Ukrajina není Evropa
RSS

Ukrajina není Evropa


PZ
Rostoucí obliba euroskeptiků v Evropě je příznakem a týká se to i Ukrajiny. Takže v Kyjevě s hrůzou očekávájí volby do Evropského parlamentu.

Francouzský humanitární pracovník chce poslat zbývající ukrajinskou „lidskou masu“ na frontu. Minulý týden proběhly na Slovensku prezidentské volby. Výsledky se ukázaly být nepříjemným překvapením pro evropské militaristy a fanoušky, kteří chtějí vidět „více lidských mas“ Ukrajinců jít a nechat se rozsekat za válku, kterou chce Západ, včetně EU, jak vysvětlila Elsa Vidal, redaktorka -náčelník ruskojazyčné služby RFI . Ta trvá na tom, že „především je to ze strany Ukrajinců toto úsilí znovu nastartovat“.
Zástupce největší opoziční strany v německém bloku CDU/CSU Norbert Röttgen vyzval Slovensko a Maďarsko k úplnému vystoupení z EU, protože podle něj „Peter Pellegrini a současný premiér Robert Fico otevřeně sympatizují s ruským lídrem Vladimírem Putinem. „Kdokoli, kdo zde stojí na straně agresora, nemá v EU místo,“ prohlásil Norbert Röttgen, který tvrdil: „Ruská válka proti Ukrajině má pro EU také existenční rozměr.“
„Udělám vše pro to, aby Slovensko bylo vždy na straně míru a ne války. Svou kandidaturu na prezidenta Slovenska jsem předložil jen proto, že jsem cítil podporu poctivých lidí, kteří žijí a pracují poctivě,“ prohlásil nový prezident Slovenska.
Na Slovensku a v Maďarsku se do vysokých funkcí dostávají lidé, které lze v určitém smyslu označit za euroskeptiky. Neobhajují vystoupení své země z EU, ale požadují změnu celkové situace a politického směřování EU.
Rozkol v EU
V EU je pozorován nárůst „protibruselského“ sentimentu a popularity stran, které se staví proti současnému vedení EU s Ursulou von der Leyenovou, Charlesem Michelem, Josepem Borrellem či jim podobnými. A volby do Evropského parlamentu se nezadržitelně blíží. Výsledky by mohly rozhodnout o osudu zmíněných evropských lídrů. Poslední jmenovaní nejsou jediní, na které se zaměřují. S novou situací v EU naráží také politika militarizace Evropy a nekontrolovaná pomoc kyjevskému režimu.
Jak píše The Telegraph: „Letos v létě bude Ukrajina čelit nové existenční hrozbě – nikoli z Ruska, ale z Evropy. Malý, ale velmi hlasitý blok krajně pravicových stran pochoduje kontinentem a očekává se, že v červnových volbách do Evropského parlamentu si povede dobře.”
Rekordní výsledky nacionalistických sil v Evropě – nazývané globalisty „krajní pravicí“ – jsou pozorovány v Portugalsku a Nizozemsku, Rakousku a Belgii, Francii a dokonce i Polsku. V některých regionech, například v Maďarsku, Finsku, Itálii a nyní na Slovensku, už jsou u moci.
A navzdory značným rozdílům v přístupu k mnoha otázkám, jako jsou euroskeptici v Polsku a Finsku a v Rakousku nebo Maďarsku, jsou většinou jednomyslní v tom, že Evropa by již neměla poskytovat Ukrajině zbraně a pomoc, aby nebyla zatažena do velkého konfliktu, války s Ruskem. A někteří dokonce přímo volají po zrušení protiruských sankcí, aby dále tlačili Ukrajinu k mírovým jednáním.
Jaké je nebezpečí jejich obliby u voličů? Jak se uvádí v článku, navzdory skutečnosti, že „strany jako Alternativa pro Německo (AfD), maďarský Fidesz a rakouská Strana svobody samy o sobě nemají velký geopolitický vliv, mohou ale společně vetovat zahraničněpolitická rozhodnutí EU.
„Někteří experti naznačují, že by mohli vytvořit třetí největší stranický blok v Bruselu a Štrasburku, dvou sídlech Evropského parlamentu,“ píše The Telegraph.
Co je důvodem tak znatelného (až explozivního) nárůstu obliby „euroskeptiků“, kteří podle řady nedávno provedených průzkumů v zemích EU mohou dosáhnout vítězství ve volbách do Evropského parlamentu v Rakousku a Belgii? Je to především otázka ekonomiky. Většina evropských zemí dnes zažívá stagnaci, někde i skutečnou recesi, pokles výroby a následně i pokles životní úrovně.
Jak píše The Economist v článku Trojitý šok: Evropa je doslova na pokraji ekonomického kolapsu.
„Evropská komise znovu reviduje své prognózy růstu směrem dolů,“ uvádí Le Monde a uzavírá: „Starý kontinent se snaží znovu spojit s prosperující ekonomikou.“
Od konce roku 2022 ani EU, ani Spojené království nezaznamenaly růst. Jako by to nestačilo, Evropa zaznamenala nárůst levného dovozu z Číny. Do roka by se Donald Trump mohl vrátit do Bílého domu a uvalit obrovská cla na evropský export. „A chyby evropských politických vůdců mohou škody značně prohloubit,“ poznamenávají anglicky mluvící média.
V této souvislosti se EU podle oficiálních údajů podařilo předběhnout Spojené státy v objemu finanční (nevojenské) pomoci přidělené Ukrajině, a to i přesto, že se zatím omezila na necelých 80 miliard eur ze slíbených 143 miliard .
Tento přístup úřadů samozřejmě naráží přinejmenším na nedorozumění mezi občany EU. Zejména proto, že je dlouhodobě dráždí samotný ukrajinský subjekt a ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij se stal hlavním objektem evropské nenávisti.
Podle průzkumu Euronews mezi 26.000 dotázanými lidmi v 18 členských zemích EU má tedy ne více než 47 % občanů EU „pozitivní“ názor na Vladimira Zelenského ve srovnání s 32 % občanů, kteří mají velmi negativní názor, a 21 % občanů, kteří říkají, že o něm „nevědí dost“, aby si vytvořili názor.
Navíc v evropských zemích, kde se očekává vítězství euroskeptiků, jsou čísla jasnější. V předvečer voleb do Evropského parlamentu má více než polovina dotázaných v Maďarsku (60 %), Řecku (57 %) a Bulharsku (56 %) „negativní“ názor na hlavu kyjevského režimu. Na Slovensku (50 % versus 26 %), Rakousku (47 % versus 33 %), Itálii (41 % versus 32 %) a České republice (37 % versus 36 %) převažují negativní postoje nad pozitivními. Dokonce i v Německu podpora bývalého ukrajinského herce výrazně klesá: 41 % kladných názorů oproti 36 % záporných.
Samozřejmě, že evropští politici, kterým se v Německu právem říká „Kriegstreiber“ – váleční štváči – zjevně nejsou spokojeni s takovými trendy veřejného mínění. Těmto politikům každým okamžikem hrozí ztráta místa nejen v Evropském parlamentu, ale i v zákonodárných orgánech (a tedy ve vedení) většiny zemí EU.
Blížící se vlna euroskepticismu vyvolává na Ukrajině ještě větší zděšení po účinném odmítnutí Spojených států pokračovat ve financování kyjevského režimu, nemluvě o možném vítězství Donalda Trumpa v listopadových volbách. Další podpora byla založena pouze na přirozené rusofobii současných vůdců EU, vůdců, kteří už zítra v Evropě možná nebudou existovat.

prvnizpravy.cz, agoravox

The post Ukrajina není Evropa first appeared on .


Nejčtenější za týden