Pomoc Ukrajině, nebo „malá domů”?
RSS

Pomoc Ukrajině, nebo „malá domů”?



LUBOMÍR VYLÍČIL
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se před pár dny, po schválení amerického finančního balíku pomoci pro Ukrajinu, přímo zajíkal vděčností. A nebál se přitom ani hodně vzletných frází.  Například , že toto rozhodnutí „udrží chod dějin na správné cestě”… Pojďme se proto společně podívat, nakolik jsou jeho naděje opodstatněné.
Celková suma je tedy na první pohled úctyhodná. Skoro jedenašedesát miliard dolarů. Ale jaký může být skutečný dopad takovéto finanční injekce na Ukrajinsko – Ruskou válku? Jak to odhadnout? Zkusme to porovnáním. Podle nejčerstvějších  údajů New York Times  poslala Bidenova administrativa Ukrajině, od počátku války až ku dnešku, na 75 miliard dolarů v hotovosti a k tomu ještě nějaké vybavení na její obranu. Německý  Kielský Institut , který výdaje na válku sleduje průběžně, má o něco skromnější čísla. Podle poslední aktualizace, z 16. února 2024, by to mělo být 67,71 mld. dolarů v penězích, zbraně nepočítaje. A výsledek? Loňská, halasně oslavovaná, ukrajinská protiofenzíva, skončila tak, že Ukrajina přišla o další část svého území.
A teď se podívejme, jak má být ona nově schválená pomoc Ukrajině rozčleněna. Z celkové sumy 60,7 miliard dolarů by  mělo být  asi 20 miliard dolarů použito přímo v USA, na doplnění tamějších vojenských zásob, které prý byly poněkud vyčerpány vyzbrojováním Ukrajiny. V rámci tohoto „doplnění” je naplánováno, že by se zbývající, staré krámy ze skladů, měly předat Ukrajině. Víceméně k ekologické likvidaci výbuchem. Proto by asi mnohem výstižnějším termínem, pro tuhle rošádu, nežli je inzerovaná pomoc Ukrajině, mohlo být něco jako „obměna a modernizace zásob Pentagonu.”
Dalších 14 miliard dolarů bude přiděleno na tak zvanou Iniciativu bezpečnostní pomoci Ukrajině. Což je  krycí název pro takový, jakoby nezávislý fond, který nakupuje nové zbraně pro ukrajinskou armádu od amerických výrobců. Tedy další injekce pro americké výrobce. Nějakých 15 miliard dolarů pak bude  vynaloženo na „posílení schopností ukrajinské armády, podporu zpravodajské spolupráce mezi Kyjevem a Washingtonem a posílení americké přítomnosti ve východní Evropě.” Přeloženo do běžné, hovorové češtiny – zase něco zbraní na Ukrajinu (pochopitelně že amerických) a k tomu mega prachy pro nejrůznější americké „speciální služby” které provádí tu zmíněnou zpravodajskou spolupráci. Třeba nějakou novou, americkou špionážní družici, nebo novoučký, průzkumný Poseidon pro US Air Force. A zbytkem se zamázne část účtu za pobyt amerických vojsk v Německu či Polsku…
Ale nebojte se. I na samotnou Ukrajinu nakonec něco málo peněz propadne. Z celkových zhruba jedenašedesáti miliard je asi 8 miliard přiděleno přímo ukrajinské vládě, aby měla, na dalších pár měsíců, z čeho vyplácet mzdy, důchody a renty invalidům.
President Biden se od počátku vůbec netajil s tím, že většina peněz zůstane doma. Už když pro přijetí zákona lobboval, neopomínal zdůraznit, že zákon o pomoci Ukrajině podpoří americkou ekonomiku.. Na stránkách Bílého domu to ostatně dodnes  najdete  černé na bílém: .”… tento návrh zákona posílá vojenské vybavení na Ukrajinu a peníze utrácí přímo zde ve Spojených státech amerických v místech, jako je Arizona, kde se vyrábí rakety Patriot,  Alabama, kde jsou stavěny rakety Javelin a Pennsylvánie, Ohio a Texas, kde se vyrábí dělostřelecké granáty.”
To je zřejmě také důvodem, proč miliardový balíček Sněmovnou nakonec hladce prošel. Pro zvedla ruku i část Republikánů. A jejich, republikánský mluvčí Sněmovny reprezentantů, Mike Johnsone, se nijak netajil s tím, že celou věc předem konzultoval s Donaldem Trumpem. S člověkem, o němž je známo, že není zrovna fanouškem podpory Ukrajinské války. Ale díky hlasování ty veliké prachy zůstaly doma! U spřátelených firem. A to je důležité. Natolik, že Trump   prohlásil , :„Stojím pevně za mluvčím Sněmovny Mikem Johnsonem”, načež prý dodal, že Johnson odvádí „velmi dobrou práci”.
Překvapivé? Jen pro hodně naivního pozorovatele. Volby jsou na krku. A americký zbrojní průmysl je, na místní poměry, podivuhodně nestranný. Sype do pokladen jak Demokratů, tak i Republikánů. Příklad? Tak třeba jedním z hlavních přispěvatelů Bidenovy kampani je fond Paloma Partners.  Věnoval  něco okolo 10 mega dolarů. A tenhle Paloma vlastní více než 260 000 akcií společnosti Raytheon. Což je ta firma, která vyrábí rakety Patriot, po kterých Zelenský tak volá. Ale, abychom byli spravedliví, Raytheon nezapomíná ani na prosté zastupitele lidu. Mezi členy Kongresu a stranické politické výbory prý  rozdělil  příspěvky ve výši více než 51 000 dolarů. Zrovínka před hlasováním o Ukrajině. Anebo takový Lockheed Martin. Dělá letadla a taky rakety. Tak ten, podle  Business insider , přispěl, jen v minulém měsíci, na kampaně téměř 150 zákonodárců obou hlavních stran…
Takže, má Zelenský a s ním naše liberálně-demokratická média důvod k jásotu? Přeberte si to sami. O nějaké změně poměru sil na frontě nelze ani uvažovat. To už se vyzkoušelo loni a s vyšší částkou. Ovšem kapitulace se o pár měsíců odkládá. Zas bude chvíli čím střílet a váleční invalidé budou (snad) pár měsíců dostávat důchody. V Americe posílí akcie zbrojařských firem a vděčné firmy promažou presidentskou volební kampaň, aby se hezky rozběhla. Bude zabito dalších několik tisíc mladých mužů a naše společnost zase o něco zchudne. Protože když Amerika dá, my nemůžeme zůstat stranou.

The post Pomoc Ukrajině, nebo „malá domů”? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden