Bývalý vědec NASA: Satelity Muska nás mohou všechny „otrávit“
RSS

Bývalý vědec NASA: Satelity Muska nás mohou všechny „otrávit“


Satelity Starlink Elona Muska mohou narušovat magnetické pole Země a pomalu nás všechny otrávit, varuje bývalý vědec z NASA. (Foto: Flickr)









Bývalý fyzik NASA varuje, že levné satelitní „megakonstelace“, jako je Starlink Elona Muska, by mohly narušit zemskou magnetosféru a vystavit veškerý život smrtícímu kosmickému záření.



Dr. Sierra Solter-Huntová ve své nové studii vychází z nových odhadů, podle nichž Muskova společnost SpaceX každou hodinu spálí do zemské atmosféry více než 2 755 liber (1,3 tuny) úlomků satelitů pro bezdrátový internet – a vytvoří tak na oběžné dráze kovovou vrstvu „vodivých částic“.



‚Byl jsem velmi překvapen,‘ řekl fyzik Dr. Solter-Hunt pro DailyMail.com. „Hromadění kovového prachu z vesmírného průmyslu se nikdo příliš nevěnoval.“



Podle posledního odhadu astronomů z letošního března je nyní na oběžné dráze 5504 družic Starlink, z nichž 5442 je funkčních. Plánují se však další desítky tisíc.



Částice z těchto družic na konci jejich životního cyklu by mohly „narušit nebo uvěznit magnetické pole“ , které brání úniku ze zemské atmosféry, uvedl fyzik, „se vším tím vysoce vodivým kovovým odpadem, který se usazuje v jedné oblasti“.



Ačkoli poznamenává, že se jedná o „extrémní případ“, taková vrstva nabitého kovového prachu by mohla vést k „rozpadu atmosféry“ podobnému dávným osudům Marsu a Merkuru.



Poté, co v roce 2012 pracovala ve výzkumném týmu NASA na sondě Stardust, která zachycuje komety, strávila doktorka Solter-Huntová tři roky ve výzkumné laboratoři amerického letectva.



Tam studovala elektromagnetické chování plazmových plumů na nízké oběžné dráze Země (LEO), tedy v oblasti horních vrstev atmosféry, kde se nachází orbitální síť Starlink. Nyní je konzultantkou v oblasti vlivu kosmického počasí na letecký a kosmický průmysl.



„Nyní máme na oběžné dráze asi 10 000 satelitů, ale za 10 až 15 let jich bude pravděpodobně 100 000,“ řekl Dr. Solter-Hunt pro DailyMail.com.



‚Než se dostaneme na 100 000, myslím, že už může být pozdě,‘ řekla, ‚pokud jde o tento neplánovaný geoinženýrský experiment, který se chystá.‘



Důvodem jejích obav je to, že obrovské množství tohoto jemného kovového odpadu již značně převyšuje hmotnost magneticky nabitých částic, které chrání Zemi před kosmickým zářením.



Nejtěžší známou částí zemské magnetosféry jsou velké smyčky zachycených částic zvané Van Allenovy pásy – dvě oblasti malých částic ve tvaru šišky, které jsou napájeny kosmickým zářením ze Slunce.



Pásy vycházejí z magneticky nabitého severního a jižního pólu Země.



Hmotnost této životně důležité oblasti je v porovnání s kovovými úlomky, které by ji mohly odříznout od Země, neskutečně malá – Van Allenovy pásy mají celkovou hmotnost pouhých 0,0004 libry (tedy asi 0,00018 kilogramu).



„Hmotnosti ostatních částí magnetosféry (prstencový proud, plazmosféra atd.),“ jak poznamenává ve svém novém článku, který zveřejnila na Cornellově arXivu, „nejsou obecně odhadovány, ale jsou méně husté než Van Allenovy pásy.



Tato malá hmotnost a nízká hmotnost magnetosféry jinými slovy znamená, že velký objem těžkých úlomků družic by mohl mít dramatický, bezprecedentní dopad.



‚Myslím, že musíme okamžitě přestat používat ionosféru a atmosféru jako odpadkový koš kosmického průmyslu,‘ řekla pro DailyMail.com.



V posledních letech akademičtí astronomové i satelitní společnosti konkurující SpaceX vydávali léta formální stížnosti k americké Federální komisi pro komunikace (FCC) kvůli ambicím SpaceX v oblasti družic Starlink.



Zejména astronomové se obávají, že vesmírné smetí společnosti by mohlo trvale rušit pozemní observatoře a zastavit tak studium vesmíru.



„Přidání téměř 30 000 družic Starlink naruší celou oblast astronomického výzkumu,“ shrnula FCC stížnosti akademických vědců ve svém rozhodnutí z 29. listopadu 2022 o plánech družic Gen2 společnosti SpaceX.



Řada vědců zvážněla a napsala agentuře dopisy, v nichž vyjádřila své obavy, včetně kanadské astronomky a profesorky planetární vědy Dr. Samanthy Lawlerové a Dr. Meredith Rawlsové, výzkumné pracovnice Observatoře Very C. Rubinové.



‚Když jsem slyšela doktorku Lawlerovou […] mluvit o tom, že nikdo neví, co se může stát, když se při opětovném vstupu družic do atmosféry začnou pravidelně vytvářet úlomky,‘ řekla doktorka Solter-Huntová serveru DailyMail.com, ‚chtěla jsem se tím v rámci svého doktorátu z fyziky plazmatu zabývat hlouběji.



Někteří astrofyzikové a planetární vědci se však k hypotetickému nejhoršímu scénáři nového článku vyjádřili skepticky.



Výzkumnice Fionagh Thompsonová z Durhamské univerzity ve Velké Británii řekla časopisu Live Science, že odhady Dr. Solter-Huntové ohledně počtu budoucích družic „se zdají být přehnané“, protože ambiciózní plány společností na vypouštění družic bývají nadsazené.



Poznamenala, že článek je „zajímavým myšlenkovým experimentem“, ale dodala, že „by neměl být vydáván za „tohle se stane“,“ definitivně.



Jeden z odborníků na magnetosféru a planetární vědec z Rochesterské univerzity v New Yorku, Dr. John Tarduno, kritizoval konkrétně hypotézu nového článku, že hustota kovových úlomků může být tak hustá, že odřízne Zemi od Van Allenových pásů jako magnetický štít.



„Dokonce i při hustotě [prachu z kosmických lodí], o které se diskutuje, je souvislý vodivý obal jako skutečný magnetický štít nepravděpodobný,“ řekl Dr. Tarduno.



Některé předpoklady studie jsou podle něj pravděpodobně ‚příliš jednoduché a nepravděpodobné, aby byly správné‘.



Dr. Solter-Huntová však pro DailyMail.com uvedla, že žádný z jejích kritiků nebyl schopen udělat díru do jejího základního předpokladu, i když si osobně vyžádala hlubší konstruktivní kritiku.



‚Oslovila jsem [některé z nich] s žádostí o další upřesnění, jak bych mohla výzkum zlepšit, a oni prostě nevěděli, jak bych mohla svou studii o elektrostatických signaturách vylepšit,‘ řekla. ‚Nebo byli nedostupní.‘



‚Takže se nedomnívám, že by v tuto chvíli existovala nějaká skutečná vědecká kritika,‘ uzavřela, ‚a článek je v recenzním řízení.



Dr. Lawler, astronom z univerzity v kanadské Regině, který její výzkumy inspiroval, označil novou studii za ‚skutečně důležitý první krok‘, který upozorňuje na potřebné množství ‚děsivého‘ kosmického prachu hromadícího se v zemské atmosféře.



‚Důsledky [tohoto satelitního znečištění],‘ řekla doktorka Lawlerová, ‚by také mohly být v úplně jiném měřítku, než jsme zvyklí uvažovat.‘



DailyMail.com se obrátil na tým pro styk s veřejností společnosti SpaceX s žádostí o komentář, a pokud společnost odpoví, bude tento článek aktualizován.



Zdroj: dailymail.co.uk
Článek Bývalý vědec NASA: Satelity Muska nás mohou všechny „otrávit“ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden