Ukrajinské letadlo havarovalo v Řecku; převáželo „nebezpečný materiál“ do Jordánska
RSS

Ukrajinské letadlo havarovalo v Řecku; převáželo „nebezpečný materiál“ do Jordánska

PALAIOCHORI, Řecko – Nákladní letadlo Antonov ukrajinské letecké společnosti se v sobotu zřítilo nedaleko města Kavala na severu Řecka, uvedly úřady. Místní obyvatelé hlásili, že dvě hodiny po havárii viděli ohnivou kouli a slyšeli výbuchy. (Foto: Twitter)









Řecké úřady pro civilní letectví uvedly, že let směřoval ze Srbska do Jordánska. Turbovrtulový letoun An-12 sovětské výroby provozoval nákladní dopravce Meridian.





Řecká média uvedla, že v letadle bylo osm lidí a že převáželo 12 tun „nebezpečného materiálu“ , většinou výbušnin. Místní představitelé však uvedli, že nemají žádné konkrétní informace o nákladu, a poskytli různé počty osob na palubě.



Koordinační výbor složený z představitelů obcí, policie a hasičů preventivně kvůli silnému zápachu, který se z místa havárie linul, vyzval obyvatele dvou lokalit nejblíže místu havárie, aby měli celou noc zavřená okna, nevycházeli z domů a nosili roušky. Úřady tvrdí, že nevědí, zda se v letadle nacházely nebezpečné chemické látky, včetně těch, které jsou obsaženy v bateriích.



Řecký úřad pro civilní letectví uvedl, že pilot stihl upozornit úřady na problém v jednom z motorů letadla a dostal na výběr přistát buď na letišti v Soluni, nebo v Kavale, a rozhodl se pro Kavalu, která byla blíže, s tím, že musí nouzově přistát.



„Ještě před několika minutami jsme slyšeli výbuchy,“ řekl agentuře Associated Press Filippos Anastassiadis, starosta obce Paggaio, něco přes hodinu po nehodě. „Nacházím se asi 300 metrů od místa nehody.“



Jeden z Anastassiadisových zástupců řekl státní televizi ERT, že dvě hodiny po nehodě byly slyšet výbuchy.



Místní obyvatelé uvedli, že před havárií viděli ohnivou kouli a oblak kouře.



ERT uvedla, že na místo, které se nachází na zemědělské půdě poblíž dvou vesnic, jež jsou součástí obce Paggaio, míří armádní experti a experti na výbušniny. Neočekává se však, že by začali pracovat dříve než za úsvitu. Připojí se k nim odborníci z řecké komise pro atomovou energii.



Hasiči uzavřeli oblast v okruhu asi 400 metrů. Za úsvitu bude uzavřená oblast rozšířena, uvedli představitelé hasičského sboru.



Zdroj: timesofisrael.com
Článek Ukrajinské letadlo havarovalo v Řecku; převáželo „nebezpečný materiál“ do Jordánska se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden