Vědci objevili gigantický oceán 700 km pod Zemí
RSS

Vědci objevili gigantický oceán 700 km pod Zemí


Vědeckou komunitu nedávno obletěl neuvěřitelný objev – obrovský oceán ukrytý hluboko pod zemskou kůrou. (Foto: X)









Tato podzemní zásobárna se nachází 700 kilometrů pod povrchem Země v hornině zvané ringwoodit.



Předpokládá se, že objem této nádrže je třikrát větší než objem všech povrchových oceánů na Zemi dohromady.



O objevu




Tento objev byl umožněn díky použití sítě 2000 seismografů po celých Spojených státech.



Tato zařízení detekovala seismické vlny vyvolané více než 500 zemětřeseními, které se při interakci s vlhkou horninou v zemském jádře zpomalily, což naznačuje přítomnost této obrovské zásobárny vody.



Vlastnosti minerálu zvaného ringwoodit byly podrobně popsány ve vědeckém článku publikovaném v roce 2014.



Článek s názvem „Dehydratační tání v horní části spodního pláště“ vysvětluje, jak může ringwoodit díky své houbovité struktuře absorbovat vodu. Tento minerál má jedinečnou krystalovou strukturu, která mu umožňuje přitahovat vodík a zachycovat vodu.



Podle Stevena Jacobsena, výzkumníka z Northwestern University, který vedl vědecké úsilí stojící za tímto objevem, poskytuje podzemní oceán významný důkaz podporující myšlenku, že voda na Zemi vznikla uvnitř.



Tento objev má potenciál změnit naše chápání koloběhu vody na Zemi a nabízí nové pohledy na jeden ze základních procesů na naší planetě.



Jacobsen zdůrazňuje význam tohoto podzemního oceánu a vyzdvihuje jeho úlohu při udržování vody pod povrchem Země.



Bez něj by se voda převážně nacházela na povrchu planety a viditelné by byly pouze vrcholky hor. Vědci nyní touží shromáždit další seismická data po celém světě, aby potvrdili převahu tání pláště. Tento objev je příslibem převratných změn v našem chápání koloběhu vody na Zemi.



Vědci objevili možnost hlubokého rezervoáru H2O v přechodové zóně zemského pláště, který může způsobit dehydrataci a tání vertikálně proudícího pláště.



Vysoká schopnost minerálů v této zóně uchovávat vodu naznačuje přítomnost rozsáhlé oblasti, která je hydratovaná, a dehydratační tání může působit na zachycení H2O v přechodové zóně.



Aby vědci prozkoumali dopad sestupného proudění z přechodové zóny do spodního pláště, provedli vysokotlaké laboratorní experimenty, numerické modelování a seismické převody P na S. Na základě těchto experimentů se podařilo zjistit, zda je H2O v plášti obsaženo i ve spodním plášti. Zjistili přítomnost mezikrystalové taveniny v přechodové zóně.


“Scientists have found an ocean beneath the Earths surface” “A massive one at that” “The discovery has been made 700km deep into the Earth” Wait what……..? 700km…… pic.twitter.com/t9Vw8ZCY8Y — Concerned Citizen (@BGatesIsaPyscho) May 4, 2024
Zdroj: utkarsh.com
Článek Vědci objevili gigantický oceán 700 km pod Zemí se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden