Nedávno proběhlo setkání WEF v Saúdské Arábii, hovořilo se o ukončení hotovosti i výhodách depopulace (videa)
RSS

Nedávno proběhlo setkání WEF v Saúdské Arábii, hovořilo se o ukončení hotovosti i výhodách depopulace (videa)


Víceméně za nezájmu médií proběhlo ve dnech 27. – 29.4. třídenní setkání Světového ekonomického fóra (WEF) v Saúdské Arábii. I když celému setkání v Rijádu dominovaly zejména arabské země, témata byla vskutku globální a objevili se tam i mnozí pravidelní návštěvníci podobných setkání.
Upozornit chci zejména na dvě zajímavá témata.
Jedním je to, kterým se zabýval generální ředitel BlackRocku Larry Fink. BlackRock je spoluvlastníkem většiny globálních korporací a bez nadsázky lze říci, že mu „patří“ i nejedna země, včetně Ukrajiny.
Fink zejména ocenil ubývající populací západních zemí.
Generální ředitel společnosti Blackrock Larry Fink na Světovém ekonomickém fóru (WEF) řekl, že rozvinuté země s klesající populací budou lépe připraveny na sociální problémy, které pocházejí z přechodu od lidí na stroje.
Ve svém projevu na zvláštním setkání  WEF  o globální spolupráci, růstu a energetickém rozvoji během  panelu na téma „ Investice uprostřed globálního zlomu “ Fink řekl, že bude rozdíl mezi „rozvojovými zeměmi střední třídy, které mají základy a vzdělání a rozvojovými zeměmi, které mají prosperující populaci, ale malé vzdělání.“
S tímto rozdělením Fink tvrdil, že rozvinuté země s klesající populací budou „velkými vítězi,“ pokud jde o kvalitu života, protože budou mít všechny technologie ke zvýšení produktivity a zvýšení jejich životní úrovně.

Larry Fink tells the WEF depopulation is a good thing. "In developed countries the big winners are those with shrinking populations.. They'll rapidly develop robotics/AI.. transform productivity.. elevate living standards.. substitute humans for machines" https://t.co/iPDzO9wyDw pic.twitter.com/0Xrw2grWFp
— Tim Hinchliffe (@TimHinchliffe) April 29, 2024


„ Mohu potvrdit, že ve vyspělých zemích jsou velkými vítězi země, které mají klesající populaci ,“ řekl Fink.
„ Vždy jsme si mysleli, že zmenšování populace je příčinou negativního růstu, ale v mých rozhovorech s vedením těchto velkých, rozvinutých zemí, které mají xenofobní imigrační politiku, takže nedovolují nikomu vstoupit, vidíme zmenšující se demografické údaje.
Tyto země rychle rozvíjí robotiku, umělou inteligenci a technologie  .
  A pokud ten slib, a to se stane, pokud ten slib toho všeho změní produktivitu, což si většina z nás myslí, že tomu tak bude, budeme schopni pozvednout životní úroveň zemí a životní úroveň jednotlivců i   při zmenšující se populaci .“
Méně lidí pro Finka znamená lepší kvalitu života ve vyspělém světě díky automatizaci.
Pro rostoucí populaci v rozvojovém světě, zejména v Africe, bude podle generálního ředitele BlackRocku klíčové vzdělání.
„ Paradigma negativního populačního růstu se bude měnit a sociální problémy, které člověk bude mít při nahrazování lidí stroji, budou mnohem snazší v těch zemích, které mají klesající populaci ,“ řekl Fink.
„ Pro země, které mají rostoucí populaci, bude odpovědí vzdělání – pro země, které nemají základy právního státu nebo vzdělání, tam bude propast stále extrémnější ,“ dodal.
Fink samozřejmě neřekl nic nového. Nicméně jak je patrné, tak v případě většiny rozvinutých zemí je viditelná snaha udělat z nich onu Afriku (nebo Orient).
Jsou to právě loutky těchto „elit,“ kdo neustále tvrdí, že africké „doktory a inženýry“ údajně vymírající Evropa a USA potřebují.
Další debatér z Bahrajnu ovšem nastínil zajímavější téma. Netajil se tím, že je v plánu postupně ukončit hotovost, kterou by měla nahradit digitální měna centrální banky (CBDC). 
„Digitální měny centrálních bank (CBDC) doufejme nahradí fyzickou hotovost a stanou se plně digitálními,“ řekl centrální bankéř Světovému ekonomickému fóru (WEF).
Guvernér Bahrajnské centrální banky Khalid Humaidan na nedělním  zvláštním setkání  WEF o globální spolupráci, růstu a energetickém rozvoji řekl  panelu „ Otevřené fórum: Příležitost digitálních měn na Blízkém východě, “ že jedním z cílů CBDC bylo nahradit hotovost – tedy alespoň v Bahrajnu – a přejít na stoprocentně digitální měnu.“
Humaidan přirovnal fyzickou hotovost k zastaralé „analogové“ technologii s tím, že CBDC je digitální řešení, které – jak doufá – nahradí hotovost.

"We're probably going to stop calling it central bank digital currency [CBDC]. It's going to be a digital form of cash, and at some point in time hopefully we will be able to be 100% digital": Central Bank of Bahrain Governor Khalid Humaidan to the WEF https://t.co/Pspr0M1Uuq pic.twitter.com/N5aOkCpzh1
— Tim Hinchliffe (@TimHinchliffe) April 29, 2024


„Děkuji tomuto panelu a této příležitosti. Donutilo mě to upřesnit své myšlenky a názory na tomto místě, když jsem připraven vysvětlit, co si o CBDC myslím,“ řekl Humaidan.
„ Pokud si myslíme, že hotovost je analogová a digitální měna je formou digitální – CBDC je digitální forma hotovosti  – dnes jsme zjevně v hybridní situaci; používáme obojí.
Víme, že v minulosti, pokud jde o hotovost, měli centrální bankéři velmi pod kontrolou všechny aspekty hotovosti – a nyní jsme spokojeni do bodu, kdy soukromý sektor hraje velkou roli při tisku hotovosti, distribuci hotovosti a se soukromým sektorem používáme úrokové sazby k řízení nabídky hotovosti,“ řekl
„Totéž se pravděpodobně stane s CBDC. Ano, centrální banka bude hrát roli, ale v určitém okamžiku – stejně jako tomu neříkáme hotovost centrální banky – pravděpodobně tomu přestaneme říkat digitální měna centrální banky .
Bude to digitální forma hotovosti a doufejme, že v určitém okamžiku budeme schopni být stoprocentně digitální ,“ dodal.
Na otázku, jak by lidi přesvědčil, že CBDC bude důvěryhodným prostředkem směny, guvernér bahrajnské centrální banky řekl, že lidé jsou na to již zvyklí, a že COVID učinil digitální transformaci „nezbytnou“ a bylo to něco jako požadavek, proti kterému byl velmi malý odpor.

"There's less use of cash […] The transition to fully digital is not going to be a stretch […] People are used to it […] Its adoption rates increased because of COVID […] There is very little resistance": Central Bank of Bahrain Governor Khalid Humaidan to the WEF on CBDC pic.twitter.com/zB7nJAi48G
— Tim Hinchliffe (@TimHinchliffe) April 29, 2024


„Právě teď je mnoho našich plateb digitálních. Pravdou je, že jsem řekl, že jsme v hybridním modelu;  hotovost se používá stále méně ,“ řekl Humaidan.
„ Myslím, že z převážně digitální s trochou fyzické měny, myslím, že přechod na plně digitální nebude příliš náročný  .
Lidé jsou na to zvyklí, lidé se do toho pustili a určité okolnosti tomu pomohly. Míra přijetí bezhotovostních plateb vzrostla díky COVIDu.
Tady se bezkontaktní komunikace začala stávat nutností, bezpečnostním požadavkem, a proto se kladl velmi malý odpor; důvěra už existuje ,“ dodal.
Tolik ve zkratce alespoň dva výstupy z nedávného setkání WEF. Podobné srazy nám stále dokola potvrzují, že žádný multipolární svět neexistuje. Ostatně, CBDC již v nějaké formě zavádí či alespoň testuje 98% zemí světa…



Nejčtenější za týden