Zatímco o předražené elektromobily evropských automobilek zájem upadá, belgické přístavy jsou přeplněné elektromobily z Číny
RSS

Zatímco o předražené elektromobily evropských automobilek zájem upadá, belgické přístavy jsou přeplněné elektromobily z Číny


Ničivý evropský Green Deal a další regulace EU soustavně likvidují evropský průmysl i zemědělství, nicméně jinde na klimatické mánii EU  slušně vydělávají.
Týká se to především Číny, která je schopna vyrobit elektromobily levněji – a jsou tak nakonec pro Evropany dostupnější.
Vzhledem k plánovanému zákazu aut na fosilní paliva začala EU nákupy elektromobilů dotovat a pro majitele „nečistých“ vozidel připravuje mnoho nepříjemností  (jako například uhlíkovou daň), aby je odradila od jejich držení a dalšího nákupu.
V některých zemích pak zvýhodňují elektromobilitu například levnějšími dálničními poplatky či dokonce nulovými, na druhou stranu mnohá velká města již vytváří bezemisní zóny, kam se dostanete výhradně elektromobilem.
Tyto zóny se navíc rozšiřují a například takový Stockholm již bude od příštího roku do značné míry pro klasická auta na fosilní paliva nedostupný.
Tyto okolnosti tak mnohdy obyvatelstvo nutí si elektromobily zakoupit – a vzhledem k ceně sahají Evropané stále častěji po těch čínských.
To se odráží i na situaci v belgických přístavech Antverpy a Zeebruge, které jsou čínskými elektromobily, ale částečně i levnými auty s naftovým či benzínovým pohonem, která se stále mohou na území EU prodávat, přímo zaplaveny.
Vzhledem k nadměrné výrobní kapacitě Číny, která aspiruje na získání čtvrtiny evropského trhu s elektrickými vozidly, jsou Antverpy a Zeebrugge nasycené.
Podle některých předpovědí správců přístavu bude v roce 2024 v Antverpách-Bruggách vyloženo 600 000 až 1 milion vozidel čínské výroby, a to jak elektrických, tak se spalovacím motorem.
Včetně Tesly, BMW a Polestar – švédská značka je vlastněna čínskou společností Geely – všechny tyto značky se již montují v Říši středu.
Tolik krátká zpráva, která nám ukazuje, jak přeregulovaný a uhlíkovými kredity a Green Dealem postupně likvidovaný průmysl – v tomto případě automobilový – přebírá mnohem levnější Čína.
A to se samozřejmě zdaleka netýká jen aut…



Nejčtenější za týden