Amerika ukazuje směr
RSS

Amerika ukazuje směr



LUBOMÍR VYLÍČIL
Americká firma Boeing má další průšvih. V pátek muselo jedno z jejich letadel  nouzově přistát  poté, co se mu za letu, ve vzduchu, samovolně vysunul nouzový, záchranný skluz. Nafukovací „zařízení” se vzápětí s rachotem utrhlo a letadlo vcelku bezproblémově přistálo. Ale zdánlivě nekončící, černá série výrobků firmy  Boeing, si zapsala další položku. Co se to jen stalo s americkým technologickým gigantem, že se mu v poslední době tolik nedaří?
Když už se začínalo zdát, že se společnost vyhrabává z následků několika smrtících pádů jejich novinky, typu 737 Max, vypukla další série problémů. Hned během prvního víkendu letošního roku,  upadly  Boeingu 737 Max společnosti Alaska Airlines dveře nouzového východu. Za letu, krátce po startu. A důvod nehody byl naprosto šokující – na některých šroubech, co tu věc držely na trupu letounu, prostě chyběly matky.
V únoru piloti Boeingu 737 Max společnosti United Airlines nahlásili, že se jim při přistání letadla v Newarku zaseklo řízení . Jen tak, ničeho nic, a chvíli s tím prostě nešlo pohnout. Pak jednomu ze strojů upadlo kolo. Před pár týdny zase  vydal  Federální úřad pro letectví varování kvůli bezpečnostním problémům s odmrazovacím zařízením u modelů 737 Max a 787 Dreamliner, které by mohly způsobit ztrátu tahu motorů. Poté se stroj 787 Dreamliner, letící z Austrálie na Nový Zéland, náhle propadl uprostřed letu a než piloti stroj zvládli, zranilo se 50 lidí. No a teď ta skluzavka…
Čím to? Že by lidé u Boeinga náhle zapomněli, jak se správně  montují letadla? Vždyť jejich firma byla po mnoho desetiletí jakousi nepsanou, vlajkovou lodí světového letectví.  Jejich slavný bombardér  B-52 byl (údajně) navržen během jediného víkendu v roce 1948, ale byl natolik dobře zkonstruován, že i o 76 let později zůstává pilířem strategického letectva Spojených států. A  civilní letadla firmy, od slavné 707 do 777, v podstatě udávala tón civilnímu letectví. Co se tedy pře pár lety změnilo, že jejich nové 737 Max padaly jak přezrálé hrušky a že se další, nová produkce, začala rozpadat ve vzduchu při běžném provozu?
Je to prosté. Boeing dostihly změny, které už předtím potkaly většinu amerického průmyslu. A po něm i výrobní sektory celého Západu. Vedení velikých firem prostoupili a postupně ovládli ne-technici. Finančáci, markeťáci, bankéři…  Zkrátka ten moderní, západní „management”. Lidé, kteří rozumí úvěrování, cash-flow, aplikacím, propagaci, presentacím, vysílání těch správných signálů… a hlavně intrikaření. Lidé progresivně vzdělaní, s moderními názory, absolventi všeličeho právně-politologicko-sociologicko-ekonomického. Lidé hluboce pohrdající špinavci, zabývajícími se ještě pořád něčím tak přízemním, jako těžbou, zpracováním či obráběním hmoty. Ušlechtilí lepšolidé.
Symbolickým startem současné „nové” éry Boeingu bylo rozhodnutí tehdejšího „generálního”, Phila Condita,  přesunout  ústředí ze Seattlu do Chicaga. Protože v tom Seatlu, v areálu firmy, vedle montážních linek, prý bylo ústředí neustále „vtahováno do každodenních operací.” Což na generálního Condita působilo rušivě. Zkrátka ti umazaní technici furt něco chtěli, na něco upozorňovali, nebo si dokonce občas dovolovali nesouhlasit s moudrým rozhodnutím vedení. Že prý by to mohlo způsobit to či ono. Remcali, měli připomínky a lepšolidé se s nimi občas, chtě nechtě, museli potkat. Třeba na chodbách či cestou na parkoviště, Fuj. A tak se šéfstvo odstěhovalo a byl klid.
Od té doby se už setkávali jen se sobě rovnými. V bankách, na golfu, nebo při diskusích na téma záchrana Planety. Do hlučných, montážních hal jen vzkazovali své „vize” a příkazy. A ty přesně odpovídaly duchu a prostředí této nové, globalistické elity. Osekat náklady. Propustit lidi. Co půjde, outsourcovat. Co nepůjde, tak taky. Na co máme živit tolik krků? Úspora mzdových nákladů vypadá přece v presentaci pro akcionáře tak hezky… Takže třeba u typu 787 outsourcovali drtivou většinu výroby a v závodě Boeingu si ponechal pouze konečnou montáž. Dreamliner díky tomu překročil rozpočet o 12–18 miliard dolarů, byl zpožděný a objevily se jakési lapálie s požáry baterií… Ale čert vem letadla. Dobrý manager může chvíli řídit automobilku, chvíli velkopekárnu. Vždyť jde o to samé. Osekat náklady, propustit lidi…
Tenhle mor 21. století už prolezl a prožral většinu firem Západu, jak dřevomorka zpuchřelé krovy. A výsledek se dostavil. Západ ztrácí schopnost produkovat špičkové výrobky. A postupně, jak nákaza sílí, také věci denní potřeby.
Nevěříte? Tak znova a ještě jednou. Amerika, náš maják… Z loňské  zprávy  o přejímce výrobku z kategorie nejšpičkovějších. Letadel F – 35. Kalifornská Marine Aircraft Group 11 vloni obdržela novoučké F-35 přímo z továrny Lockheed Martin. Pět letounů mělo palivo kontaminované Krytoxem. Což je vysokoteplotní mazací tuk, který by s největší pravděpodobností způsobil chcípnutí motoru za letu. Tři letouny pak měly v palivu kovové hobliny. Totální průšvih. Nádrže všech strojů musely být vypuštěny a znovu, opakovaně natankovány, a to nejméně dvakrát nebo třikrát, aby se kvalita paliva dostala na přijatelnou úroveň.
Těsnění a segmenty na více letounech nebyly správně nainstalovány a bylo třeba je odstranit a repasovat. U jednoho letounu selhala levá hlavní brzda, u dalšího stíhacího stroje pak zase panoramatický displej v kokpitu a u jiného unikala láhev záložního kyslíkového systému, uvádí se ve zprávě. No a perlička na závěr u jednoho z těchto letounů byla nalezena jakási zapomenutá, plastová škrabka vyčnívající z technologické štěrbiny křídla. To všechno v rámci jedné přejímky jedné dodávky pár kousků nejmodernějších, vojenských letadel na jednu základnu.
Zkrátka směr, který naší západní civilizaci ukazuje Amerika, vede, jak vidět, nevyhnutelně k úpadku. Už zcela prokazatelně a ještě k tomu zkratkou. „Progresivní” řízení firem a společnosti, fyzikálně nesmyslné plány Green dealu, biologicky šílené protlačování genderu a transsexuality…
Jednu z posledních výhybek, na této cestě do pekel, mohou představovat nadcházející volby do Evropského parlamentu. Jejich výsledek nám napoví, jestli se podařilo nasypat dost písku do soukolí progresivní zkázy, aby se tohle liberální zlo postupně zbrzdilo a vyčerpalo, anebo bude nutné skutečně začít uvažovat o řešení „kdo uteče, vyhraje.”

The post Amerika ukazuje směr first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden