Saúdská arábie oznámila revoluční projekt NEOM. 120 km dlouhé megaměsto
RSS

Saúdská arábie oznámila revoluční projekt NEOM. 120 km dlouhé megaměsto

Saúdskoarabský korunní princ Mohammed bin Salmán v pondělí uvedl, že jeho stěžejní projekt NEOM v hodnotě 500 miliard dolarů, obrovská ekonomická zóna, která by měla nakonec pojmout devět milionů lidí, bude částečně financován prostřednictvím vstupu na burzu, který se očekává v roce 2024. (Foto: Youtube)









První fáze projektu NEOM bude stát 319 miliard dolarů, částečně financována z fondu bohatství Projekt má mít do roku 2045 kapacitu devíti milionů obyvatel. Cílem je, aby se saúdská burza dostala mezi tři nejlepší na světě První fáze města má stát 1,2 bilionu rijálů (319 miliard dolarů), z čehož polovina půjde z královského státního investičního fondu Public Investment Fund, uvedl.



Korunní princ v pondělí hovořil s novináři, architekty, investory a dalšími účastníky prezentace, která poskytla aktuální informace o projektu The Line, klíčové části výstavby NEOM.



Saúdská Arábie využije ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku státní investiční fondy v regionu i ve světě, aby získala část ze zbývajících 600 miliard rijálů, které budou financovány také prostřednictvím investic soukromého sektoru a primární veřejné nabídky akcií (IPO), která by se měla uskutečnit v roce 2024, uvedl.



Korunní princ oznámil plány na NEOM v roce 2017 jako součást svého reformního plánu Vize 2030, jehož cílem je diverzifikovat saúdskoarabskou ekonomiku od ropy.



Královský státní investiční fond je stěžejním investorem v NEOM, což je technologicky vyspělý areál o rozloze 26 500 km² (10 230 km²) u Rudého moře s několika zónami, včetně průmyslových a logistických oblastí.



Podle korunního prince má mít NEOM do roku 2026 kapacitu pro 450 000 lidí, do roku 2030 pro 1,5-2 miliony lidí a nakonec do roku 2045 pro devět milionů lidí. Podle jeho slov by město bylo díky tomuto prozatímnímu cíli větší než Abú Zabí.



Na otázku, proč je tato výstavba nutná, odpověděl, že je klíčová pro ambiciózní cíle Saúdské Arábie v oblasti populačního růstu a její schopnost konkurovat na světovém trhu.



Linie je koncipována jako 200 metrů široká řada „modulů“ pro různé městské využití vložených mezi dvě 500 metrů vysoké a 170 kilometrů dlouhé vnější zrcadlové fasády, které protínají rozsáhlé území pouště a hor. Budou zde visuté chodníky, zahrady a dokonce i stadion.



Poměrně kompaktní design, jehož cílem je využívat 100 % obnovitelných zdrojů energie, má snížit množství odpadu a minimalizovat dopad na životní prostředí. Podle korunního prince jsou na jeho místě „ideální“ podmínky pro využití větrné i solární energie.



Saúdská Arábie, která je největším vývozcem ropy na světě, chce do roku 2060 dosáhnout „čistých nulových“ emisí skleníkových plynů.



Zdroj:
Článek Saúdská arábie oznámila revoluční projekt NEOM. 120 km dlouhé megaměsto se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden