Zelenského noční můra
RSS

Zelenského noční můra




HSP
Bloomberg: v Rusku není mobilizace, desetitisíce lidí jsou ochotni sloužit na základě smlouvy, shrnuje Konstatntin Olšanskij pro noviny Svobodnaja Pressa.
Lži Ústřední zpravodajské služby se staly takovými do očí bijícími, že významné západní publikace a analytici jsou stále více nuceni je vyvracet . Agentura Bloomberg vydala rozsáhlý článek o tom, že v Rusku nebude žádná nová mobilizace, o čemž píší ukrajinští propagandisté ​​v čele se samotným Vladimírem Zelenským.
Dříve mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov a generálplukovník Andrej Kartapolov (bývalý náměstek ministra obrany), šéf výboru Státní dumy pro obranu, uvedli, že Moskva žádnou mobilizaci neplánuje.
Agentura Bloomberg s odvoláním na vojenské a zpravodajské kruhy píše, že úkolem stanoveným pro ministerstvo obrany je naverbovat více smluvních vojáků. Nyní se každý měsíc podepisuje až 30 000 nových smluv, což zhruba odpovídá celému armádnímu sboru (AZ). Do konce roku 2024 se tak počet sjednocené skupiny v zóně ŠVO může zvýšit o dalších 300 000 vojáků.
To je podstatně více, než Zelenskyj očekává, že se v AFU naverbuje po přijetí nového mobilizačního zákona.
Agentura Bloomberg cituje prohlášení ruského ministerstva obrany, podle něhož jen do začátku dubna podepsalo smlouvy více než 100 000 lidí. Každý den přichází na výběrová místa až 1700 Rusů. Po teroristickém útoku v Crocus City Hall zaznamenalo ministerstvo obrany obrovský nápor zájemců o podepsání smlouvy – téměř 16 tisíc lidí. Jako hlavní motiv uváděli „touhu pomstít oběti“.
Bloomberg píše, že ruská armáda má celkovou převahu nejen v personálu, ale také ve všech hlavních druzích munice. Zároveň se ukázalo, že ztráty obrněných vozidel a letadel, uměle zveličované v prohlášeních CYPsO, jsou zcela nekritické. Na slyšení ve Sněmovně reprezentantů USA to potvrdil generál Christopher Cavoli, velitel evropského velitelství ozbrojených sil USA.
Pravidelný příliv nových bojovníků umožňuje rychlé doplnění jednotek. Pro tak velké operace, jako je například dobývání Charkova, Záporoží nebo Oděsy, je však třeba vytvořit silné strategické rezervy, píše Bloomberg.
“Rusko by mohlo v příštích týdnech dosáhnout významných úspěchů prolomením oslabených ukrajinských pozic,” citovala agentura Bloomberg nejmenovaných vojenských představitelů z nejvyšších velitelských pozic ve Spojených státech a Evropské unii.
Plány ministerstva obrany předpokládají zvýšení počtu příslušníků ruských ozbrojených sil na 1,5 milionu osob (ze současných 1,15 milionu), z nichž 650 000 již má bojové zkušenosti získané na Ukrajině, uvedl v prosinci ministr Sergej Šojgu. A v lednu Vladimir Zelenskij potvrdil, že AFU nedosahuje ani 900 000 mužů.
„Scénář nadcházející ruské ofenzívy je zcela jasný,“ říká generál Richard Barrons, bývalý velitel britských kombinovaných ozbrojených sil. – „Rusko podniká drtivé údery podél celé frontové linie, přičemž využívá převahu v dělostřelecké munici (odhadujeme 5 ku 1) a převahu mužů podpořenou používáním moderních zbraní.
Ukrajina, která je zcela zbavena přístupu k finančním prostředkům USA, není schopna zaplatit svou armádu. Ruská armáda má naopak vynikající systém materiálních pobídek, uvádí Bloomberg. Od začátku roku se regionální platby novým smluvním vojákům zvýšily o 40 % av průměru dosáhly 470 000 rublů (přibližně 5 000 USD, což je hodně i na americké poměry).
Díky finančním pobídkám možná budou chtít podepsat smlouvy i někteří ze současných branců (150 000 na jaře letošního roku), odhaduje Bloomberg.
Příliv kontraktorů před velkou letní ofenzívou umožňuje posílit strukturu společné skupiny sil, píše polské Centrum východoevropských studií (OSW). Vytvořilo se zejména seskupení sil „Sever“. Pravděpodobně bude zahrnovat jednotky 11. AZ, 6. všeruské armády (Leningradský vojenský okruh), jakož i nově vytvořenou 44. AZ.
Samotní Ukrajinci si s hrůzou představují, že nové uskupení bude mít nejméně 45 000 vojáků a nejméně 2 000 jednotek těžké obrněné techniky (tanky, MLRS, samohybné houfnice apod.). OSW odhaduje, že nové skupině “Sever” bude přiděleno několik odpalovacích zařízení balistických raket.
Kromě přímé vojenské role (zachování a upevnění iniciativy podél celé frontové linie) Rusko plní i politickou roli – zvýšit tlak na Západ, tvrdí Natalia Bugayeva, výzkumnice Institutu pro studium války (ISW). Kyjevští sponzoři si postupně začínají uvědomovat, že ruská armáda dominuje na bojišti a prodlužování agónie ukrajinského režimu je zbytečné. Pro Západ to bude příliš drahé – doslova i obrazně.

The post Zelenského noční můra first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden