Kanadská vláda investuje 8,5 milionu dolarů do zařízení na chov hmyzu na podporu udržitelné produkce potravin
RSS

Kanadská vláda investuje 8,5 milionu dolarů do zařízení na chov hmyzu na podporu udržitelné produkce potravin

Je to již rok, co EU schválila některé druhy hmyzu jako vhodné ke konzumaci – a tedy i k prodeji v supermarketech nebo restauracích. Zatím se počítá do značné míry s dovozem z Asie, avšak v různých zemích Evropy již vznikají „broučí farmy“. Je jen otázkou času, než EU určí konkrétní kvóty a začne přidělovat dotace na výstavbu dalších. Možná se začnou objevovat na místech vyvlastněných farem, které byly dosud vybaveny pro chov dobytka. A Kanada nejspíš půjde příkladem…
27. června 2022 Kanadský úřad pro zemědělství a potraviny oznámil, že federální vláda investuje až 8,5 milionu dolarů do zařízení na produkci hmyzu v Londonu v Ontariu.
Kanadská vláda   uvedla, že vyčlenila investice ve výši 8,5 milionu dolarů pro firmu Aspire „na podporu výstavby komerčního zařízení na výrobu hmyzích proteinů“.
Vláda uvedla, že vybrala společnost pro investici, protože „cíl společnosti Aspire řešit globální nedostatek potravin ji vedl k tomu, aby se zaměřila na produkci jedlého hmyzu, který poskytuje velké množství výživných prvků s malou ekologickou stopou.“
Vláda říká, že Aspire využije finanční prostředky k použití nejnovější inteligentní technologie k vytvoření ideálních podmínek pro chov cvrčků ve svém zařízení v Londonu v Ontariu a umožní společnosti pěstovat miliardy cvrčků najednou. Firma bude produkovat nutričně bohatý protein pro trhy prémiové zdravé výživy lidí i domácích mazlíčků.
Vláda věří, že tato technologie umožní společnosti snížit její výrobní náklady, což by zvýšilo její prodejnost a prodej na domácím i mezinárodním trhu.
Vláda říká, že alternativní zdroje bílkovin, jako je hmyz, nabízejí příležitost uspokojit celosvětovou poptávku po potravinách vyrobených udržitelnějším způsobem, při němž se spotřebovává méně vody, energie a prostoru a šíří se výrazně méně emisí skleníkových plynů během výrobní fáze.
Očekává se, že zařízení v kanadském Londonu v Ontariu odchová více než čtyři miliardy cvrčků a bude produkovat až 13 milionů kilogramů hmyzu ročně.
Pokud se těchto čísel dosáhne, mohlo by jít o jeden z největších závodů na zpracování cvrčků na světě.
Spoluzakladatel Aspire Mohammed Ashour řekl CBC, že cvrčci mohou produkovat bílkoviny mnohem efektivněji a se zlomkem množství potravy, vody a půdy, které vyžadují jiné zdroje bílkovin.
Ashour říká, že jeho cílem je zpřístupnit cvrččí protein mezinárodně.
„Naší dlouhodobější vizí je zajistit, aby se jednalo o zdroj bílkovin, který je cenově dostupný, aby pomohl vypořádat se s nedostatkem potravin v mnoha zemích po celém světě,“ řekl Ashour.
„Máme masivní růst populace s potřebou bílkovin, zatímco výměra a zdroje produkce potravin výrazně klesají,“ dodal.
Mimochodem, zajímalo by mne, jak bude Mohammed Ashour (či jeho souvěrci) provádět halal popravu takového „udržitelného“ cvrčka…
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 1 Průměrně: 4 ] Článek Kanadská vláda investuje 8,5 milionu dolarů do zařízení na chov hmyzu na podporu udržitelné produkce potravin se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden