Noviny z roku 1924 předpověděly, jaký bude život v roce 2024
RSS

Noviny z roku 1924 předpověděly, jaký bude život v roce 2024


Za dob našich prarodičů a praprarodičů, ještě v roce 1924, bylo populárním trendem v novinách předpovídat, jaký bude život za 100 let, tedy dnes. Některé představy jsou opravdu působivé a nemají daleko od pravdy.









Paul Fairie z univerzity v Calgary, si dal tu práci a sesbíral novinové ústřižky, které porovnal s dnešní realitou. Občas byly výsledky přesné a jindy příliš nadčasové. Našla se však jedna, která dokázala překvapit všechny, kteří ji četli.



Téměř přesná moderní realita



Článek z roku 1924 správně předpovídá například to, že „se automobily budou množit donekonečna a dálnice tak budou tepnami velkých měst.“ Dále se v něm také uvádí, že „lidé budou létat do vesmíru a zkoumat jej“ což neplatí pro člověka jako jednotlivce ale pro lidi jako celek.



Pokud jde o očekávanou délku života, naši přátelé v roce 1924 předpověděli, že většina lidí se dožije „nejméně 100 let“ a že člověk ve věku 75 let „bude relativně mladý muž“ díky pokroku v lékařské vědě







Stovky se sice nedožíváme, ale podle hranice věku odchodu do důchod, můžeme říci, že i tato předpověď se povedla.



Jedny noviny dokonce píší o tom, že dnes budou naše fotoalba plná především videí, nikoli statickými obrázky. Vide budou natolik reálná, že je nebude možné poznat od skutečnosti. Podle předešlých generací, budeme také bydle v mrakodrapech s minimálně 15 poschodími a s vjezdy pro auto.



Vyskytly se samozřejmě i chyby



Ve skutečnosti bylo dost předpovědí zcela nesmyslných a jen málo z nich se dokázaly trefit do dnešní doby.



Jeden z optimistických článků uvedl, že v roce 2024 přispěje kinematografie k nastolení světové míru. Přesněji se tam uvádí: „S použitím univerzálního jazyka kinematografie bude na celé Zemi stanoven skutečný význam bratrství člověka. Všichni lidé jsou sobě rovni.“







Mezi další předpověď vymykající se realitě, hovořila o lidské základně na Měsíci, transplantaci uší a vyhynutí koní kvůli rostoucímu počtu lidí, kteří si kupují auta.



Jiné noviny zase varovali před nízkou zásobou diamantů, které se nám podařilo vydrancovat, a tak jsou zásnubní prsteny vyrobené ze syntetického drahokamu vyrobeného z cukru.







Pokud jde o jídlo, další nepříliš přesná předpověď naznačovala, že v roce 2024 budou lidské rodiny na pokraji hladomoru.



Zdroj: mz.cz
Článek Noviny z roku 1924 předpověděly, jaký bude život v roce 2024 se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden