Jak Trump zachránil Ukrajinu
RSS

Jak Trump zachránil Ukrajinu


KN

V  týdeníku Echo  nabídl Ondřej Šmigol zajímavý pohled na postoj Donalda Trumpa k Ukrajině. Podle Šmigola bylo Trumpovo požehnání klíčové pro schválení pomoci Ukrajině v kongresu a jeho případné znovuzvolení nemusí být pro Ukrajinu katastrofou.



Trump intuitivně chápe, že v mezinárodní politice platí hlavně síla. V reálných krocích jeho administrativa byla více konfrontační vůči Rusku než Obamova i než ta Bidenova do února 2022. Trumpovu tvrzení, že za něj by si Putin na Ukrajinu nedovolil zaútočit, se všichni vysmáli, ale částečně může být pravdivé. Byl to Trump, kdo schválil první dodávky zbraní na Ukrajinu, kdo vyhostil 60 ruských diplomatů a kdo odstoupil od smlouvy o raketách středního doletu. Trump také tvrdil, že Putinovi hrozil, že pokud zaútočí na Ukrajinu, shodí na Moskvu atomovku. Naprostá nepředvídatelnost Trumpa je součástí jeho politiky. Nikdo si nemůže být jistý, zda své hrozby nesplní. Podobně se choval Richard Nixon, tehdy se pro to vžilo označení „mad man theory“, teorie šíleného muže, což nutilo jeho zahraniční protivníky k obzvláštnímu respektu. Tyto faktory mohly vést Putina k větší zdrženlivosti při zahajování vojenských dobrodružství během Trumpova vládnutí.
Biden se snažil Putina uchlácholit tradiční diplomacií – summit v Ženevě a zrušení sankcí na Nord Stream. Docílil jen signalizování, že Putin se může od Bidena obávat leda tak nepřátelské rezoluce v OSN. Stažení z Afghánistánu zase bylo důkazem, že Biden nemá na nějakou konfrontaci žaludek. Putin si to vyložil tak, že se nemá čeho obávat, pokud zaútočí na Ukrajinu
To Trump stále občas projeví pochopení, že s Putinem je třeba jednat silou. V červenci minulého roku byl tázán, jak donutí znepřátelené strany jednat. „Zelenského znám velmi dobře a Putina znám velmi dobře, dokonce ještě lépe. A s oběma jsem měl dobré vztahy, velmi dobré. Zelenskému bych řekl: Už ne. Musíš se dohodnout. Putinovi bych řekl: Jestli se nedohodnete, dáme hodně. Dáme [Ukrajině] víc, než kdy dostala, pokud budeme muset. Já tu dohodu uzavřu během jednoho dne. Jednoho dne,“ prohlásil. Trump tak naznačil, že pokud Putin nebude spolupracovat, on pošle Ukrajině zbraně v nevídané míře. V táboře Trumpových podporovatelů, kteří jsou skeptičtí ohledně pomoci Ukrajině, jeho odpověď vyvolala zděšení. Intelektuál a komentátor Rod Dreher tweetoval: „Všichni konzervativci skeptičtí ohledně války byli uvedeni do pohotovosti. V případě znovuzvolení bude Trump konvenčním neokonem.“ Ve slovníku trumpovců je neokon v podstatě synonymem válečného štváče.







Konzervativní noviny






The post Jak Trump zachránil Ukrajinu first appeared on .


Nejčtenější za týden