ŽIVĚ: Ukrajina tvrdí, že zničila 50 muničních skladů s použitím HIMARSu
RSS

ŽIVĚ: Ukrajina tvrdí, že zničila 50 muničních skladů s použitím HIMARSu

24. února Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Na zpravodajství AC24.cz můžete sledovat aktualizované dění. (Foto: Wikimedia / ilustrační)







14:06 Ukrajina tvrdí, že zničila 50 muničních skladů s použitím HIMARSu



Ukrajinské síly podle ministra obrany zničily 50 ruských muničních skladů pomocí raketových systémů HIMARS.



„To přetíná jejich [ruské] logistické řetězce a bere jim možnost vést aktivní boje a krýt naše ozbrojené síly těžkým ostřelováním,“ uvedl Oleksij Reznikov v televizním komentáři.



Rusko se k Reznikovovu tvrzení bezprostředně nevyjádřilo. Al-Džazíra nebyla schopna jeho zprávu nezávisle ověřit.



12:59 Němečtí ministři navštívili Ukrajinu, kde jednali o obnově a válečných zločinech



Ministři vnitra a sociálních věcí Německa jedou na Ukrajinu, kde budou jednat o poválečné obnově a vyšetřování válečných zločinů.



Nancy Faeserová a Hubertus Heil by měli navštívit kyjevské předměstí Irpin, které bylo před válkou domovem 50 000 lidí, ale nyní je téměř zcela zničené.



Jedná se o první návštěvu ministrů na Ukrajině od začátku války 24. února. Naplánována jsou setkání s ukrajinskými představiteli, včetně Faeserova protějšku Denise Monastyrského, šéfa civilní obrany Serhije Kruka, vicepremiérky Julie Svyrydenko, ministryně sociálních věcí Oxany Šolnovyč a kyjevského starosty Vitalije Klička.



11:44 Šéf letectva: Uvažujeme o předání amerických stíhaček Ukrajině




Šéf letectva: Uvažujeme o předání amerických stíhaček Ukrajině
11:05 Zelenskyj říká, že Ukrajina je neporažená, i Rusové očekávají porážku



Ukrajina bude i nadále dělat vše pro to, aby svému nepříteli způsobila co největší škody, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém nočním videoposelství.



„Dokonce i okupanti připouštějí, že zvítězíme,“ řekl, když vítal nadcházející den ukrajinské státnosti, 28. červenec, nový každoroční svátek, který Zelenskyj vyhlásil loni v srpnu.



„Slyšíme to v jejich rozhovorech neustále – v tom, co říkají svým příbuzným, když jim volají.“



Zelenskyj uvedl, že Ukrajina nepolevuje: „Děláme vše pro to, abychom nepříteli způsobili co největší škody a získali pro Ukrajinu co největší podporu.“



Řekl, že Ukrajina má před sebou důležitý týden, protože se blíží svátky uprostřed toho, co nazval „krutou válkou“.



„Ale my budeme slavit navzdory všemu. Protože Ukrajinci se nenechají zastrašit.“



09:52 Lavrov potvrdil plány na změnu režimu na Ukrajině



Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozporu s dřívějšími prohlášeními tvrdí, že Rusko usiluje o svržení ukrajinské vlády.



„Rozhodně pomůžeme ukrajinskému lidu osvobodit se od režimu, který je absolutně protilidový a protihistorický,“ řekl Lavrov v Káhiře.



Ruský a ukrajinský lid budou podle něj v budoucnu žít společně.



08:44 Na Donbasu řeší záhadu, proč se na okrajích kráterů daří slunečnicím




Na Donbasu řeší záhadu, proč se na okrajích kráterů daří slunečnicím
24. července 2022



14:59 Německý průmysl omezuje výrobu kvůli vysokým cenám energie



Průzkum provedený mezi 3 500 německými podniky ukázal, že 16 % z nich omezuje výrobu nebo částečně přerušuje činnost kvůli rostoucím cenám energií.



„Jsou to alarmující čísla,“ uvedl Peter Adrian, prezident průmyslové a obchodní komory, která studii vypracovala. „Ukazují, jak trvale zatěžují vysoké ceny energií,“ dodal.



Německo je do značné míry závislé na ruském plynu, který pohání jeho exportně orientovanou ekonomiku a zajišťuje teplo v domácnostech. Země se však připravuje na možné úplné zastavení ruských dodávek, pokud Moskva zintenzivní využívání plynu jako ekonomické zbraně proti Západu, zatímco vede válku na Ukrajině.



12:44 Maďarsko varuje, že konflikt na Ukrajině způsobuje změnu světového řádu




Maďarsko varuje, že konflikt na Ukrajině způsobuje změnu světového řádu
12:30 Válka Ukrajinu nezlomí, říká Zelenskyj



Ruská válka na Ukrajině se blíží ke svému pátému měsíci, prezident Volodymyr Zelenskyj však vyjádřil přesvědčení, že jeho země zvítězí.



„Tato válka Ukrajinu nezlomila a nezlomí,“ uvedl Zelenskyj na Telegramu.



„Nevzdáme se. Budeme chránit to, co je naše. Zvítězíme!“ pokračoval a dodal, že život v jeho zemi pokračuje navzdory bojům.



Zelenskyj zopakoval svou výzvu, aby USA a další členské státy NATO dodaly těžké zbraně k zastavení ruského postupu a osvobození území obsazených v průběhu války.



11:51 Rusko tvrdí, že zasáhlo vojenskou loď v přístavu Oděsa



Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová uvedla, že ruské síly zasáhly ukrajinskou vojenskou loď v přístavu Oděsa na Ukrajině vysoce přesnými raketami.



Ukrajinská armáda uvedla, že ruské rakety zasáhly klíčový jižní přístav v sobotu a ohrozily tak dohodu podepsanou pouhý den předtím, která má odblokovat vývoz obilí z černomořských přístavů a zmírnit celosvětový nedostatek potravin způsobený válkou.



„Střely Kalibr zničily vojenskou infrastrukturu v přístavu Oděsa, a to vysoce přesným úderem,“ uvedla Zacharovová na Telegramu v reakci na slova prezidenta Zelenského, který uvedl, že dialog s Moskvou je po útoku stále neudržitelnější.





10:30 Přístav Oděsa zasažen raketami několik hodin po podpisu dohody o vývozu obilí z Ukrajiny




Přístav Oděsa zasažen raketami několik hodin po podpisu dohody o vývozu obilí z Ukrajiny
NAČÍST PŘEDCHOZÍ DNY.
Článek ŽIVĚ: Ukrajina tvrdí, že zničila 50 muničních skladů s použitím HIMARSu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden