Markéta Šichtařová: Digitální měna centrálních bank se stala realitou
RSS

Markéta Šichtařová: Digitální měna centrálních bank se stala realitou


V poslední době se vyrojila řada více či méně přesných či zmatených zpráv o tom, jak digitální měny centrálních bank (CBDC) začínají být uplatňovány na mezinárodním poli. To chci uvést na pravou míru.









Především můžeme konstatovat, že digitální měny centrálních bank se v podstatě již staly realitou.



Většina lidí až do začátku války na Ukrajině neslyšela o systému SWIFT. Tehdy se o něm dozvěděla v souvislosti s nápadem o odříznutí Ruska od SWIFTu, tedy zprostředkovatele a vykonavatele finančních transakcí v mezinárodním platebním styku. Zjednodušeně se jedná o systém mezinárodního vypořádání mezibankovních plateb.



SWIFT se rozhodl, že nechce, aby mu na poli CBDC ujel vlak. A tak v posledních dnech oznámil, že spustí platformu pro vzájemné vypořádání plateb mezi světovými CBDC. V podstatě by se jednalo o platformu, skrze kterou by si jednotlivé centrální banky mohly platit navzájem, ale také by na ní mohly mezi sebou provádět transakce jednotlivé komerční banky z různých zemí, vypořádávající se v CBDC.



V tuto chvíli se nachází v různém stádiu vývoje CBDC 90 % všech světových centrálních bank. CBDC je vyšší úroveň měny než bezhotovostní měna, využívá technologicky mechanismus kryptoměn, jenomže kryptoměny jsou (většinou) decentralizované, zatímco CBDC jsou naopak zcela centralizované v rukou konkrétní centrální banky.



Největším nebezpečím CBDC je jejich programovatelnost, tedy je velmi snadné centrální autoritou například uživateli CBDC, který se politicky znelíbí, zmrazit peníze na jeho účtu. Stejně tak stát má 100% kontrolu nad tím, kde, co, za kolik, s kým kupujete. Velký Bratr se tak s plošným zavedením CBDC stává realitou. CBDC jsou geniální nástroj v rukách totalitního systému pro naprostou vládu nad obyvatelstvem. Dnes se již CBDC používají v zemích jako Nigérie či Jamajka. Čína je ve stádiu značně pokročilém a z velkých zemí je ve vývoji CBDC nejdál, hodně daleko je i Evropská centrální banka.



Nyní tedy SWIFT veřejně říká, že jeho zkušební provoz na propojení jednotlivých centrálních bank trval 6 měsíců a zahrnoval 38člennou skupinu centrálních bank, komerčních bank a platforem pro vypořádání. Naostro bude SWIFT pro CBDC spuštěn za 12 – 24 měsíců.



Jak už jsme řekli, CBDC je programovatelná měna. To znamená nejen, že dává státu coby emitentovi CBDC absolutní finanční moc nad občany coby držiteli CBCD, ale také nad jinými státy, které drží CBDC. Tak například pokud centrální banka A drží ve svých devizových rezervách digitální měnu centrální banky B, pak centrální banka B má absolutní moc nad hodnotou devizových rezerv centrální banky A. Pokud se země A politicky znelíbí zemi B, pak země B může na pár kliknutí myší hodnotu svých coinů v devizových rezervách země A jednoduše „vypnout“.



Řečeno jinými slovy, ale „postaru“: jedna země může „zmrazit“ či znehodnotit devizové rezervy jakékoliv jiné země, která drží její digitální měnu.



Všimli jste si, jak světové centrální banky mohutně v posledních letech nakupují zlato a stále nákupy zlata zrychlují? V překladu: Centrální banky důvěřují fyzickému zlatu víc než fiat měnám v devizových rezervách.



Všimli jste si, jak prudce roste cena zlata od začátku roku, a ještě zrychlila svůj růst v posledních dnech, shodou okolností v době, kdy SWIFT oznámil finišování platformy pro vypořádání CBDC mezi centrálními bankami navzájem? Všimli jste si, že „nikdo neví“, kdo zlato nakupuje, neboli že nákupy se neodehrávají ze stran jednotlivců či velkých fondů? Musí se odehrávat ze stran subjektů, které dokáží zlato nakupovat skrytě a současně ve velkém objemu. Tedy ze strany centrálních bank. Velkých centrálních bank. Třeba čínské centrální banky.



To, že propojuji pohyb cen zlata a CBDC je jen neověřenou a neověřitelnou hypotézou, ale současně vše se zdá do sebe zapadat. Je-li tato hypotéza pravdivá, pak to znamená, že nejen že růst cena zlata nekončí, ale bude pokračovat a zlato se v okamžiku ještě masovějšího spuštění CBDC stane ještě významnějším, protože bude představovat únik ze systému. Pro jednotlivce – i pro centrální banky.



Markéta Šichtařová
Článek Markéta Šichtařová: Digitální měna centrálních bank se stala realitou se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden