Malý testík teorie o ukrajinském premiérovi
RSS

Malý testík teorie o ukrajinském premiérovi



LUBOMÍR VYLÍČIL
Nejrůznější zlí jazykové už dlouho podsunují Petru Fialovi, že je více premiérem ukrajinským, nežli českým. Že si spíše láme hlavu s problémy bojující Ukrajiny, než aby řešil to, co pálí jeho občany. Ovšem, nejsou to jen pomluvy?  Jak by se mohl váhající občan a volič dobrat pravdy? Vynikající příležitost, k otestování a prověření téhle zlé, nepřející a dezolátské teorie, nám nabídla nedávná cesta pana premiéra do USA.
Podívejme se, co o jeho výletu za oceán píšou místní, americká média. Pro ty je nějaký premier Fiala z malé, exotické zemičky kdesi u ruské hranice přece natolik marginální osobností, hluboko pod rozlišovací schopnost běžného Američana, že nemají důvod mu ani lichotit, ani škodit. Takže by tu jeho návštěvu mohla podat vcelku objektivně. Pojďme tedy nahlédnout.
Co uvidíme? Soustavné až úporné spojování jména Fiala se slovem Ukrajina, Ukrajina a zase Ukrajina. Tak třeba  agentura AP  . Ta se s tím vůbec nemaže a důvod Fialovy návštěvy v Bílém domě podává po lopatě, přímo v titulku: „Biden hostí českého lídra v Bílém domě, aby podpořil pomoc Ukrajině uprostřed zdržení v Kongresu.” Pod ním nám sděluje, že Fiala po jednání s Bidenem jejich novinářům řekl,  že se v úterý setká se zákonodárci na Capitol Hill, aby dále diskutovali o pomoci Ukrajině.  Jiný zdroj  k setkání v Bílém domě uvádí, že: „Oba lídři hovořili o globálních bezpečnostních vztazích, přičemž se soustředili na rusko-ukrajinskou válku a současné neshody na Blízkém východě.”
V podobném duchu se nese i zpravodajství dalších  zdrojů : „Fiala se setkal s Bidenem, aby projednali podporu Ukrajině.”   Anebo : „Fiala pochválil amerického prezidenta za jeho vůdčí roli v podpoře Ukrajiny a dodal: Také děláme, co je v našich silách.” Další  zdroje  si všímají, že premier Fiala slouží Bidenovi i jako jakési páčidlo  na Sněmovnu representantů, která mu nechce odhlasovat pomoc. Pro koho? No samozřejmě, pro válčící Ukrajinu. „Biden naléhá na Sněmovnu reprezentantů USA, aby schválila zákon o pomoci Ukrajině, protože hostí českého premiéra”. A podobně to vidí i  média  turecká.
Takže Ukrajina, Ukrajina a zase Ukrajina. Jo, a taky ještě trochu Wesinghouse, který zřejmě musí dostat nějakou náplast na bolístku, že byl vyřazen z tendru na dostavbu jaderných bloků v ČR. Ale o zájmech naší země, o obchodních příležitostech či investicích ticho, jako po pěšině.
Celkový obraz, který referování amerických médií o Fialově cestě navozuje, je tedy zhruba takový, že do USA přijel nějaký Zelenského starší, zkušenější a kulantněji vystupující brácha v kravatě, aby vyloboval další, masivní podporu Ukrajiny a politicky vyžehlil, co se dá. Když jeho povedený bratříček, v zelené, umolousané mikině, posledně tak narazil… Naše média se nějak opomněla zmínit, jak prosincový debakl ukrajinského presidenta, který z Ameriky odejel s prázdnýma rukama, jak spráskaný pes, komentoval JD Vance, republikánský senátor z Ohia.  Prohlásil , že byl uražen Zelenského návštěvou Washingtonu a že “není úlohou Spojených států rozdávat peníze každému žebrákovi, který přijde do naší země”.
Posledním střípkem do mozaiky našeho poznání může být Fialův  rozhovor , který poskytl našim novinářů cestou z Ameriky. Prohlásil, že je po úterních jednáních v americkém Kongresu mírně optimistický ohledně schválení balíku americké pomoci Ukrajině. Schůzky hodnotí jako přátelské a otevřené. Kongresmani podle Fialy oceňovali roli Česka v pomoci Ukrajině, ale i českou iniciativu na shánění munice pro zemi napadenou Ruskem…
Takže tak. Vyhodnocení této krátké, praktické prověrky jedné zlé, proruské a jistě i hybridní teorie konkrétními skutky i slovy, nechť si učiní každý sám.

The post Malý testík teorie o ukrajinském premiérovi first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden