Elektromobily a hybridy vytvárajú magnetické pole, ktoré poškodzuje zdravie človeka
RSS

Elektromobily a hybridy vytvárajú magnetické pole, ktoré poškodzuje zdravie človeka


V elektrický autách prebieha množstvo káblov, elektromotory, batérie, prechodom vysokého prúdu a napätia sa vytvára veľké magnetické pole, v ktorého tesnej blízkosti je človek.
Vzniká takto nizkofrekvenčné magnetické pole a to bolo v roku 2002 klasifikované Medzinárodnou agentúrou na výskum rakoviny ako potenciálne rakovinotvorné. Iné štúdie hovoria o častejšom výskyte detskej rakoviny krvi (leukémia).
Existuje aj viacero hlásených prípadov, kedy takéto pole môže viesť k vzniku nervový systém poškodzujúcich ochorení ako Alzheimerová choroba a Parkinsonová. Nie je preskúmaný ani vplyv na ľudí, ktoré majú kardiostimulátory a iné citlivé zariadenia na okolité magnetické pole.
Nehovoriac o tom, že v takom aute je 800V a vysoké prúdy, stači mala chyba na elektroinštalícii a nastáva smrť cestujúcich.
V elektrických autách ľudia častejšie pocíťujú bolesti hlavy, nevoľno, vracanie, závrate, únavu.
zdroj: https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1742-6596/2408/1/012018/pdf
Pribúda kritických názorov a za príklad sa dávajú telefóny. Práve u nich sa stanovila maximálna hodnota vyžarovania – SAR. Podobne by malo existovať pri elektromobiloch a hybridoch.
ďalšie zdroje: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8914635/ https://www.linkedin.com/pulse/electromagnetic-exposure-hybrid-electric-vehicles-ev-how-machado/


Nejčtenější za týden