Ukrajina a Rusko podepsaly s podporou OSN dohodu o obnovení vývozu obilí
RSS

Ukrajina a Rusko podepsaly s podporou OSN dohodu o obnovení vývozu obilí


Rusko a Ukrajina  v pátek podepsaly dohodu, která umožní vývoz milionů tun obilí uprostřed války mezi oběma zeměmi, uvedl generální tajemník  OSN  Antonio Guterres.

 


Dohoda byla podepsána v tureckém Istanbulu a umožňuje vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře. Došlo k ní po měsících jednání mezi oběma stranami, která zprostředkovala OSN a Turecko.
„Dnes vznikl na Černém moři maják. Maják naděje, maják možností, maják úlevy ve světě, který ji potřebuje více než kdy jindy,“ řekl Guterres v pátek v Istanbulu.


Guterres uvedl, že dohoda otevírá cestu ke značnému objemu komerčního vývozu potravin ze tří klíčových ukrajinských přístavů – Oděsy, Černomorsku a Južného – a že OSN zřídí koordinační centrum, které bude provádění dohody monitorovat.


„Hnací silou těchto jednání byla podpora blaha lidstva,“ sdělil. „Nešlo o to, co je dobré pro jednu nebo druhou stranu. Důraz byl kladen na to, co je pro lidi našeho světa nejdůležitější. A není o tom pochyb – toto je dohoda pro celý svět.“
Rusko a Ukrajina, které patří mezi největší světové vývozce potravin, vyslaly do Istanbulu na slavnostní podpis dohody, jehož se zúčastnil i turecký prezident Tayyip Erdogan, své ministry obrany, resp. infrastruktury.
Více informací
Blokáda ukrajinských přístavů ruskou černomořskou flotilou zablokovala desítky milionů tun obilí v silech a odřízla mnoho lodí. Někteří západní představitelé tvrdí, že se tím zhoršily potíže v globálním dodavatelském řetězci a spolu s rozsáhlými západními sankcemi to po celém světě podnítilo prudký růst cen potravin a energií.
Moskva popírá, že by způsobila potravinovou krizi, a tvrdí, že důvodem jsou západní sankce. Rusko rovněž obvinilo ukrajinské síly z umístění min podél přístupů k jeho černomořským přístavům.
Od zahájení invaze na Ukrajinu 24. února uzavřely Ukrajina a Rusko jen několik dohod. Předchozí kola mírových rozhovorů, která se konala v sousedním Bělorusku, nepřinesla žádné výsledky, zatímco březnová jednání v Turecku byla rovněž bezvýsledná.
Před uzavřením páteční dohody jeden z kyjevských představitelů prohlásil, že Kyjev nebude jednat přímo s Moskvou.
„Ukrajina nepodepisuje s Ruskem žádné dokumenty. Podepíšeme dohodu s Tureckem a OSN,“  uvedl  prezidentův asistent Mychajlo Podoljak prostřednictvím Twitteru. Dodal, že Rusko s nimi podepíše samostatnou dohodu.
Guterres nicméně v pátek uvedl, že dohoda o obilí je „bezprecedentní dohodou mezi oběma stranami zapojenými do krvavého konfliktu. Tento konflikt však pokračuje. Lidé umírají každý den. Boje zuří každý den.“

Samostatná dohoda podepsaná v pátek by měla zmírnit ruský vývoz potravin a hnojiv, což uvítala OSN. Aby se vyřešily ruské obavy z lodí pašujících zbraně na Ukrajinu, budou všechny vracející se lodě kontrolovány v tureckém přístavu zástupci všech stran.






JACK PHILLIPS
The post Ukrajina a Rusko podepsaly s podporou OSN dohodu o obnovení vývozu obilí first appeared on .


Nejčtenější za týden