EUROSTAT POTVRDIL, ŽE V ČESKU ZA DRUHÝ PŮLROK 2023 ROSTLY CENY ELEKTŘINY PRO DOMÁCNOSTI NEJVÍCE V CELÉ EU!
RSS

EUROSTAT POTVRDIL, ŽE V ČESKU ZA DRUHÝ PŮLROK 2023 ROSTLY CENY ELEKTŘINY PRO DOMÁCNOSTI NEJVÍCE V CELÉ EU!


Eurostat potvrdil, že v Česku za druhý půlrok 2023 rostly ceny elektřiny pro domácnosti nejvíce v celé EU!  V přepočtu na tržní sílu je na tom ČR nejhůře v celé EU, přestože je ČR nejlevnějším a současně největším vývozcem elektřiny v EU! Až dojde k zákazu plynových kotlů v ČR podle chystané směrnice EU, tak Češi se za elektřinu nedoplatí! Fialova vláda ze zisků ČEZu financuje ukrajinskou agendu i nákupy stíhaček!

No, tak to se povedlo. Fialová chátra dosáhla dalšího prvenství v Evropě. Eurostat totiž právě uveřejnil čerstvou  [ 1 ]  statistiku vývoje cen elektřiny a plynu pro domácnosti v EU za druhé pololetí loňského roku a  Česko vyhrálo 1. cenu za nejvyšší nárůst cen elektřiny pro domácnosti ze všech 27 zemí unie.  Cena elektřiny vystoupala za druhou polovinu roku v průměru o 83% a z hlediska kupní síly českého obyvatelstva je tak elektřina suverénně v ČR nejdražší v celé Evropě.
Premiér Petr Fiala přitom nedávno prohlašoval, že ceny elektřiny se v ČR podařilo stabilizovat. Ne, to není pravda. Naopak, jeho vláda spustila projekt, který má za úkol z vysokých cen elektřiny a z kapes občanů vytvořit bezedný zdroj peněz pro stát, především pak na vyzbrojování Ukrajiny, nákupy stíhaček, tanků atd. Právě proto Fiala nechce vykoupit soukromé podíly z ČEZu, protože jeho vláda by tím přišla o zlaté tele, které sype vládě zaručené peníze na ty největší sviňárny, které Fialu a jeho kumpány napadnou.
Nejvyšší cena elektřiny v přepočtu na tržní sílu domácností byla za druhé pololetí roku 2023 v Česku Ty kecy a žvásty o tom, že vykoupení soukromých podílů akcionářů z ČEZu by bylo komplikované a stálo by to hodně peněz, jsou samozřejmě výmluvy a vytáčky, protože nikdo z Fialovy vlády ty podíly nechce vykoupit, protože tím by skončila v podstatě jediná záminka pro prodávání české elektřiny na Lipské burze pro české domácnosti za komerční licitační ceny, tedy za ceny evropských dražeb na komoditní Lipské burze. Kdyby nebyli v ČEZu soukromí akcionáři, stát by už neměl výmluvu pro vysoké ceny elektřiny účtované českým domácnostem, prostě by stát musel ceny pro Čechy pořádně snížit.
ČEŠI V PŘEPOČTU NA TRŽNÍ SÍLU PLATÍ SUVERÉNNĚ NEJVÍCE PENĚZ ZA ELEKTŘINU V EVROPĚ, JAK POTVRDIL PRÁVĚ EUROSTAT!
Takže díky tomu, že v ČEZu jsou ti drobní akcionáři, tak stát se jimi může zaštiťovat, může se na ně vymlouvat, proč se elektřina musí prodávat v Lipsku,  protože polostátní ČEZ se musí kvůli soukromým akcionářům chovat tržně a snažit se prodat elektřinu za nejvyšší cenu.  A tohle Fialově vládě vyhovuje. Z kapes českých domácností se tak vytahují mamutí objemy peněz, které proudí z většinového státního podílu z ČEZu do státního rozpočtu na zbraně pro Ukrajinu.
A navíc Fiala zavedl tzv.  Windfall daň  na zdanění zisků těch malých akcionářů, aby veřejnost neřvala na vládu, že ty soukromé akcionáře stát pořádně nezdaní. A ti se proti tomu bouří  [ 2 ] . Vláda si mne ruce, jak jsou občané tupí a nerozumí tomu, kdo na těch vysokých cenách elektřiny vydělává na prvním místě – Fialova vláda!
 
ČEZ je polostátní akciová společnost s minoritními podíly soukromých investorů Přitom ti minoritní akcionáři jsou naprosto okrajový problém, protože problém není v ziscích těch minoritních akcionářů, ale v tom, že ČEZ jako celek prodává elektřinu českým domácnostem přes burzu v Lipsku a stát z těch mamutích tržeb ČEZu potom financuje Ukrajinu, nákupy zbraní a další svinstva, zatímco se nestydí ještě navrch okrást důchodce o valorizace na pokrytí inflace způsobené Fialovou vládou a jejími kroky proti českým národním zájmům. Přitom jinde v Evropě ceny elektřiny minulý rok poklesly. Podívejme se, co o elektřině v EU napsal Eurostat:
V EVROPĚ CENY ELEKTŘINY POKLESLY, AŽ NA PÁR VÝJIMEK
Účty za elektřinu a plyn se ve druhé polovině roku 2023 snížily po nárůstu, který začal před válkou na Ukrajině a prudce rostl až do roku 2022. Ve druhé polovině roku 2023 se průměrné ceny elektřiny pro domácnosti v EU snížily (28,5 EUR za 100 kWh) ve srovnání s první polovinou roku (29,4 EUR za 100 kWh) a mírně vzrostly ve srovnání s druhou polovinou roku 2022 (28,4 EUR za 100 kWh). Náklady na energii, dodávky a sítě, stabilizované v prvním pololetí roku 2023, vykazují ve druhém pololetí pokles, přičemž stále zůstávají na vysoké úrovni, ve srovnání s náklady před cenovým vrcholem v roce 2022.
Průměrné ceny plynu pro domácnosti v druhé polovině roku 2023 klesly (11,3 EUR za 100 kWh) ve srovnání s první polovinou roku 2023 (11,9 EUR za 100 kWh) a druhou polovinou roku 2022 (11,4 EUR za 100 kWh). Pokles nákladů na energie, dodávky a sítě, započatý již v prvním pololetí roku 2023, pokračoval směrem dolů. U odběratelů mimo domácnosti je tento pokles výraznější, což ukazuje na lepší podmínky pro průmysl.
Tyto informace pocházejí z údajů o cenách elektřiny a plynu  [ 3 ] , které nedávno zveřejnil Eurostat. Článek přináší několik poznatků z podrobnějších článků Statistics Explained o cenách elektřiny  [ 4 ]  a zemního plynu  [ 5 ] .
CENY ELEKTŘINY VE 13 ZEMÍCH EU V DRUHÉ POLOVINĚ ROKU 2023 KLESLY, OVŠEM V ČESKU CENY VYLETĚLY DO NEBES
Z údajů rovněž vyplývá, že ceny elektřiny pro domácnosti se ve 13 zemích EU v druhé polovině roku 2023 ve srovnání s druhou polovinou roku 2022 snížily a v ostatních zemích vzrostly. Pro odběratele mimo domácnosti se ceny během druhého pololetí 2023 snížily v 17 zemích, což v EU znamená pokles o -4,6 %. Snížení cen bylo důsledkem dynamiky trhu, ale bylo částečně kompenzováno omezením nebo zrušením opatření na zmírnění dopadů na spotřebitele na národní úrovni.
V národní měně byl největší nárůst (+86 %) zaznamenán v Nizozemsku. Ale vzhledem k vysoké kupní síle v Holandsku nebyl dopad na domácnosti tak značný, jako v Česku. Druhý největší nárůst v národní měně byl zaznamenán v Česku (+83 %), Polsku (+35 %) a Německu (+20 %).  Ovšem při přepočtu na tržní sílu pomocí měnové jednotky PPS ( Purchasing Power Standards ) se největší zdražení elektřiny odehrálo právě v Česku, kde úroveň PPS dosáhla ceny 38.7 PPS na 100 kWh.  Jinými slovy, za spotřebu 0,1 MWh zaplatí česká domácnost ze svého rodinného rozpočtu úplně nejvíc ze všech domácností v EU.
