Politici varují obyvatele k přípravě odpojení od ruského plynu, můžou nastat nepokoje
RSS

Politici varují obyvatele k přípravě odpojení od ruského plynu, můžou nastat nepokoje

Evropští obyvatelé se připravují na nadcházející mrazivou zimu uprostřed hrozící laviny vysokých nákladů na energie a vznikající inflace. (Foto: Flickr)







Francouzský ministr hospodářství a financí Bruno Le Maire v neděli varoval , že Rusko je připraveno zcela zastavit dodávky plynu do Evropy a že se lidé nyní musí „připravit“.



„Připravme se na úplné přerušení dodávek ruského plynu; dnes je to nejpravděpodobnější varianta,“ řekl Le Maire posluchačům na ekonomické konferenci v Aix-en-Provence.



Později novinářům dodatečně vysvětlil : „Musíte také připravit plány na vypnutí zátěže, děláme to. Znamená to velmi konkrétně se podívat na každý podnik, na každou oblast zaměstnanosti; Které podniky by měly snížit svou spotřebu energie a které ne.“



Francouzský ministr hospodářství a financí Bruno Le Maire, ilustrační snímek. Vláda podle něj v současné době sestavuje seznam těchto velkých podniků, které by byly příliš ohroženy, kdyby jejich zařízení náhle přišla o dodávky plynu. Ty by v případě pravděpodobného zastavení dodávek z Ruska dostaly přednost. „Musíme předvídat a zařadit se do bojového pořadí již nyní,“ zdůraznil.



Jako příklad nabídl podle serveru Politico např :



Le Maire jako příklad firem, které by neměly být připraveny o dodávky plynu ani v případě nouze, uvedl společnost Saint-Gobain, významného výrobce stavebních materiálů. Poukázal na možné poškození výrobního zařízení a riziko ekologických následků.



Také Německo se obává nejhoršího, protože jeho hlavní potrubí pro ruský zemní plyn, Nord Stream 1, má být od pondělí dlouhodobě odstaveno z provozu kvůli desetidenní údržbě. Přetrvává však obava, že jej Moskva nezprovozní, a to za účelem dalšího stlačení německé ekonomiky jako trestu za její ukrajinský postoj, což Berlín donutí k mimořádným přídělovým opatřením.



Přibližně 80milionové Německo je závislé na Rusku, které dodává více než třetinu všech dodávek plynu, a neexistuje žádná okamžitá alternativa. Pokud by Moskva použila „běžnou“ údržbu jako záminku k zastavení dodávek, některé německé publikace dokonce předpovídají sociální nepokoje, protože na tlak se dostane zejména dělnické obyvatelstvo.



Významný anglicky psaný deník Deutsche Welle takto zkoumá alarmující situaci mnoha německých domácností, které již nyní dostávají příděly teplé vody a elektřiny:



Mnoho nájemníků v Německu dostává v těchto dnech nepříjemné dopisy. Vzhledem k tomu, že ceny energií dramaticky rostou, zvyšují pronajímatelé a správci nemovitostí měsíční paušál za náklady na vytápění. Jedna bytová společnost v Berlíně oznamuje stoprocentní zvýšení cen za vytápění bytů vytápěných plynem nebo olejem. Zda to bude stačit, není jasné. Vysoké ceny energií mají zpožděný dopad, protože zálohy se započítávají do skutečně vynaložených nákladů až na konci roku. Sdružení GdW, které zastupuje 3 000 bytových podniků, spočítalo, že každá domácnost bude muset v příštím roce na energie vyčlenit až o 3 800 eur (3 870 Kč) více.



DW dospívá k závěru o možném dominovém efektu v důsledku přerušení dodávek z Ruska, že „by to ovlivnilo celou ekonomiku. Společnost Prognos odhaduje, že pokud by došlo k výpadku dodávek ruského plynu, mohla by německá hospodářská produkce do konce roku klesnout o 12,7 %.“



Jak jsme již dříve uvedli, jak špatně by mohlo být, se ukáže od 22. července – což je předem naplánované datum, které teoreticky znamená konec plánu údržby „testování mechanických a automatických systémů“ na Nord Stream 1. Snadno by se mohly objevit vážné „problémy“ s nalezenými součástmi, což by Rusku potenciálně umožnilo prodloužit „odstávku údržby“ na neurčito.



Stratég Deutsche Bank Jim Reid si již dříve položil otázku, zda by tento den mohl být nejdůležitějším dnem roku: „zatímco všichni trávíme většinu času na trhu přemýšlením o Fedu a recesi, mám podezření, že to, co se stane s ruským plynem ve druhém pololetí, je potenciálně ještě větší příběh. Samozřejmě, že do 22. července se mohou najít součástky a dodávky se mohou začít normalizovat. Každý, kdo vám řekne, že ví, co se zde stane, hádá, ale minimálně by to měl být obrovský středobod zájmu všech na trzích.“



Zdroj: zerohedge.com
Článek Politici varují obyvatele k přípravě odpojení od ruského plynu, můžou nastat nepokoje se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden