a převýchova jako palice pro nepokrokové myšlení
RSS

Nenávist a převýchova jako palice pro nepokrokové myšlení


FRANTIŠEK KAŠPÁREK
Filmový kanál Netflix. Filmy různé kvality, i když jedno mají společné: V každém, úplně v každém filmu, nebo seriálu, bez jediné výjimky, musí být homosexuál, lesba, smíšená rodina.
Divák by mohl nabýt dojmu, že kdyby nějaký odvážný filmař natočil dílo bez těchto prvků, asi by ho sežrali zaživa, děti vyhodili ze školy, zrušili konto v bance, zbourali dům a podobně.
Že přeháním? No tak ano, řečeno slovy klasika „trochu jsem si zapřeháněl“.
Ale ne moc.
Vypadá to, že progresivní řady musí být pevné, bez jediné sebemenší trhliny.
Třeba Joane Rowlingová by mohla přednášet jaké to je, když se vybočí z progresivních věrouk. Za svoje vyjádření ohledně prostého faktu o mužích a ženách sklízí pravidelné dávky nenávisti od „liberálních“ aktivistů. Ti sice prožívají duševní muka a úzkost, když slyší názor, který nesouzní s tím jejich, ve skupině však dokáží být hodně drsní. Zveřejnili adresu Rowlingové, kam nyní pravidelně přichází výhružky smrtí a urážky všeho druhu.
Smutné je, že k bojkotu Rowlingové se připojili i herečtí představitelé z filmů o Harry Potterovi. Mohli alespoň důstojně pomlčet, ale tím by možná vzbudili u aktivistů podezření a další role by nemusely přijít.
Tito protirowlingovští svazáci vůbec neberou v úvahu, že to byla právě ona, která přivedla děti zpět k četbě knih. Knihy asi nebudou patřit mezi jejich priority.
Také doktor Jordan Peterson, klinický psycholog a autor bestsellerů by mohl ledacos vyprávět o srážce s liberálně (?) demokratickým systémem. Kromě jiných aktivit dr. Jordan působí (možná bude spíše na místě minulý čas) jako přednášející profesor na College of Psychologs of Ontario.
Univerzita mu nedávno nařídila podstoupit převýchovnou terapii za jeho závadné názory. K těm se ještě dostaneme. V tomto případě je pozoruhodné, že Peterson si musí „převýchovu“ hradit sám, což obnáší několik stovek dolarů za hodinu. U jedné hodiny zcela jistě nezůstane, a soudím dle jeho dvou knih, které jsem četl (12 pravidel pro život, Řád není všechno), těch hodin bude zapotřebí více než malé množství. A těžko říct, jestli „převýchova“ vůbec přinese své ovoce.
Co tedy vlastně Peterson spáchal?
Retweetnul komentář konzervativního předáka Pierra Poilievreho o zbytečné přísnosti covidových lockdownů a kritizoval premiéra Justina Trudeava. Těžké zločiny. K tomu musíme připočíst obsahy jeho knih, ty ovšem oficiálním důvodem k převýchově nejsou, leč skrytou roli hrát budou.
Jen aby se tímto nenechal někdo inspirovat. Myslím tím ohledně převýchovy kritiků.
Za zmínku také stojí, jaké měl Peterson opletačky se svojí knihou Za hranicí řádu: Dalších 12 pravidel pro život. Kniha byla připravena k vydání v nakladatelství Penguin Randon House, jenomže část zaměstnanců se vzbouřila. Podle jejich osvíceného mínění se prý Jordan Peterson stal symbolem transfobie a nadřazenosti bílé rasy. Na firemním setkání se dokonce někteří zaměstnanci rozplakali, že by kniha mohla vyjít. Z vydání sešlo a pláč ustal.
Máme u nás podobnou zkušenost. V dubnu měla v nakladatelství Albatros Media vyjít kniha Nevratné poškození s podtitulem Jak naše dcery propadají transgenderové mánii, od známé americké publicistky Abigail Shrierové.
Nakladatelství uvedlo, že řada čtenářů i jejich zaměstnanců upozornila na kontroverze, které tento titul doprovází a titulu bylo odzvoněno.
Zda u toho zaměstnanci Albatrosu plakali známo není.
Jsme na konci malé ukázky, jakými kroky se ubírá liberálně demokratická kultura. A nejen kultura, ale v podstatě všechna témata, počínaje politickými a konče společenskými. Slavné citace typu „demokracie je diskuse“ (Masaryk), už v dnešní době asi nemají místo.
„Liberálové“ jsou pro diskuse, jen u nich nesmí být nikdo, kdo má jiný názor. Pak je tedy na místě dávat tyto „liberály“ do uvozovek. Teď jen, aby se nám do těch uvozovek ještě nedostalo slovo demokracie, které prý nesmí stát osamoceno a musí mít přívlastek.
Diskusi mezi rozdílnými názory také blokuje vzletná věta „s takovým člověkem s přece bavit nebudu.“
Je to takové pěkné, až zásadové, jenže mnohdy se za tím skrývá útěk před soupeřem, který by takto vznešeného člověka mohl argumenty roznést na kopytech.
Možná by přece jen bylo lepší jít odvážně do debaty s někým, kdo by mohl být zdatnější soupeř než ho vzít zezadu palicí.
Ale to neberte příliš vážně. Jsem tak trochu idealista.
The post Nenávist a převýchova jako palice pro nepokrokové myšlení first appeared on .


Nejčtenější za týden