Velké poklesy cen v národní měně však byly zaznamenány v Dánsku (-39 %), Španělsku (-30 %) a Švédsku (-20 %). Vyjádřeno v eurech byly průměrné ceny elektřiny pro domácnosti ve druhé polovině roku 2023 nejnižší v Maďarsku (11,3 EUR za 100 kWh), Bulharsku (11,9 EUR) a na Maltě (12,8 EUR) a nejvyšší v Německu (40,2 EUR), Irsku (37,9 EUR) a Belgii (37,8 EUR).
FIALA DRŽÍ ABSOLUTNÍ SVĚTOVÉ PRVENSTVÍ V TABULCE POLITIKŮ S NEJMENŠÍ DŮVĚROU VLASTNÍCH OBČANŮ
Ovšem samotné koncové ceny elektřiny nehrají roli, protože rozhoduje právě PPS, tedy tržní síla domácnosti. Česko je zkrátka zemí, která vyzbrojuje Ukrajinu, shání po světě statisíce dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu, členové vlády a ministři se na výsměch vlastnímu lidu oblékají do triček a mikin se symboly podpory vyzbrojování Ukrajiny, přičemž většina populace je už tak znechucena vládou Fialové hrůzy, že podle americké průzkumové agentury Morning Consult  [ 6 ]  je Petr Fiala nejméně oblíbeným premiérem na světě v přepočtu na obyvatelstvo.
Důvěry občanů v premiéry svých vlád. Zdroj: Morning Consult Fialovi totiž věří jen 20% Čechů. Tedy v podstatě se dá říct, že Fiala má podporu už jen v Brně a v některých obvodech Prahy, ale ne ve všech. Představte si, jak by se krásně lidem žilo v ČR, kdyby generál-prezident Petr Pavel a premiér Petr Fiala společně a usilovně hledali peníze pro české důchodce na jejich valorizace se stejnou vervou a úsilím, jako teď hledají peníze po celém světě pro nákupy dělostřeleckých granátů pro ukrajinskou armádu. Panečku, to by se důchodcům žilo. A nejen důchodcům.
JAK BY SE ČECHŮM KRÁSNĚ ŽILO, KDYBY TA VLÁDA…
Kdyby ta vláda se takto usilovně zabývala zestátněním ČEZu a vykoupením minoritních soukromých podílů, aby české domácnosti mohly mít regulovanou a nejlevnější elektřinu, a to nejen nejlevnější v Evropě, ale na světě!  To by potom ani nevadilo plánované zrušení a zákaz plynových kotlů v EU z dílny Evropské komise po roce 2040 [ 7 ]. To by potom Češi vytápěli své domovy nejlacinější elektřinou na světě.  Tím by klesly i vstupy na výrobě pro všechny české podniky, továrny a služby.

Do Česka by se stěhovaly továrny a automobilky z celé EU, protože nikde jinde by se tak levně elektřina nezískala. To by vedlo k nárůstu zaměstnanosti, k ekonomickému rozvoji, ke konjunktuře. Nízké ceny energií na vstupech totiž startují ekonomiku, vysoké ceny energií naopak ekonomiku zabíjí. A teď už doufám víte, proč je ČR pod Fialovou hrůzovládou v úplném septiku Evropy.
Vláda okrádá vlastní důchodce přes krácení valorizací, ta samá vláda okrádá domácnosti přes úmyslně vysoké ceny elektřiny pro domácnosti, a ještě ta vláda zvyšuje odvody podnikatelům. To všechno proto, aby byly zbraně a munice pro Ukrajinu a peníze pro Američany za jejich stíhačky F-35. To poslední a případně i předposlední místo ( tabulka se průběžně aktualizuje každý týden ) v tabulce Morning Consult je pro Fialu zcela zasloužené. Profesor Nutella si nic jiného nezaslouží.
Zdroj


Nejčtenější za týden