Rozhovory Tobyho Younga pro česká média
RSS

Rozhovory Tobyho Younga pro česká média


Když s námi ředitel britské Free Speech Union, Toby Young, otevíral veřejné nominace na ceny za svobodu projevu, využila média jeho přítomnosti v Praze a vznikly čtyři velmi zajímavé rozhovory. Dále vyšel exkluzivně v Epoch Times český překlad projevu, který měl Toby Young na naší tiskové konferenci 27.3.





CNN Prima News , zpovídá vedoucí zahraniční redakce Matyáš Zrno (od času 7:08)




Týdeník Echo , zpovídá Daniel Kaiser




Parlamentní listy , zpovídá šéfredaktor Jaroslav Polanský.



Lidové noviny, sobotní příloha Orientace (vyjde 4.5.), zpovídá Štěpán Hobza

Níže vybíráme ukázky z publikovaných textů.




“ Děláme v Británii něco podobného. Vždycky na konci roku vyzveme naše členy, ať nominují své hrdiny a nuly, heroes and zeroes, svobody projevu. Pak v FSU z těch nominantů vybíráme. Český SOSP se u nás inspiroval, ale pojali to daleko seriózněji. Postavili porotu z osobností, což my jsme neudělali. Možná právě tato cena pomůže, aby si víc lidí uvědomilo, v jakém ohrožení svoboda projevu je. Ani v Británii to ještě před 4 lety nebylo pro lidi velké téma, než se jím stalo, hodně kvůli transgenderové a pohlavní problematice. Tady už to na vkus hodně lidí zašlo trochu moc daleko. Loni se asi 40 % případů, se kterými se na nás lidé obracejí, týkalo pohlaví a genderu. Je to zdaleka největší skupina našich případů. Naprostá většina z těch 40 % jsou feministky, které trvají na biologickém rozdílu mezi mužem a ženou. A jak přibývá případů, kdy lidé přijdou o práci nebo se dostanou do potíží jenom proto, že řekli něco, co je pro drtivou většinu společnosti normální a přijatelné.”




“…mezi vrstvami profesionálů, mezi vzdělanou buržoazií, je přijetí tohoto nového náboženství známkou statusu. Je to způsob, jak propagovat svou společenskou nadřazenost, svou příslušnost k elitě. To vidíte i v případě změny klimatu. Mnohé z toho, co je hnacím motorem klimatického hnutí, je signalizací statusu. Je to způsob, jak říci: „Jsem vysoce postavená osoba, protože mi záleží na životním prostředí. Jsem vzdělaný, nejsem popírač vědy jako tito nevzdělaní troglodyti z pracující třídy. Jsem nadřazený člověk, takže mi záleží na životním prostředí a uznávám, že existuje klimatická nouze.“ “…spousta institucí, které existují jako hráz mezi jednotlivcem a státem, aby chránily jednotlivce, aby bránily jeho svobodu, byla vyprázdněna a zničena. Rodina, církev, občanské instituce, odbory, to všechno bylo vyprázdněno. A jednotlivci tak zbylo velmi málo na to, aby se chránil před vším tím druhem propagandy, kterou byl během covidových lockdownů bombardován.” “Nejlepším způsobem, jak se vypořádat s údajně škodlivým projevem na veřejném prostoru, je více kvalitního projevu, který mu bude veřejně čelit a vyhraje souboj na veřejném prostranství. A to dávalo velký smysl nejen proto, že to s lidmi zacházelo jako s dospělými a respektovalo právo na svobodu projevu a také uznávalo, že úřady se někdy mohou mýlit v tom, co je pravda a co lež.”




“Když jste před padesáti lety trpěli pod útlakem Sovětského svazu, vzhlíželi jste k naší zemi i k dalším západním demokraciím, které udržovaly váš plamen svobody při životě. A nyní se my, Britové, obracíme na obyvatele střední a východní Evropy, především na Čechy, aby se postavili za svobody, které jsme si nechali vzít… V posledních třech letech se přitom v necelé polovině čtvrtí v Anglii a Walesu nepodařilo objasnit jediné vloupání. Policie je příliš zaneprázdněna sledováním tweetů, než aby hlídala naše ulice.” 



“Dříve bylo možné stíhat pouze za „podněcování nenávisti“ vůči někomu na základě jeho rasy, a pokud se údajný trestný čin odehrál v soukromém obydlí, např. ve vašem vlastním domě, bylo to nenapadnutelné. Zákon o zločinech z nenávisti nejenže rozšířil počet chráněných znaků, ale také zrušil tuto ochranu obydlí… Pokud od 1. dubna řeknete svému synovi nebo dceři ve své kuchyni něco nenávistného o nějaké osobě nebo skupině osob, která má jeden nebo více chráněných znaků, můžete být trestně stíháni, což vzbuzuje obavy, že děti budou předvolávány k soudu, aby svědčily proti svým rodičům.”



“Začátkem tohoto týdne šéf skotské policejní federace uvedl, že komici mohou být zatčeni za trestné činy z nenávisti, pokud budou vtipkovat o některém z chráněných znaků podle nového zákona, kterými jsou: zdravotní postižení, rasa, náboženství, sexuální orientace, transgenderová identita, změny pohlaví a věk. Už žádné vtipy, které začínají: „Angličan, Skot a Ir vešli do baru…,“ mohli by vás zatknout.”
The post Rozhovory Tobyho Younga pro česká média first appeared on Společnost pro obranu svobody projevu .


Nejčtenější za týden