Čína varovala před „silovou reakcí“. Skupina amerických letadlových lodí míří k Tchaj-wanu
RSS

Čína varovala před „silovou reakcí“. Skupina amerických letadlových lodí míří k Tchaj-wanu

Pokud předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová (D-CA) uskuteční svou plánovanou cestu na Tchaj-wan, americká armáda posílí bezpečnostní opatření pro případ, že by „nehoda, přešlap nebo nedorozumění“ ohrozily její bezpečnost, informuje agentura AP.







Ačkoli je cesta stále nejistá, úředníci tvrdí, že armáda „zvýší pohyb svých sil a prostředků v indo-pacifickém regionu“ , ačkoli odmítli jít do dalších podrobností – kromě poznámky, že stíhačky, lodě, sledovací prostředky a další vojenské systémy budou použity „k zajištění překrývajících se kruhů ochrany“ pro její let a jakoukoli dobu, kterou stráví na zemi.



Tento týden [O]ficiální představitelé uvedli, že návštěva Pelosiové na Tchaj-wanu – byla by nejvýše postaveným voleným představitelem USA, který by navštívil Tchaj-wan od roku 1997 – by šla nad rámec obvyklých bezpečnostních opatření pro cesty do méně rizikových destinací.



Na dotaz ohledně plánovaných vojenských kroků na ochranu Pelosiové, D-Calif., v případě návštěvy, americký generál Mark Milley, předseda sboru náčelníků štábů, ve středu uvedl, že diskuse o jakékoli konkrétní cestě je předčasná. Dodal však, že „pokud dojde k rozhodnutí, že předsedkyně Pelosiová nebo kdokoli jiný se chystá cestovat a požádá o vojenskou podporu, uděláme vše, co je nezbytné k zajištění bezpečného průběhu jejich návštěvy. A já to tak nechám.“ -AP



(Stejně jako Milleyho ujištění Trumpovi, že „máme plán a máme ho zajištěný“ , pokud jde o 6. leden?)



Za tímto účelem USS Ronald Reagan a jeho doprovod v pondělí opustily Singapur a pluly na severovýchod, jak vyplývá z informací o sledování lodi, které přinesl deník South China Morning Post (SCMP).



Americká letadlová loď USS Ronald Reagan a její úderná skupina, včetně torpédoborce s řízenými střelami a křižníku s řízenými střelami, vyrazily v pondělí ze Singapuru směrem na severovýchod k Jihočínskému moři, vyplývá z informací o sledování lodí, které poskytl pekingský think tank South China Sea Strategic Probing Initiative.



Cesta Pelosiové přichází v době, kdy se Čína a Západ dostávají do riskantních konfrontací „jeden na jednoho“, protože se Čína snaží prosadit rozsáhlé územní nároky v regionu. „Incidenty zahrnovaly nebezpečně blízké průlety, které nutily ostatní piloty uhýbat, aby se vyhnuli srážce, nebo obtěžování či obstrukce posádek letadel a lodí, včetně oslepujících laserů nebo vodních děl,“ uvádí zpráva, která dodává, že jen v roce 2022 došlo k „desítkám“ takových manévrů.



Čína mezitím dlouhodobě považuje samosprávný Tchaj-wan za součást svého území a opakovaně vznesla výhled na jeho obsazení silou. USA udržují s Tchaj-wanem neformální vztahy a obranné vazby.



Posílené vojenské krytí přichází poté, co prezident Joe Biden minulý týden prohlásil, že cesta Pelosiové „není právě teď dobrý nápad“ , a poté, co mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien varoval: „Pokud budou USA trvat na tom, že půjdou vlastní cestou, a zpochybňovat základní linii Číny, jistě se setkají s ráznou reakcí,“ a dodal: „Všechny následné důsledky ponesou USA.“



Podle Marka Cozada, úřadujícího zástupce ředitele Centra pro mezinárodní bezpečnost a obrannou politiku při Rand Corp, je největším rizikem pro Pelosiho cestu, pokud by se nějaká čínská demonstrace síly „zvrtla, nebo nějaký typ nehody, která by vyplynula z demonstrace provokativní akce“.



„Mohlo by tedy dojít k letecké srážce. Mohl by to být nějaký druh raketového testu, a opět, když děláte takovéto věci, víte, vždy existuje možnost, že se něco pokazí.“



Cizad rovněž uvedl, že americká vojenská přítomnost by se mohla obrátit proti němu a ještě více rozdmýchat napětí.



„Je velmi pravděpodobné, že … naše pokusy o odstrašení ve skutečnosti vysílají mnohem jiný signál, než jaký máme v úmyslu vyslat,“ řekl a dodal: „A tak se dostáváme do … jakési eskalační spirály, kdy jsou naše pokusy o odstrašení ve skutečnosti vnímány jako stále větší provokace a naopak. A to může být velmi nebezpečná dynamika.“



Barry Pavel, ředitel Scowcroftova centra pro strategii a bezpečnost při Atlantické radě, tento plán bagatelizoval.



„Bílý dům si samozřejmě nepřeje, aby předsedkyně parlamentu odjela, a myslím, že právě proto se objevují některé z těchto návrhů,“ řekl a dodal: „Nepojede s armádou.“



Zdroj: zerohedge.com
Článek Čína varovala před „silovou reakcí“. Skupina amerických letadlových lodí míří k Tchaj-wanu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden