Hrozí nám prezidentský puč?
RSS

Hrozí nám prezidentský puč?


LEO K.

Prezident Petr Pavel v neděli 28. dubna v 19:44 na sociální síti  X napsal,  že je připraven svolat širší kulatý stůl k problematice důchodové reformy za účasti tripartity , opozice a odborníků, pokud někdo předloží seriózní návrh, který bude alternativou k plánu vlády. Nepřímo tak vyzval hnutí ANO, aby ukázalo svou verzi důchodové reformy, o které mluví, ale kterou podle slov předsedy Andreje Babiše tají, aby nepomáhalo vládě.



„Nepovažuji za konstruktivní a věcnou formu pokračující politické a veřejné debaty na téma důchodové reformy. Pokud bude vůle předložit alternativní, jasnými argumenty a daty podložený návrh, jsem připraven svolat širší kulatý stůl za účasti zástupců tripartity, opozice a odborníků a návrhy vedoucí ke zlepšení našeho důchodového systému podpořit,“
napsal na síti  X  Pavel a vyjádřil přesvědčení, že takový postup je v zájmu naprosté většiny občanů. K nalezení shody mezi koalicí a opozicí na penzijní reformě mělo přispět jednání na Hradě, které Pavel inicioval. Na březnové schůzce se účastníci dohodli, že schodek systému by neměl být vyšší než procento HDP a věk bude potřeba do budoucna upravovat. Dále se mělo jednat o způsobu nastavení. Politici ANO to ale po pár dnech popřeli a účast na dalším jednání zrušili.
Pomineme-li mýlku v poslední větě (účastníci březnové schůzky  se nedohodli ), tak prezident Pavel vlastně pléduje pro Babišův návrh.
Jak si to mohu dovolit napsat, když spojenectví vládní koalice a Hradu je jasně viditelné? Především proto, že důchodová reforma v podání MPSV není reformou, ale jenom změnou parametrů. Slovy Martina Holuba:
„ Důchodový systém, tak jak ho máme nastavený my, je ve finále trojčlenka. Máme dobu, po kterou přispíváme. Sazbu, kterou přispíváme. A pak dobu, po kterou pobíráme důchod. Je to jednoduché, když jedno zvýšíme, tak druhé musíme snížit. Nebo obráceně,“ vysvětluje. Jinými slovy, když se nezvýší důchodový věk, musely by se snížit důchody nebo zvýšit odvody.
Když se nezvýší důchodový věk… uvažování člověka totálně odtrženého od normálního života. Dnes jsou obtížně (a proto pouze v mimořádných případech) zaměstnavatelní padesátníci. A co potom šedesátníci, pět a šedesátníci, sedmdesátníci? A to i tehdy, když by jim to zdraví dovolilo?
Přirovnání důchodového systému k trojčlence je stejně chybné (ale to je slabé slovo) jako uvažování „věrchušky“ EU, která prohlašuje, že odříznutím se od tradičních zdrojů energie si Evropa nejenom udrží světovou konkurenceschopnost ale také se jí zvýší reálné příjmy, čímž se zlepší životní úroveň všech občanů. Aby takové uvažování mělo určitou šanci uspět, musely by existovat technologie, které zatím existují pouze ve sci fi.
Šetřením se nikdy nestanete miliardářem – to je polopatické vyjádření hesla, že k blahobytu se nedostanete proškrtáváním. Musíte do systému dostat další peníze. Ať máme k Andreji Babišovi jakékoliv výhrady, musíme mu přiznat, že tuto schopnost přes nevoli řady občanů prokázal. A tak nezbývá už žádný jiný návrh než ten Babišův:
„ Nezvyšujme důchodový věk, místo toho podpořme porodnost. Důchodový věk 65 let je strop, přes který nehodlám jít. Jsou to peníze, které generují další peníze. Do systému je nutno přivést nové prostředky. Nejsou-li dostupné veřejné, je nutné vytvořit podmínky, aby se zúčastnil soukromý kapitál, ale se státní garancí, aby se neopakoval Drábkův fondový pilíř. A pro delší časové období je třeba pro-rodinná a pro-natalitní politika. Nic z toho vláda nedělá.“
Tedy ergo kladívko, prezident chce vládnoucí koalici, která vznikla jako anti-Babiš a „pracuje“ jako anti-Babiš donutit převzít Babišovy myšlenky?
To myslí vážně?
To není myslitelné snad ani ve sci fi. Necílí nakonec prezident na puč, státní převrat?


 

vlkp







 

The post Hrozí nám prezidentský puč? first appeared on .


Nejčtenější za týden